نشست قضایی شماره 1398-5824

نشست قضایی شماره 1398-5824

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5824


کد نشست:
1398-5824

تاریخ برگزاری:
1397/01/22

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر طرقبه

موضوع:
تعیین وکیل در جرایم حدی برای کودکان

پرسش:
با توجه به ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 که مقرر داشته در جرایم تعزیری درجه شش و بالاتر دادسرا و یا دادگاه اطفال برای متهم وکیل تعیین می نماید آیا در جرایم حدی نیز باید وکیل تعیین گردد یا ماده فوق شامل جرایم حدی نمی شود؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان طرقبه استان خراسان رضوی با اضافه کردن این مطلب که ( با لحاظ صدر ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در مواردی که رسیدگی به جرم حدی در صلاحیت دادگاه کیفری یک باشد نیز تعیین وکیل الزامی است) مورد تایید می باشد. البته هیچ جرمی از اطفال در صلاحیت دادگاه کیفری یک نیست ولو اینکه مجازات قانونی آن برای بزرگسالان سلب حیات باشد ولیکن در خصوص نوجوانان امکان دارد.

نظر اکثریت:
عدم لزوم نیاز به وکیل به جهت اینکه گرفتن وکیل تسخیری یک امر استثنایی است و اگر در حدود لازم می بود باید تصریح می کرد و به جهت عدم تصریح قانونگذار نیازی به اخذ وکیل در جرایم حدی نیست. و از طرفی در ماده 14 قانون مجازات اسلامی انواع مجازات ها را ذکر کرده است و حدود را از تعزیرات تفکیک نموده است و اخذ وکالت تسخیری خلاف اصل است و تفسیر به نفع متهم نیز در امور ماهوی است نه امور شکلی.

نظر اقلیت:
با عنایت به اینکه در جرایم تعزیری که مجازات کمتری دارد و اخف است قانونگذار تصریح به لزوم وکالت تسخیری کرده است و مجازات حدود اشد از تعزیرات است به طریق اولی باید وکیل تسخیری گرفت و مطابق با قیاس اولویت و تفسیر به نفع متهم نیز می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 415 ـ در جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک است یا جرایمی که مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از خمس دیه کامل است و در جرایم تعزیری درجه شش و بالاتر دادسرا و یا دادگاه اطفال و نوجوانان به ولی یا سرپرست قانونی متهم ابلاغ می نماید که برای او وکیل تعیین کند. در صورت عدم تعیین وکیل یا عدم حضور وکیل بدون اعلام عذر موجه در مرجع قضایی برای متهم وکیل تعیین می شود. در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت ولی یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان می تواند خود از وی دفاع و یا وکیل تعیین نماید. نوجوان نیز می تواند از خود دفاع کند.

مشاهده ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 14 ـ مجازات های مقرر در این قانون چهار قسم است: الف ـ حد ب ـ قصاص پ ـ دیه ت ـ تعزیر تبصره ـ چنانچه رابطه علیت بین رفتار شخص حقوقی و خسارت وارد شده احراز شود دیه و خسارت قابل مطالبه خواهد بود. اعمال مجازات تعزیری بر اشخاص حقوقی مطابق ماده (20) خواهد بود.

مشاهده ماده 14 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM