نشست قضایی شماره 1398-6471

نشست قضایی شماره 1398-6471

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6471


کد نشست:
1398-6471

تاریخ برگزاری:
1397/08/15

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر بندر گز

موضوع:
بررسی امکان طرح شکایت با موضوع جرایم مالیاتی از سوی اشخاص حقیقی

پرسش:
با عنایت به تبصره 2 ماده 274 قانون مالیات مستقیم آیا طرح شکایت کیفری از سوی اشخاص حقیقی امکان پذیر است؟ آیا دادستان محل وقوع جرم بدون اقامه دعوا از سوی دادستان انتظامی مالیاتی سایر مراجع قانونی می تواند جرایم مالیاتی را تعقیب کند؟

نظر هیئت عالی:
با استفاده از تبصره 1 ماده 2 قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور که به دادستان این اختیار را داده است که در مورد جرایم منتهی به ورود خسارت به اموال دولتی و حقوق عمومی راسا اقدام نماید؛ لذا در صورتی که دادستان از طریق گزارشات واصله دیگر هم متوجه موضوع شود می تواند این اقدامات مجرمانه را تعقیب کند.

نظر اکثریت:
منظور از سایر مراجع قانونی باید به عمومات آیین دادرسی کیفری مراجعه کرد؛ چون جرم از جرایم غیر قابل گذشت است؛ لذا با توجه به تبصره (سایر مراجع قانونی) هر فردی که اظهاراتش اطمینان آور باشد می تواند اعلام جرم کند و اگر مستندات طوری باشد که قابلیت تعقیب داشته باشد می شود تعقیب را شروع کرد؛ حتی در جرایمی که در صلاحیت مستقیم دادگاه می باشد دادستان حق دارد برای تعقیب ورود کند و با توجه به اینکه آیین قانون مالیات ها قانون خاص است و اثبات شیء می کند و به دادستانی تاکید می کند و سایر مراجع را آورده چون از جرایم عمومی است دادستان حق ورود را دارد و اگر شاکی خصوصی هم شکایت کند به عنوان اعلام کننده جرم قابلیت تعقیب را دارد؛ مثل حق الوکاله وکیل.

نظر اقلیت:
شخص حقیقی می تواند به عنوان شاکی خصوصی شکایت کند؛ مثل استفاده از کارت بازرگانی دیگری جرم است و از طریق مراجع رسمی که تخصص در خصوص مالیات دارند باید اعلام جرم کنند و منظور از سایر مراجع رسمی مثل سازمان بازرسی کل کشور و... دادستان نمی تواند اعلام کننده جرم باشد؛ فقط می تواند تعقیب کند و دادستان انتظامی مالیاتی و مراجع رسمی می توانند اعلام کننده جرم باشند و قانونگذار در مقام بیان بوده و دادستان مقام تعقیب است نه مقام اقامه کننده دعوا و در خصوص مالیات به دولت برمی گردد و اگر کسی حقی از وی ضایع شود باید از طریق دادستان انتظامی مالیاتی وارد شود و تفسیر به نفع متهم نیز ایجاب می کند که باید صرفا از طریق دادستان انتظامی باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 272 ـ در صورت اختلاف دادستان و بازپرس در صلاحیت نوع جرم یا مصادیق قانونی آن حل اختلاف با دادگاه کیفری دویی است که دادسرا در معیت آن انجام وظیفه می کند.

مشاهده ماده 272 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 688 ـ هرگاه در اثر جنایتی حس شنوایی و گویایی هر دو از بین برود هرکدام یک دیه کامل دارد.

مشاهده ماده 688 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM