نشست قضایی شماره 1400-8351

نشست قضایی شماره 1400-8351

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8351


کد نشست:
1400-8351

تاریخ برگزاری:
1399/05/16

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر قروه

موضوع:
برداشت مازاد بر پروانه بهره برداری

پرسش:
شخص الف مازاد بر پروانه بهره برداری معدن سنگ مرمر در سال 98 مقدار 350 تن برداشت نموده است و توسط سازمان صنعت و معدن و تجارت استان مراتب گزارش و پرونده کیفری تصرف در اموال عمومی و دولتی موضوع 19 قانون معادن با اصلاحات بعدی ناظر به ماده 690 قانون مجازات فصل تعزیرات تشکیل شده است. با توجه به اینکه در ماده 19 قانون معادن مقرر شده: «هر کس بدون اخذ پروانه اکتشاف یا بهره برداری یا اجازه برداشت اقدام به حفاریهای اکتشافی استخراج برداشت و بهره برداری مواد معدنی نماید متصرف در اموال عمومی و دولتی محسوب می شود...» حال با توجه به اینکه مشتکی عنه دارای پروانه بهره برداری بوده اما مازاد از پروانه اقدام به برداشت نموده و در ماده به صورت صراحت نسبت به مازاد بر برداشت از پروانه بهره برداری اشاره ای ننموده آیا موضوع سوال مشمول عنوان مجرمانه در ماده مرقوم می گردد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
عنصر قانونی ماده 19 قانون معادن ناظر به مواردی است که بدون اخذ پروانه اکتشاف یا بهره برداری یا اجازه برداشت اقدام به حفاری می کند. برداشت مازاد مشمول تعیین جریمه ی توسط شورای عالی معادن می شود.

نظر اکثریت:
بر اساس ماده 19 قانون معادن و اصلاحات بعدی آن تمامی فعالیت های معدنی اعم از حفاری های اکتشافی استخراج و بهره برداری موادمعدنی نیاز به اخذ مجوزهای مرتبط همچون پروانه اکتشاف پروانه بهره برداری یا اجازه برداشت دارد. زمانی که برای یک معدن پروانه اکتشاف و گواهی صادر می شود معدن کار مجاز به برداشت میزان مشخصی از ذخایر معدن در آن سال به میزان مجاز است. بنابر این ماده هر گونه فعالیت معدنی بدون مجوز عمل مجرمانه تصرف در اموال عمومی و دولتی است که به صرف ارتکاب افعال مادی مندرج در صدر ماده و فارغ از حصول هدف و نتیجه مورد نظر اعم از کشف استخراج و برداشت مستحق مجازات است. از طرفی در صدر ماده مقرر شده: «هر کس بدون اخذ پروانه اکتشاف یا (بدون پروانه) بهره برداری و یا (بدون) اجازه برداشت (خارج از مقدار مجوز صادره در پروانه) اقدام به.. ... برداشت مواد معدنی نماید متصرف در اموال عمومی و دولتی محسوب می شود و ماده 55 آیین نامه اجرای قانون معادن به عبارت «اجازه برداشت» اشاره نموده و در صورتی که بدون اجازه برداشت معدن دار اقدامی نماید می بایست خسارات و جریمه پرداخت نماید. در نتیجه با عنایت به مراتب فوق برداشت مازاد بر پروانه توسط معدن دار مشمول ماده 19 قانون معادن می گردد و به غیر از پرداخت جریمه و خسارات ضرر و زیان ناشی از جرم به اتهام تصرف در اموال عمومی و دولتی ناظر به ماده 690 قانون مجازات اسلامی فصل تعزیرات نیز تحت تعقیب کیفری قرار گیرد.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه موضوع ماده 19 قانون معادن مربوطه به مواردی است که بدون اخذ پروانه اکتشاف یا بهره برداری یا اجازه برداشت اقدام به حفاریهای اکتشافی استخراجی برداشت و بهره برداری مواد معدنی نماید. در حالی که در مانحن فیه معدن دار دارای پروانه بهره برداری و اجازه برداشت می باشد و در صورتی که خارج از مقدار اجازه برداشت برداشت مازادی داشته باشد مشمول جریمه تعیینی توسط شورای عالی معادن می گردد و عنوان مجرمانه ندارد و تقسیر مضیق و تفسیر به نفع متهم نیز موید این دیدگاه است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 19 ـ هرکس بدون اخذ پروانه اکتشاف یا بهره برداری و یا اجازه برداشت اقدام به حفاریهای اکتشافی استخراج برداشت و بهره برداری مواد معدنی نماید متصرف در اموال عمومی و دولتی محسوب می شود و با او برابر قوانین و مقررات مربوط رفتار خواهد شد. در این موارد ماموران انتظامی موظفند حسب درخواست وزارت معادن و فلزات بلافاصله از اینگونه عملیات جلوگیری و متهم یا متهمان را برای صدور حکم به مراجع قضایی معرفی نمایند. وزارت معادن و فلزات مکلف است ضمن انجام اقدامات لازم بموقع درخواست ضرر و زیان ناشی از جرم را به مرجع قضایی مربوط تسلیم نماید. تبصره1ـ این گونه اقدامات از مصادیق جرم مشهود است و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مکلف است وظایف قانونی خود را در این موارد انجام دهد. (الحاقی 22/08/1390) تبصره2ـ هرگونه تصرف اشخاص حقیقی یا حقوقی در محدوده دارای مجوز عملیات معدنی بدون داشتن حکم از مراجع قضایی تصرف عدوانی محسوب می شود. در این موارد نیروی انتظامی موظف است حسب درخواست دارندگان مجوز یا وزارت صنعت معدن و تجارت بلافاصله نسبت به رفع تصرف و مزاحمت اقدام و متهم یا متهمان را به مراجع قضایی معرفی نماید. (الحاقی 22/08/1390) تبصره3ـ مزاحمت اشخاص حقیقی یا حقوقی به نحوی که مانع عملیات معدنی شود جرم تلقی و مجرم ضمن جبران خسارت به حبس از یک تا شش ماه و یا پرداخت جریمه نقدی معادل دو برابر خسارت وارده محکوم می شود. (الحاقی 22/08/1390)

مشاهده ماده 19 قانون معادن

ماده 690 ـ کاهش بینایی درصورتی که مقدار آن قابل تشخیص باشد به همان نسبت دیه دارد و چنانچه قابل تشخیص نباشد موجب ارش است.

مشاهده ماده 690 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM