نشست قضایی شماره 1399-7046

نشست قضایی شماره 1399-7046

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7046


کد نشست:
1399-7046

تاریخ برگزاری:
1397/01/26

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
نقش اعلام گذشت اولیای دم نسبت به نوجوان در بزه قتل عمد

پرسش:
چنانچه نوجوانی (18-15 سال) مرتکب قتل عمدی گردد و حسب پاسخ استعلام از پزشکی قانونی در خصوص رشد و کمال وی اعلام گردیده است که در زمان ارتکاب جرم فاقد رشد و کمال عقلانی بوده است و ماهیت جرم انجام شده را درک نمی کرده است (وفق ماده 91 قانون مجازات اسلامی مصوب 92) حال دادگاه بعد از بررسی و دادرسی و وجود رابطه علیت بین رفتار متهم و قتل و احراز قتل عمدی بر اساس ماده 91 قانون ذکر شده علاوه بر دیه از باب جنبه عمومی جرم قصد اعمال مجازات وفق ماده 89 را دارد. آیا اینکه اولیا دم از ابتدا تقاضای قصاص کرده باشند یا خیر تاثیری در میزان مجازات دارد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به ماده 91 قانون مجازات اسلامی که تعیین مجازات بر اساس مجازات های پیش بینی شده در این فصل تاکید شده با امعان توجه به ماده 89 قانون اشعاری ملاک باید ماده 612 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب 75 باشد. لهذا بند ب ماده 89 به عنوان میزان مجازات لزوما باید مطمح نظر قرار گیرد.

نظر اکثریت:
چنانچه اولیاء دم از ابتدا خواهان قصاص باشند بعد از احراز و اثبات ارتکاب قتل عمدی از سوی نوجوان و عدم احراز رشد و کمال عقلانی از سوی کارشناس متهم وفق ماده 91 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 که اعلام نموده «...حسب مورد با توجه به سن آنها به مجازات های پیش بینی شده در این فصل محکوم می شوند» محکوم می گردد به عبارتی دادگاه بر اساس ماده 89 قانون مارالذکر علاوه بر محکومیت متهم به پرداخت دیه در صورت مطالبه از سوی اولیاء دم وی را حداکثر به نگهداری در کانون اصلاح و تربیت به مدت پنج سال محکوم می نماید.

نظر اقلیت:
در فرض سوال اعم از اینکه اولیا دم از ابتدا تقاضای قصاص نموده باشندیا خیر بر اساس مقررات مواد 89 و 91 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 مجازات اعمال می گردد و حداکثر می توان علاوه بر پرداخت دیه متهم را به نگهداری در کانون اصلاح و تربیت به مدت پنج سال محکوم نمود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 91 ـ در جرایم موجب حد یا قصاص هرگاه افراد بالغ کمتر از هجده سال ماهیت جرم انجام شده و یا حرمت آن را درک نکنند و یا در رشد و کمال عقل آنان شبهه وجود داشته باشد حسب مورد با توجه به سن آنها به مجازات های پیش بینی شده در این فصل محکوم می شوند. تبصره ـ دادگاه برای تشخیص رشد و کمال عقل می تواند نظر پزشکی قانونی را استعلام یا از هر طریق دیگر که مقتضی بداند استفاده کند.

مشاهده ماده 91 قانون مجازات اسلامی

ماده 89 ـ درباره نوجوانانی که مرتکب جرم تعزیری میشوند و سن آنها در زمان ارتکاب بین پانزده تا هجده سال تمام شمسی است مجازات های زیر اجراء می شود: الف ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از دو تا پنج سال در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه یک تا سه است. ب ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از یک تا سه سال در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه چهار است. پ ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از سه ماه تا یک سال یا پرداخت جزای نقدی از ده میلیون (10.000.000) ریال تا چهل میلیون (40.000.000) ریال یا انجام یکصد و هشتاد تا هفتصد و بیست ساعت خدمات عمومی رایگان در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه پنج است. ت ـ پرداخت جزای نقدی از یک میلیون (1.000.000) ریال تا ده میلیون (10.000.000) ریال یا انجام شصت تا یکصد و هشتاد ساعت خدمات عمومی رایگان درمورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه شش است. ث ـ پرداخت جزای نقدی تا یک میلیون (1.000.000) ریال در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه هفت و هشت است. تبصره 1 ـ ساعات ارائه خدمات عمومی بیش از چهار ساعت در روز نیست. تبصره 2 ـ دادگاه می تواند با توجه به وضع متهم و جرم ارتکابی به جای صدور حکم به مجازات نگهداری یا جزای نقدی موضوع بندهای (الف) تا (پ) این ماده به اقامت در منزل در ساعاتی که دادگاه معین می کند یا به نگهداری در کانون اصلاح و تربیت در دو روز آخر هفته حسب مورد برای سه ماه تا پنج سال حکم دهد.

مشاهده ماده 89 قانون مجازات اسلامی

ماده 612 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان لال موجب یک سوم دیه کامل است و از بین بردن مقداری از آن موجب همان مقدار دیه به نسبت مساحت تمام زبان است. تبصره ـ لال اعم از مادرزادی و عارضی است لکن کسی که به واسطه عارضه ای به طور موقت قادر به سخن گفتن نیست گویا محسوب می شود.

مشاهده ماده 612 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM