نشست قضایی شماره 1400-8277

نشست قضایی شماره 1400-8277

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8277


کد نشست:
1400-8277

تاریخ برگزاری:
1399/03/18

برگزار شده توسط:
استان اردبیل/ شهر بیله سوار

موضوع:
اثر توقف اجرای حکم اصلی موضوع بند الف ماده 25 قانون مجازات اسلامی

پرسش:
درخصوص محکومین به قصاص نفس که در راستای ماده 612 قانون مجازات اسلامی (باب تعزیرات) به حبس محکوم می شوند آیا مدت مجازات تبعی محکوم علیه با توجه به محکومیت اولیه به قصاص مشمول بند الف ماده 25 قانون مجازات اسلامی است یا حسب میزان حبس تعیین شده مشمول بند ب یا پ ماده مذکور می شود؟ به عبارت دیگر آیا توقف اجرای حکم اصلی موضوع بند الف ماده 25 مواردی مانند سقوط قصاص را در بر می گیرد؟

نظر هیئت عالی:
در صورتی که قاتل به قصاص نفس و مجازات سلب حیات محکوم شود و به نحوی از انحاء از جمله گذشت اولیاء دم اجرای قصاص متوقف یا به تعبیر صحیح تر ساقط شود اثر تبعی مجازات سلب حیات موضوع بند الف را خواهد داشت والا مشمول بند ب خواهد بود؛ سوال هم ناظر به همین موضوع نفی محکومیت به قصاص و توقف آن است و مشمول بند الف می شود.

نظر اکثریت:
در فرض سوال بند الف ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 اعمال خواهد شد چون:

نظر اقلیت:
درفرض سوال چون با گذشت اولیای دم اجرای قصاص منتفی می شود اجرای مجازات تبعی آن نیز منتفی است و محکومین حبس موضوع ماده 612 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375 مجازات مستقلی است که به لحاظ اخلال در نظم عمومی و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران به استناد ماده مذکور صادر شده است؛ لذا مدت زمان اجرای آثار تبعی این محکومیت (که تعزیر درجه چهار است) با توجه به تبصره 2 ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و طبق بند ب همین ماده سه سال است. نظریه های مشورتی مورخ 11/08/1393 و 05/01/1399 اداره کل حقوقی قوه قضاییه نیز موید این موضوع است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 612 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان لال موجب یک سوم دیه کامل است و از بین بردن مقداری از آن موجب همان مقدار دیه به نسبت مساحت تمام زبان است. تبصره ـ لال اعم از مادرزادی و عارضی است لکن کسی که به واسطه عارضه ای به طور موقت قادر به سخن گفتن نیست گویا محسوب می شود.

مشاهده ماده 612 قانون مجازات اسلامی

ماده 25 ـ محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان در مدت زمان مقرر در این ماده محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می کند: الف ـ هفت سال در محکومیت به مجازات های سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی ب ـ سه سال در محکومیت به قطع عضو قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد نفی بلد و حبس تا درجه چهار پ ـ دو سال در محکومیت به شلاق حدی قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج تبصره 1 ـ در غیر موارد فوق مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می شود لکن در گواهی های صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی گردد مگر به درخواست مراجع قضایی برای تعیین یا بازنگری در مجازات تبصره 2 ـ در مورد جرایم قابل گذشت در صورتی که پس از صدور حکم قطعی با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی اجرای مجازات موقوف شود اثر تبعی آن نیز رفع می شود. تبصره 3 ـ در عفو و آزادی مشروط اثر تبعی محکومیت پس از گذشت مدت های فوق از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط رفع می شود. محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم می گردد.

مشاهده ماده 25 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM