نشست قضایی شماره 1399-7304

نشست قضایی شماره 1399-7304

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7304


کد نشست:
1399-7304

تاریخ برگزاری:
1397/11/20

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
صلاحیت رسیدگی به جنبه عمومی بزه بی احتیاطی در امر رانندگی منتهی به ایراد صدمه بدنی غیر عمدی

پرسش:
در مواردی که طرفین به دستور مقام قضایی دادسرا جهت مصالحه در مبلغ دیه به شوراهای حل اختلاف تشکیل شده در برخی شرکت های بیمه ارشاد می شوند و گزارش اصلاحی تنظیم می شود آیا جنبه عمومی بزه به لحاظ ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 باید در دادسرا رسیدگی شود یا دادگاه؟

نظر هیئت عالی:
نظریه مشورتی شماره 7/94/2156 مورخ 94/8/5 اداره کل حقوقی بند 2 نظریه یاد شده بشرح زیر مورد تایید است.

نظر اکثریت:
ملاک صلاحیت دادسرا زمان شکایت شاکی می باشد که به لحاظ اینکه شاکی خواستار اخذ دیه است دادسرا صلاحیت رسیدگی دارد و مصالحه یا رضایت بعدی باعث عدم صلاحیت دادسرا نمی گردد. بنابراین نسبت به جنبه خصوصی بزه با توجه به رضایت شاکی در شورای حل اختلاف قرار موقوفی تعقیب صادر و در خصوص جنبه عمومی بزه هر چند درجه 7 یا 8 می باشد در دادسرا قرار جلب به دادرسی صادر می شود. مبنای صلاحیت دادسرا مجازات قانونی اولیه است و زمانی که پرونده در دادسرا تشکیل شده بحث دیه وجود داشته و صلح و سازش بعدی تاثیری در صلاحیت ندارد و در نظریه شماره 3029/93/7

نظر اقلیت:
به لحاظ مصالحه طرفین در شورای حل اختلاف دادسرا باید نسبت به جنبه خصوصی بزه قرار موقوفی تعقیب صادر نماید و در خصوص به جنبه عمومی بزه دادسرا نسبت به جرم تعزیری درجه 7 و 8 صلاحیت ذاتی ندارد؛ پس به محض مصالحه باید پرونده را جهت رسیدگی به جنبه عمومی جرم به دادگاه ارسال نمود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM