نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/03/07

برگزار شده توسط:
استان همدان/ شهر اسد آباد

موضوع:
نگهداری مشروبات الکلی با توجیه قصد استحصال سرکه

پرسش:
در خصوص پرونده های مشروبات الکلی نحوه تشخیص مشروبات الکلی از سرکه در گزارشات ضابطین دادگستری و صدور قرار تامین چگونه است؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به این که در تحقق جرایم عمدی علاوه بر علم مرتکب به موضوع جرم باید قصد او در ارتکاب رفتار مجرمانه احراز گردد(ماده 144 ق.م.ا.) لذا درفرضی که مرجع قضایی با بررسی و انجام تحقیقات کافی عدم قصد متهم در ساخت مشروبات الکلی را احراز نموده باشد و برای ساختن سرکه مراحلی باید طی شود که آب انگور ابتدا به مشروب و سپس به سرکه تبدیل گردد و متهم فقط قصد ساخت سرکه را داشته است بعلت عدم احراز قصد مجرمانه این شخص قابل تعقیب نخواهد بود. نتیجتا نظریه اتفاقی ابراز شده صحیح نیست.

نظر اتفاقی:
نظر به اینکه برای تهیه سرکه ناگزیر در یک محدوده زمانی خاص انگور تبدیل به مشروبات الکلی می شود و سپس تبدیل به سرکه خواهد شد حال اگر در زمانی که مشروب است و توسط ضابطین دادگستری دستگیر و صورت جلسه شود از آنجایی که مورد مکشوفه فی الواقع مشروب است و این جرم نیز از جرایم مادی صرف می باشند لذا نگهدارنده آن تحت عنوان نگهداری مشروبات الکلی تحت تعقیب خواهد بود و اینکه مقصد و انگیزه ایشان تهیه سرکه بوده باشد نیز تاثیری در اصل اتهام ندارد زیرا مطابق قاعده کلی انگیزه مرتکب تاثیری در تحقق یا عدم تحقق بزه ندارد در اینجا نیز تهیه سرکه انگیزه محسوب میشود یعنی شخص مشروبات نگهداری می کند به انگیزه تهیه سرکه لذا عنصر مادی و معنوی تکمیل است و چنین شخصی قابل تعقیب خواهد بود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 406 ـ در تمام جرایم به استثنای جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه متهم یا وکیل او در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد دادگاه پس از رسیدگی رای غیابی صادر می کند. در اینصورت چنانچه رای دادگاه مبنی بر محکومیت متهم باشد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی قابل واخواهی در همان دادگاه است و پس از انقضای مهلت واخواهی برابر مقررات حسب مورد قابل تجدید نظر یا فرجام است. مهلت واخواهی برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه است. تبصره 1 ـ هرگاه متهم در جلسه رسیدگی حاضر و در فاصله تنفس یا هنگام دادرسی بدون عذر موجه غائب شود دادگاه رسیدگی را ادامه می دهد. در اینصورت حکمی که صادر می شود حضوری است. تبصره 2 ـ حکم غیابی که ظرف مهلت مقرر از آن واخواهی نشود پس از انقضای مهلت های واخواهی و تجدید نظر یا فرجام به اجراء گذاشته می شود. هرگاه حکم دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد محکوم علیه می تواند ظرف بیست روز از تاریخ اطلاع واخواهی کند که در این صورت اجرای رای متوقف و متهم تحت الحفظ به همراه پرونده به دادگاه صادرکننده حکم اعزام می شود. این دادگاه در صورت اقتضاء نسبت به اخذ تامین یا تجدید نظر در تامین قبلی اقدام می کند. تبصره 3 ـ در جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه محتویات پرونده مجرمیت متهم را اثبات نکند و تحقیق از متهم ضروری نباشد دادگاه می تواند بدون حضور متهم رای بر برائت او صادر کند.

مشاهده ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 144 ـ در تحقق جرایم عمدی علاوه بر علم مرتکب به موضوع جرم باید قصد او در ارتکاب رفتار مجرمانه احراز گردد. در جرایمی که وقوع آنها براساس قانون منوط به تحقق نتیجه است قصد نتیجه یا علم به وقوع آن نیز باید محرز شود.

مشاهده ماده 144 قانون مجازات اسلامی

ماده 144 - احیای اطراف زمین موجب تملک وسط آن نیز می باشد.

مشاهده ماده 144 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM