نشست قضایی شماره 1399-7397

نشست قضایی شماره 1399-7397

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7397


کد نشست:
1399-7397

تاریخ برگزاری:
1398/07/09

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر مشهد

موضوع:
بررسی قرار تحقیقات پرونده پس از ارسال پرونده از دادگاه به دادسرا جهت رفع نقص

پرسش:
پرونده با اعتراض شاکی به قرار منع تعقیب به دادگاه ارسال شده است و دادگاه جهت تکمیل تحقیقات پرونده را به دادسرا اعاده نموده و پس از مدتی دادسرا اعلام نموده موضوع مشمول ماده 104 قانون آ. د. ک شده و پرونده را به دادگاه ارسال نموده است. تکلیف دادگاه چیست؟ آیا باید قرار منع تعقیب را نقض و جهت صدور قرار توقیف تحقیقات پرونده را به دادسرا اعاده نماید؟ یا باید دادسرا تحقیقات را ادامه و موضوع مشمول ماده 104 نمی باشد؟

نظر هیئت عالی:
با تذکر به اینکه مطابق قسمت دوم ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در موارد اعتراض شاکی به قرار منع تعقیب دادگاه می تواند بدون نقض قرار تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری مشهد مقدس مورد تایید است.

نظر اکثریت:
اگر به نظر دادگاه جرمی واقع نشده باشد صرف نظر از اینکه در خلال انجام تحقیقات مورد نظر دادگاه توسط بازپرسی مشمول ماده 104 قانون آیین دادرسی کیفری گردیده باشد دادگاه باید قرار منع تعقیب را تایید کند چنانچه بازپرسی تحقیقات مورد نظر دادگاه را انجام نداده و صرفا به بهانه اینکه دو سال از وقوع جرم گذشته پرونده را اعاده نموده باید دادگاه پرونده را به دادسرا اعاده تا تحقیقات مورد نظر دادگاه جهت شناسایی و دستگیری متهم انجام دهد زیرا در زمان اعتراض شاکی به قرار منع تعقیب بازپرسی مشمول ماده 104 قانون آیین دادرسی کیفری نبوده است و ماده مذکور مطلق نیست مقید به چند قید می باشد و طبق ماده 274 قانون مارالذکر در صورت نقض قرار منع تعقیب توسط دادگاه باید قرار جلب به دادرسی صادر نماید.

نظر اقلیت:
ماده 104 قانون آیین دادرسی کیفری مطلق است در فرض سوال دادگاه باید قرار منع تعقیب را نقض پرونده را جهت صدور قرار توقف دادرسی به دادسرا اعاده نماید و لازمه نقض قرار منع تعقیب قرار جلب به دادرسی نیست و ماده 104 قانون مارالذکر از قواعد آمره است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 104 ـ بازپرس نمی تواند به عذر آنکه متهم معین نیست مخفی شده و یا دسترسی به او مشکل است تحقیقات خود را متوقف کند. در جرایم تعزیری درجه چهار پنج شش هفت و هشت هرگاه با انجام تحقیقات لازم مرتکب جرم معلوم نشود و دو سال تمام از وقوع جرم بگذرد با موافقت دادستان قرار توقف تحقیقات صادر و پرونده به طور موقت بایگانی و مراتب در مواردی که پرونده شاکی دارد به شاکی ابلاغ می شود. شاکی می تواند ظرف مهلت اعتراض به قرارها به این قرار اعتراض کند. هرگاه شاکی هویت مرتکب را به دادستان اعلام کند یا مرتکب به نحو دیگری شناخته شود به دستور دادستان موضوع مجددا تعقیب می شود. در مواردی که پرونده مطابق قانون به طور مستقیم در دادگاه مطرح شود دادگاه راسا مطابق مقررات این ماده اقدام می کند.

مشاهده ماده 104 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM