نشست قضایی شماره 1398-6043

نشست قضایی شماره 1398-6043

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6043


کد نشست:
1398-6043

تاریخ برگزاری:
1397/02/25

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر کرمان

موضوع:
اثر طرح دعوی ورشکستگی در توقف اجرای حکم

پرسش:
چنانچه دادخواست ورشکستگی به دادگاه تقدیم شود لیکن دستور توقف و حکم ورشکستگی صادر نشده باشد آیا اجرای حکم محکومیت مدعی ورشکستگی متوقف می گردد و می باید اموال توقیف شده آزاد گردند و از جلب خودداری نمود یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به این که تبصره 1 ماده 3 قانون نحوه ی اجرای محکومیت های مالی ناظر بر تقدیم دادخواست اعسار محکوم علیه غیر تاجر می باشد؛ بنابراین قابل تسری به تجاری که مدعی ورشکستگی هستند و اقدام به طرح دعوی ورشکستگی نموده اند نیست و نمی تواند مانع اجرای حکم و جلب محکوم علیه گردد؛ گرچه توقیف عملیات اجرایی نیاز به نص دارد و در مورد ورشکستگی چنین نصی وجود ندارد.

نظر اتفاقی:
دعوی ورشکستگی برای تجار معادل طرح دعوی اعسار برای اشخاص غیر تاجر است که طبق تبصره 1 ماده 3 قانون نحوه ی اجرای محکومیت های مالی چنانچه دادخواست ورشکستگی ظرف مهلت 30 روز از تاریخ ابلاغ اجراییه تقدیم شود مانع جلب خواهد بود و چنانچه خارج از مهلت یاد شده باشد و محکوم له آزادی مدعی ورشکستگی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکوم علیه کفیل یا وثیقه معتبر معدل محکوم به معرفی نماید با صدور قرار قبولی تا مشخص شدن نتیجه دعوی آزاد می گردد و مانع جلب خواهد بود لیکن این امر مانع توقف عملیات اجرایی در بحث شناسایی و توقیف اموال نخواهد بود و به لحاظ اینکه عملا جمع بین حقین (حق محکوم له و حق طلبکاران که پس از صدور احتمالی حکم ورشکستگی در ردیف غرما قرار می گیرند) صورت گیرد بهتر است از مزایده و انتقال مالکیت اموال توقیف شده خودداری شود تا موجب طرح دعوی اعلام بطلان مزایده ( به لحاظ ورشکستگی تاجر در صورت صدور حکم ورشکستگی که تاریخ توقف را مقدم بر تاریخ مزایده اعلام نموده باشد) نگردد لیکن در مواردی که دعوی اعلام ورشکستگی شخصی به موجب حکم قطعی مردود اعلام شده باشد هرچند "ورشکستگی" امری حادث است و مانع از طرح مجدد این دعوی نخواهد بود اما نظر به اینکه ادعای ورشکستگی می باید مربوط به تاریخ بعد از صدور حکم قطعی دعوی مردود باشد لذا چنانچه حکم صادره علیه شخص مدعی ورشکستگی مربوط به دوران قبل از تاریخ صدور حکم قطعی رد دعوی ورشکستگی باشد عملیات اجرایی بصورت تام ادامه می یابد و انتقال مالکیت اموال توقیف شده نیز صورت می گیرد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 412 ـ ورشکستگی تاجر یا شرکت تجارتی در نتیجه توقف از تادیه وجوهی که بر عهده او است حاصل می شود. حکم ورشکستگی تاجری را که حین الفوت در حال توقیف بوده تا یک سال بعد از مرگ او نیز می توان صادر نمود.

مشاهده ماده 412 قانون تجارت

ماده 418 ـ تاجر ورشکسته از تاریخ صدور حکم از مداخله در تمام اموال خود حتی آنچه که ممکن است در مدت ورشکستگی عاید او گردد ممنوع است. در کلیه اختیارات و حقوق مالی ورشکسته که استفاده از آن موثر در تادیه دیون او باشد مدیر تصفیه قائم مقام قانونی ورشکسته بوده و حق دارد به جای او از اختیارات و حقوق مزبوره استفاده کند.

مشاهده ماده 418 قانون تجارت

ماده 3ـ اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. چنانچه محکوم علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود. تبصره 1ـ چنانچه محکوم علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خود را اقامه کند هرگاه محکوم له آزادی وی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکوم علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکوم به ارائه نماید دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکوم علیه خودداری و در صورت حبس او را آزاد می کند. در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ می شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکوم علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می شود نسبت به استیفای محکوم به و هزینه های اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله اقدام می شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تامینی مزبور مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است. تبصره 2ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می شوند نیز مجری است.

مشاهده ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM