نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/01/24

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر استهبان

موضوع:
مسولیت طفل در صورت تقصیر سرپرست وی

پرسش:
چنانچه صغیری به دلیل خروج ناگهانی از کوچه با یک دستگاه موتور سیکلت تصادف نماید و کارشناس 50% راکب موتور سیکلت و 50% ولی طفل را مقصر اعلام نماید؛ سپس راکب موتور سیکلت علیه ولی طفل اقامه دعوی مبنی بر مطالبه دیه نماید آیا با توجه به ماده 452 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 طفل مسیولیتی دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
وفق ماده 1216 قانون مدنی صغیر چنانچه باعث ضرر غیر شود بالاصاله ضامن و مفروض به اینکه ولی در نگهداری مرتکب تقصیر شده باشد مسیول جبران خسارت مولی علیه است مگر آنکه فاقد استطاعت باشد که در این صورت از اموال خود صغیر استیفاء می گردد؛ بالنتیجه نظر اکثریت با تاکید بر استدلال مرقوم تایید می شود.

نظر اکثریت:
نخست آنکه تقصیر دارای مفهومی نوعی و اجتماعی می باشد و تحقق آن قایم به عمد نمی باشد؛ لذا امکان انتساب به محجورین نیز وجود دارد. دوم: صرف انتساب مادی عمل به اشخاص موجب تحقق مسیولیت مدنی می گردد و انتساب معنوی نیاز نمی باشد. سوم: ماده 1216 قانون مدنی در مقام یکسان انگاری اشخاص محجور و بالغ می باشد و انتساب معنوی را حذف کرده است؛ لذا اشخاص محجور نیز مرتکب تقصیر می گردند و صرف انتساب مادی کفایت می کند. چهارم: ماده 7 قانون مسیولیت مدنی درصدد کاستن از شدت حکم مقرر در ماده 1216 قانون مدنی می باشد؛ لذا در مقام جمع بین دو ماده قانونی مذکور باید بیان نمود :

نظر اقلیت:
از آنجا که تقصیر دارای مفهوم شخصی می باشد اساسا هیچ گونه تقصیری منتسب به طفل نمی باشد و مطابق ماده 7 قانون مسیولیت مدنی سرپرست طفل مسیول می باشند.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 452 ـ دیه حسب مورد حق شخصی مجنی علیه یا ولی دم است و احکام و آثار مسوولیت مدنی یا ضمان را دارد. ذمه مرتکب جز با پرداخت دیه مصالحه ابراء و تهاتر بری نمی گردد. تبصره ـ ورثه مقتول به جز بستگان مادری به نسبت سهم الارث از دیه مقتول نیز ارث میبرند.

مشاهده ماده 452 قانون مجازات اسلامی

ماده 1216 - هر گاه صغیر یا مجنون یا غیررشید باعث ضرر غیر شود ضامن است.

مشاهده ماده 1216 قانون مدنی

ماده 7 - کسی که نگاهداری یا مواظبت مجنون یا صغیر قانونا یا بر حسب قرارداد به عهده او می باشد در صورت تقصیر در نگاهداری یا مواظبت مسئول جبران زیان وارده از ناحیه مجنون و یا صغیر می باشد و در صورتی که استطاعت جبران تمام یا قسمتی از زیان وارده را نداشته باشد از مال مجنون یا صغیر زیان جبران خواهد شد و در هر صورت جبران زیان باید به نحوی صورت گیرد که موجب عسرت و تنگدستی جبران کننده نباشد.

مشاهده ماده 7 قانون مسئولیت مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM