نشست قضایی شماره 1398-6258

نشست قضایی شماره 1398-6258

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6258


کد نشست:
1398-6258

تاریخ برگزاری:
1396/07/20

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر قزوین

موضوع:
قابلیت استرداد اقلام خریداری شده توسط زوج مطابق لیست جهیزیه

پرسش:
آیا اقلام خریداری شده توسط زوج که جزء لیست جهیزیه بوده و به امضای وی نیز رسیده است قابل استرداد است یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
اقلام خریداری شده زوج که در لیست جهیزیه زوجه یا به موجب قرارداد دیگری جزء هدایای وی به زوجه محسوب شده و ذیل آن نیز به امضاء ایشان رسیده به صرف این که زوج خریداری کرده و قبلا در مالکیت وی بوده قابلیت استرداد ندارد و از سویی مانع از صدور حکم به استرداد آن اموال به عنوان بخشی از جهیزیه به زوجه نمی باشد چه این زوج است که با طرح دعوی علیحده یا در مقام دفاع با توجه به مالکیت سابق خود و دلایل و مدارکی که دارد باید مدعی موهوبه غیر معوض بودن آن اقلام یا رجوع به آن ها و.. . شده و استحقاق خود را به اثبات برساند. ضمنا اگر آن اموال به عنوان شیربهاء (در قالب هبه معوض جعاله یا شرط نکاح و.. .) به زوجه یا خانواده وی تملیک گردیده باشد امکان رجوع زوج به آن اموال وجود ندارد.

نظر اتفاقی:
اولا: اقلام خریداری شده توسط زوج که به امضاء وی نیز رسیده است در رسیدگی و تحقیقات معموله از طرفین اذعان و اقرار داشته باشند یا مدرکی ارایه گردد که دال بر شیربهاء بودن اقلام مزبور بوده است از لیست جهیزیه مستثنی بوده و قابل استرداد نبوده چون متعلق حق زوج بوده و دراین خصوص حکم بر بی حقی زوجه صادر خواهد شد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 803 - بعد از قبض نیز واهب می تواند با بقای عین موهوبه از هبه رجوع کند مگر در موارد ذیل: 1 - در صورتی که متهب پدر یا مادر و یا اولاد واهب باشد؛ 2 - در صورتی که هبه معوض بوده و عوض هم داده شده باشد؛ 3 - در صورتی که عین موهوبه از ملکیت متهب خارج شده یا متعلق حق غیر واقع شود خواه قهرا مثل این که متهب به واسطه ی فلس محجور شود خواه اختیارا مثل این که عین موهوبه به رهن داده شود؛ 4 - در صورتی که در عین موهوبه تغییری حاصل شود.

مشاهده ماده 803 قانون مدنی

ماده 1257 - هرکس مدعی حقی باشد باید آن را اثبات کند و مدعی علیه هر گاه در مقام دفاع مدعی امری شود که محتاج به دلیل باشد اثبات امر برعهده او است.

مشاهده ماده 1257 قانون مدنی

ماده 1258 - دلائل اثبات دعوی از قرار ذیل است : 1 – اقرار؛ 2 – اسناد کتبی؛ 3 – شهادت؛ 4 – امارات؛ 5 – قسم.

مشاهده ماده 1258 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM