نشست قضایی شماره 1398-6151

نشست قضایی شماره 1398-6151

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6151


کد نشست:
1398-6151

تاریخ برگزاری:
1397/02/27

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر بندر گز

موضوع:
ملاک تعیین حداکثر مدت بازداشت متهم

پرسش:
شخصی به لحاظ چهار فقره سرقت تعزیری از یک نوع و به لحاظ عجز از تودیع وثیقه بازداشت می باشد و چند بار هم مدت قرار تمدید می شود و نظر به اینکه ادامه تحقیقات ضرورت دارد و با توجه به قسمت اخیر ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری «... به هر حال مدت بازداشت محکوم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند...» آیا با توجه به تعدد جرم و لزوم رعایت مقررات ماده 134 قانون مرقوم آیا ملاک حداکثر مدت بازداشت کماکان همان حداقل مجازات است یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
در هر حال چنانچه فردی متهم به اتهامات متعدد باشد مدت بازداشت وی طبق ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری باید از حداقل مجازات جرم اشد که نباید از یک سال بیشتر باشد تجاوز کند؛ نظریه اکثریت تا حدودی که با این نظر موافق است مورد تایید است.

نظر اکثریت:
باید بالاترین حداقل مجازات حبس در خصوص همان جرم در جرایم متعدد باشد؛ در جرایم متعدد حداقل مجازات حبس را باید در نظر بگیریم؛ ولی اگر از جرایم متعدد باشد به عنوان مثال 6 ماه تا 3 سال حبس بشود تا یکسال نیز بازداشت را در نظر گرفت؛ یعنی بعد از اعمال ماده 134 باید حداقل را در نظر گرفت. در آنجا اصل و ظاهر وجود دارد ظاهر مقدم بر اصل است؛ چون اصل تفسیر به نفع متهم است. در ظاهر رعایت حداقل و حداکثر مدت بازداشت را تعیین کنیم.

نظر اقلیت:
اگر جرایم متعدد و ماده 134 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 برای تعیین مجازات از سوی دادگاه است نه برای بازداشت به موجب قرار پس باید تفسیر به نفع متهم کرد و باید حداقل مجازات حبس ملاک مدت بازداشت به موجب قرار تامین باشد چون ممکن است برای جرایم دیگر حکم برایت و یا مشمول مرور زمان باشد و در مجازات قانونی که قانون گذار تعیین کرده است مجازات تغییر یافته که شدت دارد باید احتیاط کرد و اصل تفسیر به نفع متهم باید همان مجازات که قانونگذار گفته باید ملاک عمل باشد و در نتیجه ماده 134 قانون مرقوم برای صدور حکم است و نمی تواند ملاک مدت بازداشت برای قرار تامین باشد و هیچ مجوزی برای بازداشت بیش از حداقل وجود ندارد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 242 ـ هرگاه در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون تا دو ماه و در سایر جرایم تا یک ماه به علت صدور قرار تامین متهم در بازداشت بماند و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهائی در دادسرا نشود بازپرس مکلف به فک یا تخفیف قرار تامین است. اگر علل موجهی برای بقای قرار وجود داشته باشد با ذکر علل مزبور قرار ابقاء و مراتب به متهم ابلاغ می شود. متهم می تواند از این تصمیم ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به دادگاه صالح اعتراض کند. فک یا تخفیف قرار بدون نیاز به موافقت دادستان انجام می شود و ابقای تامین باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. فک تخفیف یا ابقای بازداشت موقت باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. هرگاه بازداشت متهم ادامه یابد مقررات این ماده حسب مورد هر دو ماه یا هر یک ماه اعمال می شود. به هرحال مدت بازداشت متهم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند و در هر صورت در جرایم موجب مجازات سلب حیات مدت بازداشت موقت از دو سال و در سایر جرایم از یکسال تجاوز نمی کند. تبصره 1 ـ نصاب حداکثر مدت بازداشت شامل مجموع قرارهای صادره در دادسرا و دادگاه است و سایر قرارهای منتهی به بازداشت متهم را نیز شامل می شود. تبصره 2 ـ تکلیف بازپرس به اظهارنظر درباره درخواست متهم موضوع ماده (241) این قانون در صورتی است که وفق این ماده نسبت به قرار اظهارنظر نشده باشد.

مشاهده ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM