نشست قضایی شماره 1398-6230

نشست قضایی شماره 1398-6230

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6230


کد نشست:
1398-6230

تاریخ برگزاری:
1396/07/04

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر استهبان

موضوع:
رسیدگی به دادخواست تجدیدنظر خارج از مهلت مقرر منضم به دعوای اعسار از پرداخت هزینه تجدیدنظر خواهی

پرسش:
دادخواستی به خواسته تجدیدنظر خواهی خارج از مهلت قانونی تقدیم و دعوای اعسار از پرداخت هزینه تجدیدنظرخواهی نیز ضم دادخواست یا جداگانه مطرح می گردد؛ آیا می توان نسبت به اعمال تبصره 2 ماده 339 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی قبل از رسیدگی به دعوای اعسار اقدام کرد؟ در صورتی که پاسخ مثبت باشد در خصوص دعوای اعسار چه اقدامی باید انجام داد؟ در هر حال آیا می توان رای تجدیدنظر خواسته را قطعی دانست و به درخواست ذینفع برگه اجراییه صادر نمود؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه دادخواست تجدیدنظر خارج از مهلت قانونی تقدیم شده؛ دادگاه بدوی به استناد تبصره 2 ماده 339 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی قرار رد دادخواست صادر می نماید و در ادامه دعوی اعسار از پرداخت هزینه دادرسی مرحله تجدیدنظر به لحاظ اینکه سالبه به انتفاء موضوع است؛ قرار رد دعوی صادر می شود.

نظر اکثریت:
با توجه به ماده 51 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مشخص نمودن خواسته و بهای آن جهت تکمیل دادخواست ضروری است؛ لذا در فرض سوال به لحاظ معد نبودن برای رسیدگی نمی توان قرار رد صادر نمود؛ همچنین اگر دادخواست خارج از مهلت تقدیم شود نمی توان دستور تعیین وقت صادر نمود؛ چون اگر قایل به صدور قرار رد باشیم و دادگاه تجدید نظر قرار صادره را نقض نماید در این صورت تکلیف نقش تمبر چه خواهد شد؛ با وحدت ملاک از ماده 383 قانون مذکور نیز می توان به چنین پاسخی دست یافت.

نظر اقلیت:
از آنجا که تجدید نظرخواهی خارج از مهلت است در نهایت باید تقاضا را رد نمود و چون رسیدگی به دعوای اعسار از هزینه تجدید نظرخواهی کاری عبث می باشد؛ لذا هر دو دعوا (اعسار و تجدید نظر خواهی خارج از نوبت) رد می شود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 339 - متقاضی تجدیدنظر باید دادخواست خود را ظرف مهلت مقرر به دفتر دادگاه صادرکننده رای یا دفتر شعبه اول دادگاه تجدیدنظر یا به دفتر بازداشتگاهی که در آنجا توقیف است تسلیم نماید. هریک از مراجع یادشده در بالا باید بلافاصله پس از وصول دادخواست آن را ثبت و رسیدی مشتمل بر نام متقاضی و طرف دعوا تاریخ تسلیم شماره ثبت و دادنامه به تقدیم کننده تسلیم و در روی کلیه برگهای دادخواست تجدیدنظر همان تاریخ را قید کند. این تاریخ تاریخ تجدیدنظر خواهی محسوب می گردد. تبصره 1 - درصورتی که دادخواست به دفتر مرجع تجدیدنظر یا بازداشتگاه داده شود به شرح بالا اقدام و دادخواست را به دادگاه صادرکننده رای ارسال می دارد. چنانچه دادخواست تجدیدنظر در مهلت قانونی تقدیم شده باشد مدیر دفتر دادگاه بدوی پس از تکمیل آن پرونده را ظرف دو روز به مرجع تجدیدنظر ارسال می دارد. تبصره 2 - درصورتی که دادخواست خارج از مهلت داده شود و یا در مهلت قانونی رفع نقص نگردد به موجب قرار دادگاه صادرکننده رای بدوی رد می شود. این قرار ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ در مرجع تجدیدنظر قابل اعتراض است رای دادگاه تجدیدنظر قطعی است. تبصره 3 - دادگاه باید ذیل رای خود قابل تجدیدنظر بودن یا نبودن رای و مرجع تجدیدنظر آن را معین نماید. این امر مانع از آن نخواهد بود که اگر رای دادگاه قابل تجدیدنظر بوده و دادگاه آن را قطعی اعلام کند هریک از طرفین درخواست تجدیدنظر نماید.

مشاهده ماده 339 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 51 - دادخواست باید به زبان فارسی در روی برگهای چاپی مخصوص نوشته شده و حاوی نکات زیر باشد: 1 - نام نام خانوادگی نام پدر سن اقامتگاه و حتی الامکان شغل خواهان. تبصره - درصورتی که دادخواست توسط وکیل تقدیم شود مشخصات وکیل نیز باید درج گردد. 2 - نام نام خانوادگی اقامتگاه و شغل خوانده. 3 - تعیین خواسته و بهای آن مگر آن که تعیین بهاء ممکن نبوده و یا خواسته مالی نباشد. 4 - تعهدات و جهاتی که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه می داند به طوری که مقصود واضح و روشن باشد. 5 - آنچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد. 6 - ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره ادله مثبته به ترتیب و واضح نوشته می شود و اگر دلیل گواهی گواه باشد خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صحیح معین کند. 7 - امضای دادخواست دهنده و درصورت عجز از امضاء اثر انگشت او. تبصره 1 - اقامتگاه باید با تمام خصوصیات ازقبیل شهر و روستا و دهستان و خیابان به نحوی نوشته شود که ابلاغ به سهولت ممکن باشد. تبصره 2 - چنانچه خواهان یا خوانده شخص حقوقی باشد در دادخواست نام و اقامتگاه شخص حقوقی نوشته خواهد شد.

مشاهده ماده 51 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 383 ـ در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود پس از پایان تحقیقات مقدماتی چنانچه عمل انتسابی جرم محسوب نشود یا ادله کافی برای انتساب جرم به متهم وجود نداشته باشد و یا به جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد دادگاه حسب مورد قرار منع یا موقوفی تعقیب و در غیر اینصورت قرار رسیدگی صادر می کند.

مشاهده ماده 383 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM