نشست قضایی شماره 1399-6829

نشست قضایی شماره 1399-6829

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6829


کد نشست:
1399-6829

تاریخ برگزاری:
1398/04/04

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر اسدیه

موضوع:
حضوری یا غیابی بودن رای برائت در صورت عدم حضور متهم در جلسات دادگاه

پرسش:
در صورتی که متهم و وکیل وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حضور نیافته و لایحه ای هم ارسال ننموده اند و نظر دادگاه صدور رای بر برایت متهم از اتهام انتسابی باشد آیا این رای حضوری است یا غیابی ؟

نظر هیئت عالی:
مستنبط از ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 این است که احکام غیابی ناظر به احکام مبتنی بر محکومیت متهم می باشد؛ لذا آرای غیابی کیفری منصرف از رای برایت است. بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان اسدیه استان خراسان جنوبی در حدود فوق الذکر مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به برایت متهم هر چند وی در دادگاه حاضر نشده و لایحه هم نداده؛ این رای حضوری خواهد بود و طبق قانون قابل تجدیدنظرخواهی است.

نظر اقلیت:
با توجه به عبارت صدر ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری باید گفت دادگاه در فرض سوال رای غیابی صادر می کند و لکن واخواهی در مورد آن وجهی ندارد ؛ توضیح اینکه صدر ماده 406 مذکور صراحتا و بطور مطلق (چه رای بر محکومیت و چه برایت) ملاک غیابی بودن رای را بیان نموده و اشعار داشته : در تمام جرایم به استثنای جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هر گاه متهم یا وکیل او در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشود و یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد دادگاه پس از رسیدگی رای غیابی صادر می کند؛ بعد در ادامه ماده مقرر شده چنانچه این رای غیابی مبنی بر محکومیت متهم بود قابل واخواهی و تجدیدنظر است اما اگر مبنی بر برایت بود به اعتبار مفهوم این عبارت می گوییم قابل واخواهی نیست ولی طبق اصل اولی (قابلیت تجدیدنظرخواهی تمامی آراء : صدر ماده 427) قابل تجدیدنظرخواهی خواهد بود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 406 ـ در تمام جرایم به استثنای جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه متهم یا وکیل او در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد دادگاه پس از رسیدگی رای غیابی صادر می کند. در اینصورت چنانچه رای دادگاه مبنی بر محکومیت متهم باشد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی قابل واخواهی در همان دادگاه است و پس از انقضای مهلت واخواهی برابر مقررات حسب مورد قابل تجدید نظر یا فرجام است. مهلت واخواهی برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه است. تبصره 1 ـ هرگاه متهم در جلسه رسیدگی حاضر و در فاصله تنفس یا هنگام دادرسی بدون عذر موجه غائب شود دادگاه رسیدگی را ادامه می دهد. در اینصورت حکمی که صادر می شود حضوری است. تبصره 2 ـ حکم غیابی که ظرف مهلت مقرر از آن واخواهی نشود پس از انقضای مهلت های واخواهی و تجدید نظر یا فرجام به اجراء گذاشته می شود. هرگاه حکم دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد محکوم علیه می تواند ظرف بیست روز از تاریخ اطلاع واخواهی کند که در این صورت اجرای رای متوقف و متهم تحت الحفظ به همراه پرونده به دادگاه صادرکننده حکم اعزام می شود. این دادگاه در صورت اقتضاء نسبت به اخذ تامین یا تجدید نظر در تامین قبلی اقدام می کند. تبصره 3 ـ در جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه محتویات پرونده مجرمیت متهم را اثبات نکند و تحقیق از متهم ضروری نباشد دادگاه می تواند بدون حضور متهم رای بر برائت او صادر کند.

مشاهده ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 427 ـ آراء دادگاههای کیفری جز در موارد زیر که قطعی محسوب می شود حسب مورد در دادگاه تجدید نظر استان همان حوزه قضایی قابل تجدید نظر و یا در دیوان عالی کشور قابل فرجام است: الف ـ جرایم تعزیری درجه هشت باشد. ب ـ جرایم مستلزم پرداخت دیه یا ارش درصورتی که میزان یا جمع آنها کمتر از یک دهم دیه کامل باشد. تبصره 1 ـ در مورد مجازات های جایگزین حبس معیار قابلیت تجدید نظر همان مجازات قانونی اولیه است. تبصره 2 ـ آراء قابل تجدید نظر اعم از محکومیت برائت یا قرارهای منع و موقوفی تعقیب اناطه و تعویق صدور حکم است. قرار رد درخواست واخواهی یا تجدید نظرخواهی درصورتی مشمول این حکم است که رای راجع به اصل دعوی قابل تجدید نظر خواهی باشد.

مشاهده ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM