نشست قضایی شماره 1398-5882

نشست قضایی شماره 1398-5882

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5882


کد نشست:
1398-5882

تاریخ برگزاری:
1397/06/21

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر نائین

موضوع:
دادگاه صالح به رسیدگی دادخواست نفقه فرزند صغیر تحت حضانت مادر

پرسش:
در پرونده ای با موضوع طلاق دادنامه صادر و در مورد نفقه فرزندان صغیر که حضانت ایشان با مادر است تعیین تکلیف شده و طلاق اجرا شده است. بعد از چندسال و تغییر محل اقامت پدر (پدر در حوزه قضایی دیگر ساکن شده است) اگر مادر دادخواست تعدیل نفقه را مطرح کند کدام دادگاه صالح به رسیدگی است؟ آیا دادگاه سابق طبق ماده 12 قانون حمایت خانواده صالح به رسیدگی است یا مطابق ماده 11 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه محل اقامت خوانده صلاحیت دارد؟

نظر هیئت عالی:
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه به شماره 7/92/1577 مورخ 1392/8/18 به شرح بین الهلالین (با توجه به اینکه در مقابل نص قانون نمی توان اجتهاد نمود لذا چون مفاد ماده 12 قانون حمایت خانواده مصوب 91 مبنی بر جواز طرح دعوی خانوادگی از سوی زوجه به عنوان خواهان در محل اقامت خودش به طرفیت زوج (که بر خلاف عمومات آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی نیز می باشد) صرفا ناظر به زوجه است لذا با توجه به فرض استعلام در دعوی نفقه فرزند ولو آنکه دختر باشد به طرفیت پدر دادگاه صالح برای رسیدگی دادگاه خانواده محل اقامت پدر می باشد و مفاد ماده 12 قانون صدرالذکر قابل تسری به این دعوی نیست.) بر تایید نظریه اکثریت دلالت دارد و مورد تایید هیات عالی نشست های قضایی است.

نظر اکثریت:
اولا اصل بر صلاحیت دادگاه محل اقامت خوانده است و ماده 12 قانون حمایت خانواده استثنا بر اصل است و می بایست در محدوده نص اجرا شود؛ در ماده 12 قانون فوق الذکر قید شده است «زوجه می تواند» حال آنکه وقتی صیغه طلاق اجرا شد دیگر اطلاق «زوجه» بر خواهان صحیح نیست؛ ثانیا پرونده خانوادگی مفتوح در حوزه وجود ندارد؛ لذا طبق ماده 11 قانون آیین دادرسی مدنی در محل اقامت خوانده می بایست دعوا تقدیم شود.

نظر اقلیت:
دعوای فعلی به نوعی تقاضای تعدیل است و همانند پرونده های اعسار از محکوم به و یا تعدیل اقساط می بایست با آن برخورد شود و چون در این دعاوی دادگاه نخستین که رای محکومیت را صادر کرده است صالح به رسیدگی است لذا در موضوع سوال نیز همان دادگاه اول که رای طلاق و نفقه فرزند را صادر کرده است صالح به رسیدگی است؛ از آن جهت که پرونده سابق در این مرجع موجود است اتخاذ تصمیم نیز با سهولت انجام می شود.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 12ـ در دعاوی و امور خانوادگی مربوط به زوجین زوجه می تواند در دادگاه محل اقامت خوانده یا محل سکونت خود اقامه دعوی کند مگر در موردی که خواسته مطالبه مهریه غیرمنقول باشد.

مشاهده ماده 12 قانون حمایت از خانواده

ماده 11 - دعوا باید در دادگاهی اقامه شود که خوانده در حوزه قضایی آن اقامتگاه دارد و اگر خوانده در ایران اقامتگاه نداشته باشد درصورتی که در ایران محل سکونت موقت داشته باشد در دادگاه همان محل باید اقامه گردد و هرگاه در ایران اقامتگاه و یا محل سکونت موقت نداشته ولی مال غیرمنقول داشته باشد دعوا در دادگاهی اقامه می شود که مال غیرمنقول در حوزه آن واقع است و هرگاه مال غیرمنقول هم نداشته باشد خواهان در دادگاه محل اقامتگاه خود اقامه دعوا خواهد کرد. تبصره - حوزه قضایی عبارت است از قلمرو یک بخش یا شهرستان که دادگاه در آن واقع است. تقسیم بندی حوزه قضایی به واحدهایی از قبیل مجتمع یا ناحیه تغییری در صلاحیت عام دادگاه مستقر در آن نمی دهد.

مشاهده ماده 11 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM