نشست قضایی شماره 1399-7020

نشست قضایی شماره 1399-7020

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7020


کد نشست:
1399-7020

تاریخ برگزاری:
1398/02/05

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
صلاحیت رسیدگی در شورای حل اختلاف منطبق با میزان خواسته

پرسش:
در صورتی که خواهان در دادخواست خود چند خواسته را از قبیل : 1- بدوا دستور موقت مبنی بر توقیف خودرو تحویل خودرو مقوم به 21 میلیون ریال 3- ابطال سند رسمی خودروی مذکور4 - مطالبه اجرت المثل ایام تصرف خودرو علی الحساب مقوم به 51 میلیون ریال در دادگاه مطرح نماید به جهت تعیین خسارت احتمالی دستور موقت توسط دادگاه به کارشناس ارجاع و کارشناس قیمت خودرو را به مبلغ یک میلیارد ریال برآورد نماید آیا دادگاه می تواند با توجه به دستور موقت قید شده در دادخواست قرار عدم صلاحیت به شایستگی شورای حل اختلاف صادر کند؟

نظر هیئت عالی:
گرچه مبنای صلاحیت بهای خواسته ای است که خواهان در دادخواست خود قید کرده ( ماده 60 ق.آ.د.م) لیکن در قانون شورای حل اختلاف چنین مقرره¬ای پیش بینی نشده لذا ملاک صلاحیت قیمت واقعی خودرو می باشد و صدور قرار عدم صلاحیت به اعتبار رسیدگی شورای حل اختلاف مبنی بر اشتباه بوده مضافا این که در قانون شورای حل اختلاف صدور دستور موقت از سوی قاضی شورا پیش بینی نشده است؛ به علاوه نظریه های مشورتی به شماره های (7/96/888)/(96/4/24) و (7/96/422)/(96/2/24) اداره حقوقی موید این نظر است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه مناط صلاحیت قیمت واقعی خواسته مورد درخواست رسیدگی است و با تعیین قیمت واقعی و بر اساس بند 2 ماده 62 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی و همچنین با توجه به ماده 21 قانون شورای حل اختلاف قرار عدم صلاحیت محمل قانونی ندارد و دادگاه صالح به رسیدگی است چنان چه مبلغ واقعی خواسته در صلاحیت شورای حل اختلاف باشد دادگاه می تواند قرار عدم صلاحیت صادر نماید و صرف عدم ذکر دستور موقت در ماده 9 نمی توان اعتقاد به رسیدگی مطلق موضوع در دادگاه داشت.

نظر اقلیت:
با توجه به این که صلاحیت شورای حل اختلاف در ماده 9 قانون شوراهای حل اختلاف استثناء بوده و صرفا در موارد خاصی حق رسیدگی دارد و چون تقاضای دستور موقت نیز در ماده 9 جزء صلاحیت ها ذکر نشده است لذا در هر حال موضوع در صلاحیت دادگاه است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 9ـ در مـوارد زیر قاضی شورا با مشورت اعضای شورا رسیدگی و مبادرت به صدور رای می‏نماید: الف ـ دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا نصاب دویست میلیون (200.000.000)ریال به جز مواردی که در تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون در دادگستری مطرح می‏باشند. ب ـ تمامی دعاوی مربوط به تخلیه عین مستاجره به جز دعاوی مربوط به سرقفلی و حق کسب و پیشه پ ـ دعاوی تعدیل اجاره بها به شرطی که در رابطه استیجاری اختلافی وجود نداشته باشد ت ـ صدور گواهی حصر وراثت تحریر ترکه مهر و موم ترکه و رفع آن ث ـ ادعای اعسار از پرداخت محکوم‏به در صورتی که شورا نسبت به اصل دعوی رسیدگی کرده باشد ج ـ دعاوی خانواده راجع به جهیزیه مهریه و نفقه تا نصاب مقرر در بند (الف) در صورتی که مشمول ماده (29) قانون حمایت خانواده مصوب 1/12/1391 نباشند. چ ـ تامین دلیل ح ـ جرائم تعزیری که صرفا مستوجب مجازات جزای نقدی درجه هشت باشد. تبصره 1ـ بهای خواسته براساس نرخ واقعی آن تعیین می گردد چنانچه نسبت به بهای خواسته بین اصحاب دعوی اختلاف حاصل شود و اختلاف موثر در صلاحیت شورا باشد یا قاضی شورا نسبت به آن تردید کند قبل از شروع رسیدگی راسا یا با جلب نظر کارشناس بهای خواسته را تعیین می­کند. تبصره 2ـ شورای حل اختلاف مجاز به صدور حکم شلاق و حبس نمی‏باشد. تبصره 3ـ صلاحیت شوراهای حل اختلاف روستا مستقر در روستا صرفا صلح و سازش می باشد.

مشاهده ماده 9 قانون شورای حل اختلاف

ماده 21ـ در مواردی که دعوای طاری یا مرتبط با دعوای اصلی از صلاحیت ذاتی شورا خارج باشد رسیدگی به هر دو دعوی در مرجع قضائی صالح به عمل می‏آید.

مشاهده ماده 21 قانون شورای حل اختلاف

ماده 62 - بهای خواسته به ترتیب زیر تعیین می شود: 1 - اگر خواسته پول رایج ایران باشد بهای آن عبارت است از مبلغ مورد مطالبه و اگر پول خارجی باشد ارزیابی آن به نرخ رسمی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در تاریخ تقدیم دادخواست بهای خواسته محسوب می شود. 2 - در دعوای چندخواهان که هریک قسمتی از کل را مطالبه می نماید بهای خواسته مساوی است با حاصل جمع تمام قسمتهایی که مطالبه می شود. 3 - در دعاوی راجع به منافع و حقوقی که باید در مواعد معین استیفا و یا پرداخت شود بهای خواسته عبارت است ازحاصل جمع تمام اقساط و منافعی که خواهان خود را ذی حق در مطالبه آن می داند. درصورتی که حق نامبرده محدود به زمان معین نبوده و یا مادام العمر باشد بهای خواسته مساوی است با حاصل جمع منافع ده سال یا آنچه را که ظرف ده سال باید استیفا کند. 4 - در دعاوی راجع به اموال بهای خواسته مبلغی است که خواهان در دادخواست معین کرده و خوانده تا اولین جلسه دادرسی به آن ایراد و یا اعتراض نکرده مگر اینکه قانون ترتیب دیگری معین کرده باشد.

مشاهده ماده 62 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 60 - دادخواست و کلیه برگهای پیوست آن باید در دو نسخه و درصورت تعدد خوانده به تعداد آنها به علاوه یک نسخه تقدیم دادگاه شود.

مشاهده ماده 60 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM