نشست قضایی شماره 1400-8235

نشست قضایی شماره 1400-8235

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8235


کد نشست:
1400-8235

تاریخ برگزاری:
1398/02/04

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر طرقبه

موضوع:
لزوم اعزام نماینده دادگاه جهت ثبت طلاق در صورت استنکاف زوج از ثبت طلاق

پرسش:
زوج با دادخواست طلاق به طرفیت زوجه همسر خود را طلاق می دهد و در خصوص مهریه به توافق می رسند که هر ماه قیمت یک ششم سکه بهار آزادی را به زوجه تا استهلاک کامل آن بابت یکصد سکه بهار آزادی پرداخت نماید و زوجه در دفترخانه طلاق در دفتر طلاق بعد از گذشت سه ماه عده و عدم رجوع توسط زوج با توجه به رجعی بودن طلاق توسط سردفتر از زوج درخواست حضور در دفترخانه می شود و زوج از حضور در دفترخانه و امضاء دفاتر طلاق و امضای ششصد قبض اقساطی جهت پرداخت یک ششم قیمت سکه خودداری می نماید. طبق ماده 38 قانون حمایت از خانواده مصوب 1391 آیا به درخواست سردفتر نماینده دادگاه از طرف زوج می بایست با توجه به استنکاف زوج و درخواست طلاق از طرف زوج بوده دفاتر را امضا نماید؟ آیا قبوض لازم الاجرای ثبتی نیز باید در صورت استنکاف زوج که حسب توافق در دادگاه بوده است توسط نماینده دادگاه امضاء شود؟ آیا بدون امضاء اثر قانونی دارد؟

نظر هیئت عالی:
اولا – به صراحت ماده 26 قانون مجازات خانواده در فرض سوال (درخواست طلاق از ناحیه زوج) دادگاه اقدام به صدور گواهی عدم امکان سازش می-نماید.

نظر اکثریت:
با توجه به اطلاق لفظ نماینده مذکور در ماده 38 قانون حمایت از خانواده دادگاه می تواند برای ثبت طلاق نماینده اعزام نماید. ولی در خصوص امضای قبوض اقساط توسط نماینده دادگاه امضای این قبوض توسط نماینده دادگاه فاقد وجاهت قانونی است زیرا اولا: امضای قبوض در رای صادره دادگاه وجود ندارد و ثانیا: دادگاه می تواند بر اساس همان رای صادره طلاق توافقی اجراییه برای عدم پرداخت اقساط صادر نماید.

نظر اقلیت:
نظریه اول: دادگاه هم می تواند برای ثبت طلاق و هم امضای قبوض نماینده بفرستد زیرا امضای قبوض اقساط از لوازم ثبت طلاق می باشد لذا امضای قبوض مانع قانونی ندارد. نظریه دوم: برای ثبت طلاق و امضای قبوض اقساط نیازی به فرستادن نماینده دادگاه نمی باشد.

مبحث:
قانون ثبت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 38 ـ در طلاق رجعی صیغه طلاق مطابق مقررات مربوط جاری و مراتب صورتجلسه می شود ولی ثبت طلاق منوط به ارائه گواهی کتبی حداقل دو شاهد مبنی بر سکونت زوجه مطلقه در منزل مشترک تا پایان عده است مگر این که زن رضایت به ثبت داشته باشد. در صورت تحقق رجوع صورتجلسه طلاق ابطال و درصورت عدم رجوع صورتجلسه تکمیل و طلاق ثبت می شود. صورتجلسه تکمیل شده به امضای سردفتر زوجین یا نمایندگان آنان و دو شاهد طلاق می رسد. در صورت درخواست زوجه گواهی اجرای صیغه طلاق و عدم رجوع زوج به وی اعطاء می شود. در هر حال درصورت انقضای مدت عده و عدم احراز رجوع طلاق ثبت می شود

مشاهده ماده 38 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM