نشست قضایی شماره 1399-7674

نشست قضایی شماره 1399-7674

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7674


کد نشست:
1399-7674

تاریخ برگزاری:
1398/10/18

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
احراز خطای جزایی پزشک معالج در مداوای بیمار از طریق اظهار نظر هیات بدوی نظام پزشکی یا تحصیل نظر مرجع قضایی از پزشکی قانونی

پرسش:
برای احراز این موضوع که در مداوای بیمار پزشک معالج مرتکب خطای جزایی شده است یا نه آیا منحصرا تحصیل نظر هییت بدوی نظام پزشکی ضرورت دارد یا خیر؟ مرجع قضایی می تواند در این خصوص با تحصیل نظر پزشکی قانونی تعیین تکلیف نماید؟

نظر هیئت عالی:
نظریه شماره 7/97/108– 25/ 2/ 98 اداره کل حقوقی قوه قضاییه بشرح زیر مورد تایید اعضاء هیات عالی است:

نظر اکثریت:
اولا -هر چند مطابق بند ز ماده 3 قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی یکی از وظایف سازمان مذکور اظهارنظر کارشناسی در مورد جرایم پزشکی است که به موجب تبصره 3 ماده 35 این قانون هیاتهای بدوی انتظامی پزشکی شهرستانها مرجع صالح به اعلام نظر کارشناسی است و نیز طبق تبصره 5 ماده مذکور مراجع قضایی می توانند در صورت لزوم نظریه هییت تجدیدنظر و یا هییت عالی انتظامی پزشکی را اخذ نمایند اما نظریه کارشناسی مراجع مذکور بر اساس تبصره 1 ماده 41 این قانون مشورتی می باشد و در هر صورت چنانچه بر خلاف ماده 166 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 با اوضاع و احوال محقق و معلوم مطابقت نداشته باشد قابل رد است. در هر حال نظریه کارشناسی هییت های فوق الذکر برای مراجع قضایی جنبه طریقیت دارد و نه موضوعیت و لذا مرجع قضایی ذیربط می تواند موضوع را جهت کارشناسی به کارشناسان دیگر ارجاع نماید.

نظر اقلیت:
اگرچه دادگاه جهت احراز واقع هر اقدام و تحقیقی که لازم باشد می تواند انجام دهد لیکن با توجه به اینکه مطابق قانون نظام پزشکی مرجع رسمی اعلام نظر در خصوص تخلفات و جرایم پزشکی می باشد فلذا محاکم مکلفند بدوا از طریق مراجع مذکور که نظر ایشان به عنوان (نظریه کارشناسی) می باشد استعلام و سپس در صورتی که این نظریه به نظر محاکم با اوضاع و احوال حاکم مطابقت نداشته باشد از طریق ارجاع امر به پزشکی قانونی موضوع را مورد بررسی قرار دهد فلذا علی الراس ارجاع امر به پزشکی قانونی مخالف قانون است و دادگاه بدوا می بایست از مرجع رسمی که نظام پزشکی است استعلام نماید.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 166 ـ در صورتی که نظر کارشناس با اوضاع و احوال محقق و معلوم مورد کارشناسی مطابقت نداشته باشد بازپرس نظر کارشناس را به نحو مستدل رد می کند و موضوع را به کارشناس دیگر ارجاع می دهد.

مشاهده ماده 166 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM