نشست قضایی شماره 1397-5143

نشست قضایی شماره 1397-5143

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5143


کد نشست:
1397-5143

تاریخ برگزاری:
1397/03/14

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر جغتای

موضوع:
دخالت ضابطان در جرایم مشهود قابل گذشت

پرسش:
در مواردی که جرم قابل گذشت در منظر ضابطان رخ دهد آیا ضابطان حق دخالت بدون شکایت قبلی شاکی را دارند یا خیر؟ (با درنظر گرفتن مواد 44 و 64 قانون آیین دادرسی کیفری ).

نظر هیئت عالی:
مطابق ماده 12 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 تعقیب متهم در جرایم قابل گذشت فقط با شکایت شاکی امکان پذیر است و به موجب ماده 37 قانون مزبور نیز ضابطان موظفند شکایت شاکی ( شفاهی یا کتبی ) را همه وقت قبول نمایند و شکایت شفاهی باید در مجلس قید و به امضای شاکی برسد. بنابراین در جرایم مشهودی که از جمله جرایم قابل گذشت است مداخله ضابطان منوط به وجود شاکی خصوصی می باشد و ضابطان بدون شکایت شاکی حق ورود و مداخله ندارند.

نظر اتفاقی:
بله؛ با توجه به این که فلسفه تقسیم بندی جرم مشهود و غیر مشهود مبنی بر حفظ ادله و جلوگیری از فرار متهم می باشد و از سویی عبارت جرم مشهود در مواد مربوطه به صورت مطلق اشاره شده است لذا مامورین می بایست از باب حفظ ادله وقوع جرم ولو تحت نظر قرار دادن متهم که می تواند خود نوعی از ادله وقوع جرم باشد اقدامات لازم را انجام و فورا موضوع را به دادستان اعلام و شاکی را شناسایی نمایند و ارشادات لازم را در خصوص شکایت و موارد مذکور در قانون آیین دادرسی کیفری به شاکی اعلام نمایند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 44 ـ ضابطان دادگستری به محض اطلاع از وقوع جرم در جرایم غیرمشهود مراتب را برای کسب تکلیف و اخذ دستورهای لازم به دادستان اعلام می کنند و دادستان نیز پس از بررسی لازم دستور ادامه تحقیقات را صادر و یا تصمیم قضایی مناسب اتخاذ می کند. ضابطان دادگستری درباره جرایم مشهود تمام اقدامات لازم را به منظور حفظ آلات ادوات آثار علائم و ادله وقوع جرم و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم و یا تبانی به عمل میآورند تحقیقات لازم را انجام میدهند و بلافاصله نتایج و مدارک به دست آمده را به اطلاع دادستان می رسانند. همچنین چنانچه شاهد یا مطلعی در صحنه وقوع جرم حضور داشته باشد؛ اسم نشانی شماره تلفن و سایر مشخصات ایشان را اخذ و در پرونده درج می ـکنند. ضابطان دادگستری در اجرای این ماده و ذیل ماده (46) این قانون فقط در صورتی می توانند متهم را بازداشت نمایند که قرائن و امارات قوی بر ارتکاب جرم مشهود توسط وی وجود داشته باشد.

مشاهده ماده 44 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 64 ـ جهات قانونی شروع به تعقیب به شرح زیر است: الف ـ شکایت شاکی یا مدعی خصوصی ب ـ اعلام و اخبار ضابطان دادگستری مقامات رسمی یا اشخاص موثق و مطمئن پ ـ وقوع جرم مشهود در برابر دادستان یا بازپرس ت ـ اظهار و اقرار متهم ث ـ اطلاع دادستان از وقوع جرم به طرق قانونی دیگر

مشاهده ماده 64 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 12 ـ تعقیب متهم در جرایم قابل گذشت فقط با شکایت شاکی شروع و در صورت گذشت او موقوف می شود. تبصره ـ تعیین جرایم قابل گذشت به موجب قانون است.

مشاهده ماده 12 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM