نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/01/09

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر محمود آباد

موضوع:
بررسی امکان اجرای حکم خارج از حدود نیابت با تقاضای محکوم

پرسش:
چنانچه در نیابت قضایی صادره از اجرای احکام کیفری دادسرای شهرستان کرج خطاب به دادسرای شهرستان محمودآباد مقرر شود متهم دستگیر و جهت اجرای حکم شلاق و پرداخت جزای نقدی تحت الحفظ به دادسرای شهرستان کرج اعزام گردد؛ در فرضی که متهم در دادسرای محمودآباد حاضر و خواستار اجرای هر دو مجازات در دادسرای محمودآباد شود آیا امکان اجرای مجازاتهای وی در دادسرای محمودآباد وجود دارد؟

نظر هیئت عالی:
مرجع مجری نیابت صرفا در حدود نیابت اعطایی دارای اختیار می باشد لهذا در مانحن فیه باید با اطلاع و استحضار مرجع معطی اقدام مذکور در سوال انجام گردد اجابت تقاضای محکوم فقط درحدود ماده 558 قانون آیین دادرسی کیفری لازم القبول می باشد.

نظر اکثریت:
بیشتر همکاران قضایی به این سوال به دلایل زیر پاسخ مثبت داده اند؛ 1- با توجه به اینکه محکوم علیه جهت اجرای حکم شلاق و جزای نقدی حاضر می باشد و مانعی برای اجرای حکم وجود ندارد باید حکم شلاق اجرا شود و جزای نقدی وصول شود و فیش واریزی پیوست پرونده نیابتی به مرجع معطی نیابت ارسال شود. هر چند در خصوص چگونگی اجرای مجازات در فرض نیابت صراحت قانونی وجود ندارد اما از آنجایی که مقنن در مواد 120 و 121 قانون آیین دادرسی کیفری در بحث قرار تامین کیفری جهت جلوگیری از بازداشت ناخواسته اشخاص به بازپرس اختیار تامین مناسب را داده است می توان استنباط نمود که در بحث اجرای حکم نیز چنانچه محکوم علیه حاضر به اجرای حکم باشد موجبی برای اعزام تحت الحفظ وی جهت اجرای حکم به دادسرای معطی نیابت وجود ندارد و این امر سبب تضییع حقوق محکوم علیه که همان اجرای مجازات مقرر در دادنامه می باشد می شود و اعزام تحت الحفظ وی به دادسرای معطی نیابت سبب بازداشت ناخواسته وی می شود.

نظر اقلیت:
1- مرجع مجری نیابت مکلف است مفاد نیابت را عینا اجرا نماید؛ نمی توان اختیار قاضی مرجع مجری نیابت را در مورد قرار تامین کیفری از باب قیاس به کار برد. چنین قیاسی صحیح نیست. در برخی موارد اجرای مفاد نیابت به همان شکلی که در نیابت خواسته شده است مهم است و موضوعیت دارد؛ بنابراین دادسرای مجری نیابت قضایی نمی تواند از آن عدول نماید و به اختیار خودش عمل کند. ماده 119 قانون آیین دادرسی کیفری گفته است بازپرس در حدود مفاد نیابت قضایی اعطایی موضوع نیابت را انجام می دهد ماده 120 فقط در مورد نوع تامین کیفری دست قاضی مجری نیابت را باز گذاشته است و نه چیز دیگر. حکم ماده 119 جنبه اصل دارد و حکم ماده 120 جنبه استثناء که باید به طور مضیق تفسیر شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 119 ـ هرگاه تحقیق از متهم استماع شهادت شهود و مطلع معاینه محل بازرسی از منازل و اماکن و اشیاء جمع‏آوری آلات جرم و به طور کلی هر اقدام دیگری خارج از حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس لازم شود وی با صدور قرار نیابت قضایی مطابق مقررات قانونی و ارسال اصل یا تصویر اوراق مورد نیاز پرونده و تصریح موارد انجام آنها را از بازپرس محل تقاضا می کند. این بازپرس در حدود مفاد نیابت اعطائی موضوع نیابت را انجام می دهد و اوراق تنظیمی را پس از امضاء به همراه سایر مدارک به دست آمده نزد مرجع نیابت دهنده می‏فرستد و در صورتی که اجرای تمام یا بخشی از مفاد نیابت مربوط به حوزه قضایی دیگری باشد اوراق را برای اجرای نیابت به مرجع مزبور ارسال و مراتب را به بازپرس نیابت دهنده اعلام می دارد. تبصره 1 ـ انجام نیابت قضایی در حوزه قضایی بخش به عهده رئیس یا دادرس علی‏البدل دادگاه آن محل است. تبصره 2 ـ در مواردی که اقرار متهم و یا شهادت شاهد و یا شهادت بر شهادت شاهد مستند رای دادگاه باشد استماع آن توسط قاضی صادرکننده رای الزامی است.

مشاهده ماده 119 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 120 ـ بازپرس در هنگام صدور قرار نیابت قضایی می تواند نوع تامین را معین یا اختیار اخذ تامین و نوع آن را به نظر بازپرسی که تحقیق از او خواسته شده واگذار کند. چنانچه بازپرسی که تحقیق از او درخواست شده با توجه به دفاع متهم و ادله ابرازی وی احراز کند که تامین خواسته شده نامتناسب است به نظر خود تامین متناسبی اخذ می کند. همچنین در موردی که تقاضای اخذ تامین نشده باشد وی می تواند در صورت توجه اتهام با نظر خود تامین مناسب اخذ کند.

مشاهده ماده 120 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 121 ـ هرگاه در اجرای نیابت قضایی قرار تامین صادره منتهی به بازداشت متهم شود پرونده جهت اظهارنظر نزد دادستان محل اجرای نیابت ارسال می شود. به اعتراض متهم نسبت به قرار بازداشت مطابق مقررات در دادگاه صالح محل اجرای نیابت رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 121 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 558 ـ چنانچه اقامتگاه اشخاص مشمول تعلیق اجرای مجازات آزادی مشروط تعویق صدور حکم نظام نیمه آزادی و آزادی تحت نظارت سامانه های الکترونیکی درحوزه قضایی دیگری غیر از حوزه قضایی دادگاه صادرکننده رای باشد اشخاص مذکور می توانند اجرای تصمیم مذکور را در محل اقامت خود تقاضا نمایند. در این صورت قاضی مجری حکم با اعطای نیابت به قاضی اجرای احکام حوزه اقامت آنان تمامی دستورهای دادگاه و واحد اجرای احکام و شرایط مقرر در رای را به قاضی مجری نیابت اعلام می نماید و موارد مذکور تحت نظارت قاضی مرجوع الیه اجراء می شود.

مشاهده ماده 558 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM