نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/02/06

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر بندر عباس

موضوع:
بررسی جواز صدور نیابت جهت دفاع از کیفرخواست

پرسش:
چنانچه حوزه قضایی فاقد دادگاه کیفری یک باشد و پرونده جهت رسیدگی به دادگاه کیفری یک مستقر در حوزه دیگر ارسال گردد جهت دفاع از کیفر خواست به چه نحو عمل می گردد؟ آیا دادسرای محل وقوع جرم می تواند جهت دفاع از کیفر خواست نیابت بدهد به دادسرایی که در معیت دادگاه صالحه رسیدگی می کند یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
با ملاحظه مواد 119 120121 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 چنین استنباط می گردد که اعطای نیابت در مورد اقدامات تحقیقی و مقدماتی پرونده امکان پذیر است ولی با لحاظ ماده 401 قانون فوق الذکر اظهار نظر قضایی در خصوص پرونده و از جمله شرکت در جلسه محاکمه و دفاع از کیفر خواست قابل نیابت نبوده و باید توسط مقام قضایی صلاحیت دار( در فرض سوال دادستان حوزه قضایی محل وقوع جرم که کیفرخواست را صادر نموده است یا نماینده وی ) صورت پذیرد؛ بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری استان هرمزگان در نتیجه مورد تایید است.

نظر اکثریت:
در پاسخ به سوال مطروحه همانطور که در ماده 401 قانون آ. د. ک 1392قانون گذار قید نموده تمام وظایف و اختیارات دادسرا از جمله شرکت در جلسه محاکمه و دفاع از کیفر خواست بر عهده دادسرا محل وقوع جرم می باشد لذا دادستان و یا نماینده وی می بایست در جلسه دادگاه کیفری یک شرکت نماید چه آن که ارسال نیابت قضایی در جای ممکن است که پرونده نزد دادگاه یا دادسرا وجود داشته باشد که در پایان اجرای نیابت اوراق جدید التحصیل اعاده شود. لذا بدلیل آن که در دادسرا محل وقوع جرم دیگر پرونده یی وجود ندارد لذا امکان ارسال نیابت قضای بی مفهوم و خارج از قاعده و تشریفات قانون آیین دادرسی کیفری است. ضمنا عده ای معتقد بودند که همانطور که در بالا ذکر شد نماینده دادستان می بایست از محل وقوع جرماعزام و به دادگاه رسیدگی کننده معرفی گردد. که بهتر است احدی از دادیاران محل وقوع جرم جهت رسیدگی به این گونه جرایم از سوی دادستان محل وقوع جرم با صدور برگ ماموریت اعزام گردد.

نظر اقلیت:
با توجه به ماده 119 ق.آ.د.ک که قانون گذار به طور کلی انجام هر اقدام دیگری خارج از حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس رابا صدور قرار نیابت قضایی ممکن دانسته لذا در این گونه از موارد و جهت جلوگیری از تردد های طولانی قضات حضور نماینده دادستان را بطور نیابت قضایی به دادسرایی که در معیت دادگاه صالح انجام وظیفه می نماید اعطا نموده چرا که در ماده 401 ق.آ.د.ک در مقام بیان اصل موضوع می باشد و ازظاهرو مفهوم این ماده ممنوعیت اعطاء نیابت استخراج نمی شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 119 ـ هرگاه تحقیق از متهم استماع شهادت شهود و مطلع معاینه محل بازرسی از منازل و اماکن و اشیاء جمع‏آوری آلات جرم و به طور کلی هر اقدام دیگری خارج از حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس لازم شود وی با صدور قرار نیابت قضایی مطابق مقررات قانونی و ارسال اصل یا تصویر اوراق مورد نیاز پرونده و تصریح موارد انجام آنها را از بازپرس محل تقاضا می کند. این بازپرس در حدود مفاد نیابت اعطائی موضوع نیابت را انجام می دهد و اوراق تنظیمی را پس از امضاء به همراه سایر مدارک به دست آمده نزد مرجع نیابت دهنده می‏فرستد و در صورتی که اجرای تمام یا بخشی از مفاد نیابت مربوط به حوزه قضایی دیگری باشد اوراق را برای اجرای نیابت به مرجع مزبور ارسال و مراتب را به بازپرس نیابت دهنده اعلام می دارد. تبصره 1 ـ انجام نیابت قضایی در حوزه قضایی بخش به عهده رئیس یا دادرس علی‏البدل دادگاه آن محل است. تبصره 2 ـ در مواردی که اقرار متهم و یا شهادت شاهد و یا شهادت بر شهادت شاهد مستند رای دادگاه باشد استماع آن توسط قاضی صادرکننده رای الزامی است.

مشاهده ماده 119 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 401 ـ در مواردی که به جرایم موضوع صلاحیت دادگاه کیفری یک در خارج از حوزه قضایی محل وقوع جرم رسیدگی می شود تمام وظایف و اختیارات دادسرا از جمله شرکت در جلسه محاکمه و دفاع از کیفرخواست برعهده دادسرای محل وقوع جرم است.

مشاهده ماده 401 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM