نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/11/16

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر کرمان

موضوع:
وکیل تسخیری

پرسش:
در فرض آنکه جهت متهم وکیل تسخیری انتخاب شود آیا تنظیم وکالتنامه و تصریح به اختیارات وکیل ضروری و لازم است ؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از تبصره 2 ماده 190 و مواد 348 و 415 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 تعیین وکیل تسخیری با مقام قضایی ذیربط با لحاظ شرایط قانونی است و لذا وکلای تسخیری فاقد قرارداد وکالت با متهم یا متهمان می باشند و حضور آنها جهت رعایت تشریفات شکلی رسیدگی الزامی است و در حقیقت دخالت وکیل تسخیری در امر دادرسی به حکم قانون است و نه بر اساس قرارداد و لذا در این موارد تنظیم قرارداد وکالت منتفی است بنابراین نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری کرمان مورد تایید است.

نظر اکثریت:
در این زمینه دو نظریه وجود دارد عده ای از قضات معتقد هستند در هر صورت وکیل بایستی با وکالت نامه در پرونده مداخله نماید تمبر مالیاتی هم بایست هم ابطال شود در این راستا معدود نظریاتی از برخی از شعبات دیوان عالی کشور در پرونده های داخل در صلاحیت دادگاه کیفری یک دیده شده که شعبه محترم دیوان عالی کشور از آنجا که وکالتنامه وکیل تسخیری در پرونده نبوده اعتراض وکیل مزبور را نپذیرفته اند.

نظر اقلیت:
اما گروهی دیگر از فضات بر این نظر هستند که جهت وکیل تسخیری تنظیم وکالتنامه ضرورت ندارد بلکه این وکیل به حکم قانون و به دستور دادگاه مداخله می نماید لذا چون حاکمیت حضور وکیل را ضرورت دانسته و موضوع اختیاری نیست و چه بسا مواردی پیش اید که موکل متهم اتهام سنگین مستحق مجازات اعدام یا حبس ابد باشد اما هیچگاه راضی به تنظیم وکالت با وکیل تسخیری نباشد اما به هر جهت چون اتهام مورد نظر و منتسب به این متهم واجد مجازات شدید است مداخله وکیل تسخیری لازم و ضروری است و اتخاذ تصمیم دادگاه بدون مداخله وکیل تسخیری اقدامی قانونی نخواهد بود بلکه دادرسی دادگاه با نقص است اگر تصور شود در تعیین وکیل تسخیری وکالتنامه را دادگاه از سوی متهم با وکیل تسخیری تنظیم می نماید این عقیده نیز صحیح نبوده چرا که همانگونه که اشاره شد چه بسا موکل (متهم) هیچگاه حاضر به تنظیم وکالتنامه با وکیل تسخیری نباشد و بدیهی در این فرض نمایندگی دادگاه از سوی متهم در تنظیم وکالت با وکیل تسخیری هم برابری با قانون نداشته پس نتیجه آن می شود که وکیل تسخیری ضرورت نداشته که وکالتنامه با متهم تنظیم شود و مکلف باشد تمبر مالیاتی ابطال نماید چرا که ارایه خدمات وکالتی در این فرض رایگان می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 186 ـ در ایام تعطیل متوالی قاضی کشیک پرونده متهم جلب شده را با تنظیم صورتمجلس از شعبه بازپرسی خارج و تصمیم مقتضی اتخاذ می نماید و در نخستین روز پس از تعطیلی پرونده را با شرح اقدامات به شعبه مزبور اعاده می کند.

مشاهده ماده 186 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 348 ـ در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون جلسه رسیدگی بدون حضور وکیل متهم تشکیل نمی شود. چنانچه متهم خود وکیل معرفی نکند یا وکیل او بدون اعلام عذر موجه در دادگاه حاضر نشود تعیین وکیل تسخیری الزامی است و چنانچه وکیل تسخیری بدون اعلام عذر موجه در جلسه رسیدگی حاضر نشود دادگاه ضمن عزل او وکیل تسخیری دیگری تعیین می کند. حق‏ الوکاله وکیل تسخیری از محل اعتبارات قوه قضاییه پرداخت می شود. تبصره 1 ـ هرگاه وکیل بدون عذر موجه از حضور در دادرسی امتناع کند دادگاه مراتب را به مرجع صالح به منظور تعقیب وکیل متخلف اعلام می دارد. تبصره 2 ـ هرگاه پس از تعیین وکیل تسخیری متهم وکیل تعیینی به دادگاه معرفی کند وکالت تسخیری منتفی می شود. تبصره 3 ـ تقاضای تغییر وکیل تسخیری از سوی متهم فقط برای یکبار قابل پذیرش است.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 415 ـ در جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک است یا جرایمی که مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از خمس دیه کامل است و در جرایم تعزیری درجه شش و بالاتر دادسرا و یا دادگاه اطفال و نوجوانان به ولی یا سرپرست قانونی متهم ابلاغ می نماید که برای او وکیل تعیین کند. در صورت عدم تعیین وکیل یا عدم حضور وکیل بدون اعلام عذر موجه در مرجع قضایی برای متهم وکیل تعیین می شود. در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت ولی یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان می تواند خود از وی دفاع و یا وکیل تعیین نماید. نوجوان نیز می تواند از خود دفاع کند.

مشاهده ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM