نشست قضایی شماره 1399-7196

نشست قضایی شماره 1399-7196

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7196


کد نشست:
1399-7196

تاریخ برگزاری:
1397/08/28

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
تشکیل پرونده شخصیت

پرسش:
آیا بعد از صدور قرار جلب به دادرسی و دستور به دفتر برای برگ شماری نظر به اینکه پرونده کماکان در شعبه موجود است می توان دستور پرونده شخصیت که الزامی بوده و فراموش شده است را صادر کرد و بعد از قرار جلب به دادرسی به پرونده اضافه نمود؟

نظر هیئت عالی:
مناسب است که پرونده شخصیت در حین تحقیقات بوسیله بازپرس تشکیل گردد اما در فرض سوال که بازپرس این مهم را فراموش کرده نظر به اینکه پرونده شخصیت پرونده ای جدا از پرونده اتهامی مربوط به رفتار مجرمانه است قبل از ارسال پرونده به دادگاه دستور تشکیل آن لازم می باشد نظریه اکثریت با استناد بر استنتاج مرقوم تایید می گردد.

نظر اکثریت:
پرونده شخصیت به پرونده ای اطلاق می شود که در کنار پرونده کیفری تشکیل می گردد و مشتمل بر اطلاعاتی از وضعیت عمومی و خاص متهم از قبیل شرایط روانی خانوادگی تحصیلی و اجتماعی است و در واقع تشکیل پرونده شخصیت از دستاوردهای جرم شناسی نوین در حقوق کیفری در راستای را در نظر بگیرد و علاوه بر این با مطالعه آن به عمل ارتکاب جرم پی برده شود تا بتوان در آینده از وقوع جرایم احتمالی جلوگیری کرد. قانون آیین دادرسی کیفری در ماده 203 بازپرس را مکلف داشته تا در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات قطع عضو حبس ابد و یا تعزیر در جه 4 یا بالاتر است و همچنین در جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی که میزان دیه آن ها ثلث دیه کامل و یا بیشتر از آن است دستور تشکیل پرونده شخصیت را به واحد مددکاری اجتماعی بدهد. در ماده 286 قانون مذکور نیز علاوه بر موارد مذکور در ماده 203 در خصوص اطفال و نوجوانان تشکیل پرونده شخصیت در جرایم تعزیری درجه 5 و 6 نیز الزامی دانسته شده است.

نظر اقلیت:
با توجه به صراحت ماده 203 مبنی بر اینکه بازپرس (در حین تحقیقات) مکلف به صدور دستور تشکیل پرونده شخصیت است لذا پس از ختم تحقیقات و صدور قرار جلب به دادرسی امکان صدور دستور پرونده شخصیت وجود ندارد زیرا اصل بر این است که پس از ختم تحقیقات هیچ اقدام دیگری نمی توان انجام داد مگر با اجازه قانون و ماده 203 قانون آیین دادرسی کیفری صرفا در حین تحقیقات اجازه صدور دستور تشکیل پرونده شخصیت را داده نه پس از ختم تحقیقات. البته اگر پرونده با صدور قرار جلب به دادرسی به دادگاه ارسال شود دادگاه در قالب نقص تحقیقات دستور تشکیل پرونده شخصیت را به بازپرس خواهد داد و بازپرس از باب تبعیت از دادگاه جهت رفع نقص باید دستور تشکیل پرونده شخصیت را بدهد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 279 ـ در کیفرخواست موارد زیر قید می شود: الف ـ مشخصات متهم شامل نام نام خانوادگی نام پدر شهرت سن شغل شماره ملی شماره شناسنامه تابعیت مذهب محل اقامت و وضعیت تاهل او ب ـ آزاد تحت قرار تامین یا نظارت قضایی بودن متهم و نوع آن و یا بازداشت بودن وی با قید علت و تاریخ شروع بازداشت پ ـ نوع اتهام تاریخ و محل وقوع جرم اعم از بخش دهستان روستا شهر ناحیه منطقه خیابان و کوچه ت ـ ادله انتساب اتهام ث ـ مستند قانونی اتهام ج ـ سابقه محکومیت موثر کیفری متهم چ ـ خلاصه پرونده شخصیت یا وضعیت روانی متهم تبصره ـ هرگاه در صدور کیفرخواست سهو قلم یا اشتباه بین صورت گیرد تا پیش از ارسال به دادگاه دادستان آن را اصلاح و پس از ارسال کیفرخواست به دادگاه موارد اصلاحی آن را به دادگاه اعلام می کند.

مشاهده ماده 279 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 203 ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات قطع عضو حبس ابد و یا تعزیر درجه چهار و بالاتر است و همچنین در جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی که میزان دیه آنها ثلث دیه کامل مجنی علیه یا بیش از آن است بازپرس مکلف است در حین انجام تحقیقات دستور تشکیل پرونده شخصیت متهم را به واحد مددکاری اجتماعی صادر نماید. این پرونده که به صورت مجزا از پرونده عمل مجرمانه تشکیل می گردد حاوی مطالب زیر است: الف ـ گزارش مددکار اجتماعی در خصوص وضع مادی خانوادگی و اجتماعی متهم ب ـ گزارش پزشکی و روان پزشکی

مشاهده ماده 203 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 286 ـ علاوه بر موارد مذکور در ماده (203) این قانون در جرایم تعزیری درجه پنج و شش نیز تشکیل پرونده شخصیت در مورد اطفال و نوجوانان توسط دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان الزامی است.

مشاهده ماده 286 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM