نشست قضایی شماره 1399-7222

نشست قضایی شماره 1399-7222

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7222


کد نشست:
1399-7222

تاریخ برگزاری:
1397/09/08

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
حق رجوع شرکت بیمه به راننده مقصر

پرسش:
در مواردی که برای شرکت بیمه حق رجوع به راننده ی مقصر وجود دارد (مانند زمانی که راننده ی مقصر فاقد گواهینامه رانندگی باشد) چنانچه مالک خودروی غیر مقصر از راننده مقصر بابت خسارات وارده طرح دعوا نماید و متعاقبا شرکت بیمه ای که خودروی راننده مقصر نزد آن شرکت بیمه می باشد بیمه خسارت وارده به خودروی غیر مقصر را پرداخت نماید. آیا در این حالت شرکت بیمه می تواند به عنوان قایم مقام مالک خودروی غیرمقصر پرونده ی مطروحه را تعقیب نماید اگر چنانچه حکمی به نفع مالک خودروی غیرمقصر صادر شود شرکت بیمه می تواند به عنوان قایم مقام این مالک مراحل اجرایی پرونده را تعقیب و محکوم به را وصول نماید؟

نظر هیئت عالی:
قایم مقامی مندرج در صدر ماده ی 15 قانون بیمه اجباری... ناظر بر حقوق ماهوی است؛ به طوری که شرکت بیمه گر پس از پرداخت خسارت راننده ی غیر مقصر در رجوع به راننده مقصر و بازیافت خسارت قایم مقام راننده ی غیر مقصر زیان دیده می باشد؛ لیکن از لحاظ اصول و تشریفات دادرسی باید به طور علی حده اقدام به طرح دعوی نماید.

نظر اکثریت:
در قانون آیین دادرسی مدنی قایم مقام عام مثل ورثه پذیرفته شده است اما در قایم مقام خاص چون فعل مادی یا حقوقی محقق می شود باید اثبات یا احراز شود. بنابراین بیمه گر حتما باید دادخواست تقدیم کند. یعنی شخص زیان دیده که دادخواست تقدیم نموده باید دادخواستش را مسترد کند سپس بیمه مجددا اقامه دعوی نماید و در صورت عدم استرداد دادخواست از سوی زیان دیده و تقدیم دادخواست از سوی بیمه چون بیمه قایم مقام زیان دیده می شود دادخواست زیان دیده به لحاظ ذینفع نبودن رد می گردد و دعوی بیمه ادامه می یابد.

نظر اقلیت:
می توان گفت که انتقال دعوی به سه طریق صورت می گیرد.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 105 - هرگاه یکی از اصحاب دعوا فوت نماید یا محجور شود یا سمت یکی از آنان که به موجب آن سمت داخل دادرسی شده زایل گردد دادگاه رسیدگی را به طور موقت متوقف و مراتب را به طرف دیگر اعلام می دارد. پس از تعیین جانشین و درخواست ذی نفع جریان دادرسی ادامه می یابد مگر این که فوت یا حجر یا زوال سمت یکی از اصحاب دعوا تاثیری در دادرسی نسبت به دیگران نداشته باشد که در این صورت دادرسی نسبت به دیگران ادامه خواهد یافت.

مشاهده ماده 105 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM