نشست قضایی شماره 1397-5392

نشست قضایی شماره 1397-5392

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5392


کد نشست:
1397-5392

تاریخ برگزاری:
1396/02/14

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر قروه

موضوع:
ادغام پرونده های اجرایی مجزا

پرسش:
چنانچه در دو پرونده اجرایی مجزا محکوم له و محکوم علیه واحد باشند ولی اسباب محکومیت بی ارتباط باشد آیا مجوزی برای ادغام پرونده های اجرایی وجود دارد؟ (در دو خواسته مطالبه طلب بوده است )

نظر هیئت عالی:
ادغام پرونده های اجرایی در واحد اجرای احکام مدنی که به طور متمرکز نسبت به اجرای احکام قطعی اقدام می نماید بلامانع است واین امر باعث تسهیل و تسریع در امر اجرا می شود؛ لیکن در صورتی که در پرونده های متعدد اجرایی محکوم له و محکوم علیه واحد باشد الزامی به ادغام آن ها وجود ندارد و قضیه مطروحه منصرف از حکم ماده 103 قانون آیین دادرسی مدنی می باشد؛ ذکر این نکته لازم است که ادغام پرونده های اجرایی برای انجام عملیات اجرایی واحد منع قانونی ندارد جز در مواردی که اجراییه های دیگری نیز علیه محکوم علیه از سوی اشخاص ثالث صادر شده که در این مورد مطابق ماده 148 قانون اجرای احکام مدنی باید اجرای حکم با رعایت حق تقدم هریک از محکوم لهم به عمل آید.

نظر اکثریت:
مطابق ماده 4 قانون اجرای احکام مدنی ( اجرای حکم با صدور اجراییه به عمل می آید مگر اینکه در قانون ترتیب دیگری مقرر شده باشد. ) ملاحظه می شود کلیه عملیات اجرایی دایر مدار برگ اجراییه است. هر پرونده برگ اجراییه مجزایی دارد. آنچه از مجموع مواد اجرای احکام مدنی استنباط می شود این است که برای هر پرونده برگ اجرایی مجزایی صادر می گردد و عملیات اجرا حول و محور این برگه است. ادغام در اجراییه وجاهت قانونی ندارد. ادغام دو پرونده اجرایی دارای توالی فاسدی است از جمله اینکه چنانچه ادغام صورت گیرد و رای یکی از پرونده ها از طرق فوق العاده شکایت نقض گردد مشکلات اجرایی پیش خواهد آمد.به طور کل در قانون اجرای احکام مدنی مجوزی برای ادغام پرونده های اجرایی که محکوم له و محکوم علیه آن واحد هستند وجود ندارد فرقی نمی کندکه اسباب محکومیت به همدیگر ارتباط داشته باشند یا خیر مقایسه مرحله اجرا با مرحله رسیدگی موضوع ماده 103 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی قیاس مع الفارق است زیرا فلسفه ادغام در ماده 103 با آنچه که در مرحله اجرا وجود دارد کاملا متفاوت است.

نظر اقلیت:
از آنجایی که در مرحله رسیدگی مطابق ماده 103 قانون آیین دادرسی مدنی دعاوی که ارتباط کامل به همدیگر داشته باشند تواما رسیدگی خواهد شد لذا با اتخاذ وحدت ملاک از این ماده ادغام پرونده های اجرایی که محکوم له و محکوم علیه آن واحد است منعی ندارد و اساسا در قانون اجرای احکام مدنی منعی در این خصوص وارد نشده است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 4 ـ اجرای حکم با صدور اجراییه به عمل می آید مگر این که در قانون ترتیب دیگری مقرر شده باشد. در مواردی که دادگاه جنبه اعلامی داشته و مستلزم انجام عملی از طرف محکوم علیه نیست از قبیل اعلام اصالت یا بطلان سند اجراییه صادر نمی شود. همچنین در مواردی که سازمانها و موسسات دولتی و وابسته به دولت طرف دعوی نبوده ولی اجرای حکم باید به وسیله آنها صورت گیرد صدور اجراییه لازم نیست و سازمانها و موسسات مزبور مکلفند به دستور دادگاه حکم را اجرا کنند.

مشاهده ماده 4 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 148 ـ در هر مورد که اجراییه های متعدد به قسمت اجراء رسیده باشد دادورز ( مامور اجرا) باید حق تقدم هر یک از محکوم لهم را به ترتیب زیر رعایت نماید: 1 ـ اگر مال منقول یا غیرمنقول محکوم علیه نزد محکوم له رهن یا وثیقه یا مورد معامله شرطی و امثال آن یا در توقیف تامینی یا اجرایی باشد محکوم له نسبت به مال مزبور به میزان محکوم به بر سایر محکوم لهم حق تقدم خواهد داشت. 2 ـ خدمه خانه و کارگر و مستخدم محل کار محکوم علیه نسبت به حقوق و دستمزد شش ماه خود. 3 ـ نفقه زن و هزینه نگهداری اولاد صغیر محکوم علیه برای مدت شش ماه و مهریه تا میزان دویست هزار یال. 4 ـ بستانکاران طبقات مذکور در بندهای دوم و سوم نسبت به بقیه طلب خود و سایر بستانکاران.

مشاهده ماده 148 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 103 - اگر دعاوی دیگری که ارتباط کامل با دعوای طرح شده دارند در همان دادگاه مطرح باشد دادگاه به تمامی آنها یکجا رسیدگی می نماید و چنانچه در چند شعبه مطرح شده باشد در یکی از شعب با تعیین رئیس شعبه اول یکجا رسیدگی خواهد شد. درمورد این ماده وکلا یا اصحاب دعوا مکلفند از دعاوی مربوط دادگاه را مستحضر نمایند.

مشاهده ماده 103 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM