نشست قضایی شماره 1399-7214

نشست قضایی شماره 1399-7214

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7214


کد نشست:
1399-7214

تاریخ برگزاری:
1397/05/08

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر خمین

موضوع:
دادگاه صالح رسیدگی به دعاوی علیه قیم

پرسش:
خانمی ساکن شهرستان خمین است و همسرش فوت نموده و دادخواست مطالبه مهریه به طرفیت فرزند 5 ساله اش و ولی او ( پدربزرگش) تقدیم دادگاه خمین نموده است. فرزند صغیر ساکن خمین و ولی او هم بعنوان اصیل و هم بعنوان ولی صغیر طرف دعوی مقیم قم است محل انعقاد عقد نکاح نیز قم است. آیا دادگاه خمین صلاحیت رسیدگی دارد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به رای وحدت رویه شماره 705-1386/8/1 هیات عمومی دیوان عالی کشور خواهان مخیر است دعوی مطالبه مهریه را به عنوان دین بر زوج متوفی به طرفیت وراث در محل انعقاد عقد نکاح یا محل اجرای آن (خمین که محل اقامت زوجه نیز می باشد) اقامه نماید؛ بنابراین دعوای مطالبه مهریه از ماترک زوج از لحاظ قواعد عمومی صلاحیت مشمول مقررات ماده 13 قانون آیین دادرسی مدنی می باشد.

نظر اکثریت:
با عنایت به ماده 11 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب سال 1379 هجری شمسی و ماده 1006 قانون مدنی که مقرر داشته (اقامتگاه صغیر و محجور همان اقامتگاه ولی یا قیم آنهاست) لذا دادگاه صالح در فرض سوال محل اقامت ولی می باشد.

نظر اقلیت:
نظر اقلیت اول: مطالبه مهریه از ترکه متوفی مادامی که بین وراث مورد تقسیم قرار نگرفته باشد دعوی راجع به ترکه محسوب بوده و حسب ماده 20 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب سال 1379 هجری شمسی رسیدگی به آن قطع نظر از محل وقوع عقد نکاح یا محل اقامت خواندگان در صلاحیت دادگاهی خواهد بود که آخرین اقامتگاه متوفی در ایران در آن محل بوده است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 20 - کلیه ی دیون از قبیل قرض و ثمن مبیع و مال الاجاره عین مستاجره از حیث صلاحیت محاکم در حکم منقول است ولو این که مبیع یا عین مستاجره از اموال غیرمنقوله باشد.

مشاهده ماده 20 قانون مدنی

ماده 1006 - اقامتگاه صغیر و محجور همان اقامتگاه ولی یا قیم آن ها است.

مشاهده ماده 1006 قانون مدنی

ماده 13 - در دعاوی بازرگانی و دعاوی راجع به اموال منقول که از عقود و قراردادها ناشی شده باشد خواهان می تواند به دادگاهی رجوع کند که عقد یا قرارداد در حوزه آن واقع شده است یا تعهد می بایست در آنجا انجام شود.

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 11 - دعوا باید در دادگاهی اقامه شود که خوانده در حوزه قضایی آن اقامتگاه دارد و اگر خوانده در ایران اقامتگاه نداشته باشد درصورتی که در ایران محل سکونت موقت داشته باشد در دادگاه همان محل باید اقامه گردد و هرگاه در ایران اقامتگاه و یا محل سکونت موقت نداشته ولی مال غیرمنقول داشته باشد دعوا در دادگاهی اقامه می شود که مال غیرمنقول در حوزه آن واقع است و هرگاه مال غیرمنقول هم نداشته باشد خواهان در دادگاه محل اقامتگاه خود اقامه دعوا خواهد کرد. تبصره - حوزه قضایی عبارت است از قلمرو یک بخش یا شهرستان که دادگاه در آن واقع است. تقسیم بندی حوزه قضایی به واحدهایی از قبیل مجتمع یا ناحیه تغییری در صلاحیت عام دادگاه مستقر در آن نمی دهد.

مشاهده ماده 11 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 20 - دعاوی راجع به تر که متوفی اگر چه خواسته د ین و یا مربوط به وصایای متوفی باشد تا زمانی که تر که تقسیم نشده در دادگاه محلی اقامه می شود که آخرین اقامتگاه متوفی در ایران آن محل بوده و اگر آخرین اقامتگاه متوفی معلوم نباشد رسیدگی به دعاوی یادشده در صلاحیت دادگاهی است که آخرین محل سکونت متوفی در ایران در حوزه آن بوده است.

مشاهده ماده 20 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM