نشست قضایی شماره 1398-6239

نشست قضایی شماره 1398-6239

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6239


کد نشست:
1398-6239

تاریخ برگزاری:
1397/12/08

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر قوچان

موضوع:
تخلف محکوم علیه حین اجرای مجازات جایگزین حبس

پرسش:
هرگاه دادگاه حکم به مجازات جایگزین حبس دهد در صورت تخلف محکوم علیه آیا بلافاصله مجازات حبس اجرا می شود یا ابتدایا مطابق ماده 81 قانون مجازات اسلامی اقدام و در صورت تکرار مجازات حبس اجرا می شود؟

نظر هیئت عالی:
ماده 81 قانون مجازات اسلامی 1392 فی الواقع تکمیل کننده ماده 70 همین قانون است؛ با این توضیح که هر وقت دادگاه حکم به مجازات جایگزین حبس ( اعم از دوره مراقبت خدمات عمومی رایگان جزای نقدی و.. ...) می دهد تخلف محکوم علیه بلافاصله موجب اجرای مجازات حبس موضوع ماده 70 نمی شود بلکه برای بار نخست یک چهارم تا یک دوم به مجازات مورد حکم (جایگزین حبس) افزوده می شود و در صورت تکرار مجازات حبس اجراء می گردد.

نظر اکثریت:
با عنایت به اینکه ماده 81 قانون مجازات اسلامی مکمل اجرایی ماده 70 قانون مذکور می باشد و به صراحت منطوق ماده 81 چنانچه محکوم از اجرای مفاد حکم یا دستورات دادگاه تخلف نماید بار نخست مجازات مندرج در حکم یک چهارم تا یک دوم افزوده می شود و درصورت تکرار مجازات اولیه اجراء می گردد.

نظر اقلیت:
درصورت عجز محکوم علیه ازپرداخت جزای نقدی جایگزین حبس دادگاه باید طبق ماده 70 قانون مجازات اسلامی مجازات حبس را اجرا کند. حکم ماده 81 مشمول جزای نقدی نمی باشد چرا که در ماده 81 قانون گذار عبارت «تخلف نماید» را ذکر کرده و تخلف ازپرداخت جزای نقدی معنایی ندارد چون که محکوم علیه یا متمکن ازپرداخت جزای نقدی است و یا عاجز ازپرداخت آن همچنان که درانتهای ماده 70 قانون مجازات اسلامی قانون گذار به عبارت «عجز از پرداخت جزای نقدی» اشاره کرده است و تخلف ناظر به جایگزین های مجازات حبس است از قبیل: دوره مراقبت خدمات عمومی رایگان جزای نقدی روزانه و محرومیت ازحقوق اجتماعی و نه مجازات های جایگزین چرا که جزای نقدی تعزیر محسوب و طبق ماده 14 جزء مجازات های اصلی بوده ولیکن موارد مذکور مانند دوره مراقبت مجازات محسوب نمی شوند لذا بررسی مواد 79 و 80 قانون مجازات اسلامی می تواند قرینه برصحت این نظریه باشد چون که درحین اجرای خدمات عمومی رایگان دوره مراقبت و...محکوم علیه می تواند تخلف از اجرای مفاد حکم نماید ولیکن درحین اجرای جزای نقدی تخلف مصداق پیدا نمی کند.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 81 ـ چنانچه محکوم از اجرای مفاد حکم یا دستورهای دادگاه تخلف نماید به پیشنهاد قاضی اجرای احکام و رای دادگاه برای بار نخست یک چهارم تا یک دوم به مجازات مورد حکم افزوده می شود و در صورت تکرار مجازات حبس اجراء می گردد. تبصره ـ دادگاه در متن حکم آثار تبعیت و تخلف از مفاد حکم را به طور صریح قید و به محکوم تفهیم می کند. قاضی اجرای احکام نیز در ضمن اجراء با رعایت مفاد حکم دادگاه و مقررات مربوط نحوه نظارت و مراقبت بر محکوم را مشخص می نماید.

مشاهده ماده 81 قانون مجازات اسلامی

ماده 70 ـ دادگاه ضمن تعیین مجازات جایگزین مدت مجازات حبس را نیز تعیین می کند تا در صورت تعذر اجرای مجازات جایگزین تخلف از دستورها یا عجز از پرداخت جزای نقدی مجازات حبس اجراء شود.

مشاهده ماده 70 قانون مجازات اسلامی

ماده 79 ـ تعیین انواع خدمات عمومی و دستگاه ها و موسسات دولتی و عمومی پذیرنده محکومان و نحوه همکاری آنان با قاضی اجرای احکام و محکوم به موجب آیین نامه ای است که ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون به وسیله وزارتخانه های کشور و دادگستری تهیه می شود و با تایید رئیس قوه قضاییه به تصویب هیات وزیران می رسد. مقررات این فصل پس از تصویب آیین نامه موضوع این ماده لازم الاجراء می شود.

مشاهده ماده 79 قانون مجازات اسلامی

ماده 80 ـ چنانچه رعایت مفاد حکم دادگاه از سوی محکوم حاکی از اصلاح رفتار وی باشد دادگاه می تواند به پیشنهاد قاضی اجرای احکام برای یک بار بقیه مدت مجازات را تا نصف آن تقلیل دهد.

مشاهده ماده 80 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM