نشست قضایی شماره 1399-7556

نشست قضایی شماره 1399-7556

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7556


کد نشست:
1399-7556

تاریخ برگزاری:
1398/10/16

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر اراک

موضوع:
اعتبارابلاغ های متعدد ودرفرض ابلاغ نخستین ازطریق الکترونیک ودومی ازطریق عادی

پرسش:
اگر در پرونده ای حسب مورد موضوع دستوردادگاه جهت اقدام توسط اصحاب دعوا یا ابلاع دادنامه ای اول ازطریق ابلاغ الکترونیک درسامانه درج شود و پس از آن دفتردادگاه مبادرت به صدور ابلاغ دستی به تاریخ موخرنماید و به اصحاب دعوا ابلاغ نمایدآیا ابلاغ دوم معتبرومنشا اثرهست ؟

نظر هیئت عالی:
با لحاظ تبصره ماده 175 و ماده 655 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 ابلاغ نخستین (که به صورت الکترونیک انجام شده است) صحیح و معتبر است و لذا نظریه اتفاقی قضات محترم دادگستری شهرستان اراک صرفا در نتیجه مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
باتوجه به اینکه مبنای وضع آیین نامه ابلاغ الکترونیک تبصره ماده 175 قانون آیین دادرسی کیفری است و به موجب ماده 655قانون آیین دادرسی کیفری وخصوصا تبصره یک آن ابلاغ اوراق قضایی و آراء را حتی دررسیدگی حقوقی معتبرتلقی نموده است بنابراین اولا نمی شود بطورقطع اعلام کرد مقررات آیین دادرسی کیفری وآیین نامه ابلاغ الکترونیک مقررات قانون آیین دادرسی مدنی درمبحث ابلاغ را نسخ نموده است بلکه باتوجه به اصول سرعت وسهولت دردادرسی قانونگذارشیوه سریعتر و سهل تری برای ابلاغ اوراق قضایی درکنارابلاغ سنتی پیش بینی نموده است که اگرابلاغ اوراق قضایی برمبنای آیین نامه ابلاغ الکترونیک در دادرسی حقوقی انجام شودمنشا اثرو معتبرتلقی می گرددثانیا برمبنای قاعده الجمع مهما امکن اولی من الطرح امکان تمسک به مقررات قانون آیین دادرسی مدنی وآیین نامه ابلاغ الکترونیک درفرضی که ابلاغ ازطریق هرکدام ازروش های سنتی و الکترونیک اول و به نحوصحیح انجام گرفته باشد منشا اثرمعتبراستثالثا قانونگذاری مجموعه ای واحداستنمیتوان قوانین را ازحیث دادرسی منوط به یک محدوده خاص از دادرسی و قسمتی مشخص نمود بلکه درموارد سکوت میتوان ازمقررات دیگرآیین دادرسی استفاده کردو ازطرفی امرکیفری برامرمدنی تفوق دارد لذا وقتی ابلاغ الکترونیک دردادرسی کیفری پذیرفته شده است به طریق اولی در دادرسی مدنی هم قابل پذیرش است و ازطرفی آیین نامه های رییس قوه قضاییه اگرچه امکان ابطال آنها توسط دیوان عدالت اداری وجود ندارد تا زمانی که به موجب قانونی ازحیات حقوقی ساقط نشده معتبرو منشا اثر استلذا اکنون در رویه قضایی با توجه به مقررات مذکوراصل برابلاغ الکترونیک است و ملاک و منشاحق و تکلیف اصحاب دعوا ابلاغ الکترونیک است و درفرض سوال نیزباتوجه به اینکه اقدام و امرنامشروع وغیرقانونی ایجاد حق مشروع نمی نماید ملاک برای محاسبه مهلت قانونی اصحاب دعوا ابلاغ الکترونیک است که صحیحا انجام شده است نه ابلاغ سنتی.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 655 ـ در هر مورد که به موجب قوانین آیین دادرسی و سایر قوانین و مقررات موضوعه اعم از حقوقی و کیفری سند مدرک نوشته برگه اجرائیه اوراق رای امضاء اثر انگشت ابلاغ اوراق قضایی نشانی و مانند آن لازم باشد صورت الکترونیکی یا محتوای الکترونیکی آن حسب مورد با رعایت سازوکارهای امنیتی مذکور در مواد این قانون و تبصره های آن کافی و معتبر است. تبصره 1 ـ در کلیه مراحل تحقیق و رسیدگی حقوقی و کیفری و ارائه خدمات الکترونیک قضایی نمی توان صرفا به لحاظ شکل یا نحوه تبادل اطلاعات الکترونیکی از اعتبار بخشیدن به محتوا و آثار قانونی آن خودداری نمود. قوه قضاییه موظف است سامانه های امنیتی لازم را جهت تبادل امن اطلاعات و ارتباطات بین اصحاب دعوی کارشناسان دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ضابطان و مراجع قضایی و سازمان های وابسته به قوه قضاییه ایجاد نماید. تبصره 2 ـ قوه قضاییه می تواند جهت طرح و پیگیری امور قضایی مراجعان موضوع این قانون در فضای مجازی نسبت به ایجاد دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و جهت هماهنگی فعالیت دفاتر نسبت به ایجاد کانون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی اقدام نماید. دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می توانند از بین دفاتر اسناد رسمی و غیر آن انتخاب یا تاسیس شوند. آیین نامه اجرائی این ماده ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط شورا تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد. تبصره 3 ـ مراجعان به قوه قضاییه موظفند پست الکترونیکی و شماره تلفن همراه خود را در اختیار قوه قضاییه قرار دهند و در صورت عدم دسترسی به پست الکترونیک مرکز آمار موظف است برای شهروندان و متقاضیان امکانات لازم برای دسترسی به پست الکترونیکی ملی قضایی جهت امور قضایی ایجاد کند.

مشاهده ماده 655 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 175 ـ استفاده از سامانه ‏های (سیستم های) رایانه‏ای و مخابراتی از قبیل پیام نگار (ایمیل) ارتباط تصویری از راه دور نمابر و تلفن برای طرح شکایت یا دعوی ارجاع پرونده احضار متهم ابلاغ اوراق قضایی و همچنین نیابت قضایی با رعایت مقررات راجع به دادرسی الکترونیکی بلامانع است. تبصره ـ شرایط و چگونگی استفاده از سامانه‏های رایانه‏ای و مخابراتی موضوع این ماده بر اساس آیین نامه ای است که ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 175 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM