نشست قضایی شماره 1400-7822

نشست قضایی شماره 1400-7822

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7822


کد نشست:
1400-7822

تاریخ برگزاری:
1398/02/19

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
احتساب خسارت تاخیر تادیه چک از ناحیه متوفی

پرسش:
مبنای احتساب خسارت تاخیر تادیه یک فقره چک صادره از ناحیه متوفی در زمان حیات از تاریخ سر رسید تا زمان فوت است یا تا زمان وصول محکوم به؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به تبصره الحاقی به ماده قانون صدور چک و استفساریه آن احتساب خسارت تاخیر تادیه چک منحصرا مربوط به صادر کننده چک می باشد. بنابراین مبنای محاسبه خسارت تاخیر تادیه چک صادره از ناحیه متوفی از تاریخ سررسید تا زمان فوت است و بعد از آن در مورد وراثت ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی حاکم است.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه با فوت شخص صادر کننده چک شخصیت حقوقی زایل و چون یکی از ارکان و شرایط پرداخت خسارت تاخیر تادیه موضوع ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی امتناع مدیون از پرداخت دین است و با فوت متوفی این امتناع مفقود است لذا خسارت تاخیر تادیه تعلق نمی گردد. همچنان که مقنن در تبصره الحاقی به ماده 1082 قانون مدنی و ماده 3 آیین نامه اجرایی آن در خصوص مهریه که نوعی دین بر متوفی است مناط مطالبه را تا سال قبل از فوت در نظر گرفته است. بنابراین همگام با قانون تجارت در خصوص عدم تعلق خسارت تاخیر تادیه از تاریخ توقف به ورشکسته که براساس رای وحدت رویه شماره 155 سال 1347 بیان شده است خسارت تاخیر تادیه در خصوص دیون متوفی تا تاریخ فوت خواهد بود.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی منصرف از خسارت تاخیر تادیه چک است و در خصوص چک نیز استفساریه راجع به ماده 2 قانون اصلاح موادی از قانون چک حکومت دارد لذا تمکن یا عدم تمکن و همچنین مطالبه یا عدم مطالبه در آن موضوعیت ندارد و خسارات تاخیر تادیه تا زمان وصول قابل احتساب خواهد بود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 1082 - به مجرد عقد زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید. تبصره - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه ی زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر این که زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.

مشاهده ماده 1082 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM