نشست قضایی شماره 1400-7727

نشست قضایی شماره 1400-7727

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7727


کد نشست:
1400-7727

تاریخ برگزاری:
1399/04/10

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر جهرم

موضوع:
الزام به حداقل مجازات حبس در احکام سابق الصدور

پرسش:
با عنایت به اصلاح تبصره ذیل ماده 18 قانون مجازات اسلامی (مطابق ماده 2 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری ) که بدون وجود جهات مندرج در ماده 18 امکان حکم به بیش از حداقل مجازات وجود ندارد آیا آرای قطعی سابق الصدور به لحاظ مساعدتر بودن این مقرره به حال محکوم و اینکه این الزام به حداقل نوعی کاهش الزامی است باید مطابق ماده 10 قانون مجازات اسلامی برای صدور رای جدید به دادگاه اعاده شود؟

نظر هیئت عالی:
فرض پرسش از موارد شمول بند ب ماده 10 قانون مجازات اسلامی مصوب 1399 خارج است زیرا مورد اعمال مقررات بند ب ماده 10 قانون فوق الذکر ناظر به جایی است که به موجب قانون لاحق مجازات قانونی جرم تخفیف یافته باشد و لذا در فرض عدم تخفیف در مجازات قانونی جرم ( بر اساس قانون لاحق یعنی قانون کاهش مجازات حبس تعزیری ) موجب قانونی جهت اعمال مقررات بند ب ماده 10 قانون مجازات اسلامی وجود ندارد.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه اصلاحات جدید قانونی در راستای سیاست کاهش جمعیت کیفری اکتفاء به حداقل مجازات حبس مندرج در قانون را در احکام الزام نموده است و اصل بر این خواهد بود که صرفا حداقل حبس مورد حکم قرار گیرد و مازاد بر آن خلاف اصل بوده و نیازمند استدلال و وجود جهات قانونی خواهد بود و از طرفی این مقرره به طور صریح و الزامی در مقررات سابق وجود نداشته و یک تاسیس جدید است و لذا در احکام سابق الصدور رعایت نشده و این مقرره مساعد به حال محکوم است و لذا ضروری خواهد بود که مجازات سابق با این مقرره مجددا ملاحظه و وفق قانون جدید در میزان آن تجدید نظر قرار گیرد.

نظر اقلیت:
رعایت عوامل موثر در میزان تعزیر یعنی اعمال مقررات ماده 18 قانون مجازات اسلامی سابقا نیز لازم بوده و محاکم در زمان صدور رای در نظر گرفته میشد و صرف عدم ذکر آن در رای به معنای رعایت نشدن آن نیست و مقررات جدید ناظر به ذکر شدن شکلی این عوامل در رای است و لذا نمی تواند تاثیری در مجازاتی که سابقا تعیین گردیده و مغایرتی با قوانین موضوعه نداشته نخواهد داشت و لذا از مصادیق ماده 10 قانون مجازات اسلامی نخواهد بود و نیاز به تغییر در این گونه از آراء نیست.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 2 ـ کارگر از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد حقوق سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می کند.

مشاهده ماده 2 قانون کار

ماده 18 ـ تعزیر مجازاتی است که مشمول عنوان حد قصاص یا دیه نیست و به موجب قانون در موارد ارتکاب محرمات شرع ـ ی یا نقض مقررات حکومتی تعیین و اعمال می گردد. نوع مقدار کیفیت اجراء و مقررات مربوط به تخفیف تعلیق سقوط و سایر احکام تعزیر به موجب قانون تعیین می شود. دادگاه در صدور حکم تعزیری با رعایت مقررات قانونی موارد زیر را مورد توجه قرار می دهد: الف ـ انگیزه مرتکب و وضعیت ذهنی و روانی وی حین ارتکاب جرم ب ـ شیوه ارتکاب جرم گستره نقض وظیفه و نتایج زیانبار آن پ ـ اقدامات مرتکب پس از ارتکاب جرم ت ـ سوابق و وضعیت فردی خانوادگی و اجتماعی مرتکب و تاثیر تعزیر بر وی

مشاهده ماده 18 قانون مجازات اسلامی

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM