نشست قضایی شماره 1399-6769

نشست قضایی شماره 1399-6769

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6769


کد نشست:
1399-6769

تاریخ برگزاری:
1397/10/13

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر بابل

موضوع:
نقصان در پرونده موجب رای غیابی در زمان اجرائیه

پرسش:
به موجب دادنامه غیابی صادره از دادگاه کیفری فردی با ذکر نام و نام خانوادگی معین و بدون ذکر مشخصات بیشتر به اتهام کلاهبرداری محکوم می گردد به طوری که در هیچ یک از جلسات به او دسترسی حاصل نشد و وکیلی نیز معرفی نکرد.در مرحله اجرای حکم شاکی مدعی است به تازگی متوجه شده که نام واقعی محکوم علیه غیر از نامی است که از سوی وی در جریان رسیدگی مطرح شده و تقاضا دارد که مفاد حکم علیه شخص اخیر که نام او در دادنامه نیامده است اجرا شود.پرسش اینست که چه راهکار قانونی برای رسیدگی به تقاضای شاکی وجود دارد؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم شهرستان بابل استان مازندران با حذف آن قسمت از نظریه که مربوط به اصلاح دادنامه است و تذکر به این مطلب که فرض پرسش از موارد اصلاح دادنامه نمی باشد مورد تایید است.

نظر اکثریت:
چنانچه برای دادگاه احراز شود که اسم جعلی و اسم واقعی ناظر به یک شخص واحد است از موارد اصلاح دادنامه خواهد بود و دادگاه برای اصلاح این امر می تواند تحقیقات محلی مرجع انتظامی و تحقیق دوباره از شهود و مانند اینها استفاده نماید. با توجه به آنچه گفته شد مبنی بر این که هر دو اسم واقعی و جعلی ناظر به یک شخص واحد باشد و به اتهام این شخص قبلا رسیدگی شده است لذا شکایت مجدد علیه متهم با نام واقعی وجاهت قانونی ندارد و مصداق اعتبار امر مختومه می باشد.

نظر اقلیت:
با توجه به مصادیقی که در ماده 381 قانون آیین دادرسی کیفری وجود دارد فرض سوال نمی تواند در قالب اصلاح دادنامه تعریف شود چه اینکه اصلاح دادنامه برای جایی است که اشتباه از جانب دادگاه باشد اما در فرض سوال اشتباه از سوی شاکی و احتمالا شهود بوده است. باتوجه به اینکه در تمام مراحل رسیدگی شخص متهم با نام واقعی خود احضار یا جلب نگردیده است و از حقوق دفاعی برخوردار نشده است محکوم نمودن او در قالب اصلاح دادنامه با موازین حقوقی همخوانی ندارد. لذا به نظر شاکی باید با طرح شکایت مجدد علیه متهم تعقیب کیفری او را درخواست نماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 12 – در شهرستان؛ رئیس دادگستری؛ رئیس حوزه قضائی و رئیس شعبه اول دادگاه بر دادگاههای ریاست اداری دارد و در مرکز استان رئیس کل دادگستری استان رئیس کل دادگاهها تجدیدنظر و کیفری استان است و بر کلیه دادگاهها و دادسراها و دادگستری های حوزه آن استان نظارت و ریاست اداری خواهد داشت. همچنین رئیس دادگستری هر حوزه بر دادسرای آن حوزه نظارت و ریاست اداری دارد.

مشاهده ماده 12 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

ماده 381 - به دادخواست فرجامی باید برگهای زیر پیوست شود: 1 - رونوشت یا تصویر مصدق حکم یا قراری که از آن فرجام خواسته می شود. 2 - لایحه متضمن اعتراضات فرجامی. 3 - وکالتنامه وکیل یا مدرک مثبت سمت تقدیم کننده دادخواست فرجامی درصورتی که خود فرجام خواه دادخواست را نداده باشد.

مشاهده ماده 381 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 381 ـ هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهو قلمی مانند کم یا زیاد شدن کلمه ای رخ دهد و یا اشتباهی در محاسبه صورت گیرد چنانچه رای قطعی باشد یا به علت عدم تجدید نظرخواهی و انقضای مواعد قانونی قطعی شود یا هنوز از آن تجدید نظرخواهی نشده باشد دادگاه خود یا به درخواست ذینفع یا دادستان رای تصحیحی صادر می کند. رای تصحیحی نیز ابلاغ می شود. تسلیم رونوشت یا تصویر هریک از آراء جداگانه ممنوع است. رای دادگاه در قسمتی که مورد اشتباه نیست درصورت قطعیت اجراء می شود. تبصره 1 ـ در مواردی که اصل رای دادگاه قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام است تصحیح آن نیز در مدت قانونی قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام میباشد. تبصره 2 ـ هرگاه رای اصلی به واسطه واخواهی تجدید نظر یا فرجام نقض شود رای تصحیحی نیز بی اعتبار می شود.

مشاهده ماده 381 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM