نشست قضایی شماره 1399-7472

نشست قضایی شماره 1399-7472

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7472


کد نشست:
1399-7472

تاریخ برگزاری:
1398/07/09

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر فردوس

موضوع:
امتناع از رسیدگی به جهت اظهارنظر قبلی

پرسش:
شخصی به اتهام حمل مواد مخدر از نوع تریاک دستگیر و پرونده به دادسرا ارسال می گردد که در دادیاری منتهی به صدور کیفر خواست می گردد و به دادگاه انقلاب ارسال می گردد ولیکن دادگاه انقلاب با توجه به سوابق متهم متوجه می شود که رسیدگی به بزه حمل مواد مخدر متهم در صلاحیت بازپرسی بوده است لذا پرونده را جهت رفع نقص و انجام تحقیقات به دادسرا اعاده می نماید حال با توجه به اینکه دادسرا صرفا دارای یک مقام قضایی بازپرس می باشد و بازپرس سابقا به عنوان دادیار تحقیقات لازم را انجام داده است آیا موضوع مطروحه از موارد بند ت ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
با تذکر به این نکته که از فرض پرسش صدور قرار جلب به دادرسی از سوی دادگاه برداشت نمی گردد و صرف نظر از اینکه تصمیم دادگاه منطبق با قانون است یا خیر با لحاظ بند ت ماده 421 و ماده 424 قانون آیین دادرسی کیفری نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان فردوس موجه است. بدیهی است در صورت فقدان بازپرس دیگر مطابق تبصره ماده 92 قانون فوق الذکر رفتار می گردد.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه در پرونده قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست صادر شده است و پس از نقص دادگاه مجددا امکان صدور قرار جلب به دادرسی و کیفر خواست نمی باشد و صرفا بازپرس باید تفهیم اتهام را انجام دهد و پرونده را به دادگاه بفرستد موضوع از موارد رد دادرس محسوب نمی شود چون صرف تفهیم اتهام اظهار نظر ماهوی محسوب نمی شود و نظریه مشورتی شماره 7/93/2133 مورخ 93/09/08 موید این نظر می باشد.

نظر اقلیت:
موضوع مطروحه از موارد بند ت ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری می باشد چرا که دادیار قبلا در این خصوص (بازپرس فعلی) اظهارنظر ماهوی نموده است (با صدور قرار نهایی) لذا نمی تواند مجددا تحت عنوان بازپرس رسیدگی نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 421 ـ دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع کند و طرفین دعوی نیز می توانند در این موارد ایراد رد دادرس کنند: الف ـ قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس و یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم؛ وجود داشته باشد. ب ـ دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین دعوی باشد یا یکی از طرفین مباشر امور دادرس یا امور همسر وی باشد. پ ـ دادرس همسر و یا فرزند او وارث یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم باشند. ت ـ دادرس در همان امر کیفری قبلا تحت هر عنوان یا سمتی اظهارنظر ماهوی کرده یا شاهد یکی از طرفین بوده باشد. ث ـ بین دادرس پدر و مادر همسر و یا فرزند او و یکی از طرفین دعوی یا پدر و مادر همسر و یا فرزند او دعوای حقوقی یا کیفری مطرح باشد یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور رای قطعی بیش از دو سال نگذشته باشد. ج ـ دادرس همسر و یا فرزند او نفع شخصی در موضوع مطروحه داشته باشند. تبصره ـ شکایت انتظامی از جهات رد دادرس محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 424 ـ مقامات قضایی دادسرا نیز باید در صورت وجود جهات رد دادرس از رسیدگی امتناع کنند. شاکی مدعی خصوصی یا متهم نیز می توانند دادستان یا بازپرس را رد و مراتب را به صورت کتبی به او اعلام کنند. در صورت قبول ایراد دادستان یا بازپرس از رسیدگی و مداخله در موضوع امتناع می نماید و رسیدگی حسب مورد به جانشین دادستان یا بازپرس دیگر محول می شود و در غیر اینصورت باید قرار رد ایراد صادر و به مدعی رد ابلاغ شود. مدعی رد می تواند در مهلتی که برای اعتراض به سایر قرارها مقرر شده است به دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم اعتراض کند. رای دادگاه در این مورد قطعی است. تبصره ـ صدور قرار رد ایراد مانع انجام تحقیقات مقدماتی نیست.

مشاهده ماده 424 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM