نشست قضایی شماره 1398-5664

نشست قضایی شماره 1398-5664

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5664


کد نشست:
1398-5664

تاریخ برگزاری:
1396/07/06

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر دیواندره

موضوع:
خسارت تاخیر تادیه در قراردادهای بانکی

پرسش:
در پرونده های خسارت تاخیر تادیه بانک ها علیه اشخاص اگر ادعای خواهان (بانک ها) براساس قرارداد فی مابین و یا قانون محرز و مسلم شد و طرف محکوم به پرداخت این گونه خسارت ها شد آیا در این موارد دادگاه ها باید شرایط ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی را ملاک قرار دهند یا خیر؟ دلایل و توضیحات خودتان را در نفی یا ثبوت آن بیان نمایید.

نظر هیئت عالی:
محاسبه میزان خسارت تاخیر تادیه تسهیلات بانکی (مطابق ماده 15 اصلاحی قانون عملیات بانکی بدون ربا و تبصره (ماده مرقوم) با رعایت مصوبات پولی و بانک مرکزی بعمل آید و شرایط قانونی ناظر بر تمکن مدیون و امتناع از پرداخت دین موضوع ماده 522 ق.آ.د.م راجع به هر دینی است ازجمله تسهیلات بانکی جاری بنابراین اگر مدیون بانکی ورشکسته معسر یا مجنون شود از زمان حدوث وضعیت و حالت فوق خسارت تاخیر تادیه قابل احتساب و مطالبه نیست. نظریه مشورتی 109/ 93/ 7 ـ 27/ 1/ 93 و 1084/ 92/ 7 ـ 6/ 6/ 92 موید این نظریه می باشد.

نظر اتفاقی:
به استناد ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی خسارت تاخیر تادیه قابل مطالبه نیست مگر اینکه کلیه شرایط این ماده وجود داشته باشد زیرا1- در نظام حقوقی ایران بر مبنای اطلاق اصل 4 قانون اساسی کلیه قوانین و مقررات باید براساس موازین اسلامی باشد از این حیث تادیه خسارت تاخیر تادیه در غیر موارد منصوص از جمله ماده 2 قانون صدور چک و تبصره الحاقی به آن مصوب 10/2/76 مجتمع تشخیص مصلحت نظام و ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی خلاف شرع و مصداق ربا پیدا می کند و مطابق ماده 654 قانون مدنی دعاوی راجع به آن مسموع نیست.2-باتوجه به الزام ناشی از اصل 4 قانون اساسی ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی جزء قواعد آمره تلقی می شود و توافق قراردادی نمی تواند مسقط شرایط و الزامات قانونی موضوع ماده 522 قانون مذکور باشد و شق آخر ماده مذکور دایر بر قابلیت مصالحه ناظر به شاخص می باشد به شرایط صدر ماده مذکور با توجه به موخر التصویب بودن ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی و ماهوی بودن قاعده حقوقی موضوع ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی حاکم مطابق ماده 228 قانون مدنی زمانی می تواند حکم به جبران خسارت حاصل از تاخیر تادیه بدهد که علاوه بر رعایت ماده 221 قانون مدنی شرایط ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی را احراز کند.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 230 - اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه نماید حاکم نمی تواند او را به بیشتر یا کمتر از آنچه که ملزم شده است محکوم کند.

مشاهده ماده 230 قانون مدنی

ماده 654 - قمار و گروبندی باطل و دعاوی راجعه به آن مسموع نخواهد بود. همین حکم در مورد کلیه ی تعهداتی که از معاملات نامشروع تولید شده باشد جاری است.

مشاهده ماده 654 قانون مدنی

ماده 228 - در صورتی که موضوع تعهد تادیه ی وجه نقدی باشد حاکم می تواند با رعایت ماده ی 221 مدیون را به جبران خسارت حاصله از تاخیر در تادیه دین محکوم نماید.

مشاهده ماده 228 قانون مدنی

ماده 221 - اگر کسی تعهد اقدام به امری را بکند یا تعهد نماید که از انجام امری خودداری کند در صورت تخلف مسئول خسارت طرف مقابل است مشروط بر این که جبران خسارت تصریح شده و یا تعهد عرفا به منزله ی تصریح باشد و یا برحسب قانون موجب ضمان باشد.

مشاهده ماده 221 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM