نشست قضایی شماره 1399-7377

نشست قضایی شماره 1399-7377

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7377


کد نشست:
1399-7377

تاریخ برگزاری:
1398/05/31

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر سقز

موضوع:
شاکی خصوصی تلقی نمودن اداره منابع طبیعی

پرسش:
آیا اداره منابع طبیعی در دعاوی کیفری مرتبط با آن اداره شاکی خصوصی محسوب می گردد یا صرفا اعلام کننده جرم می باشد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به قانون کاهش مجازات های حبس تعزیری تصرف عدوانی مزاحمت ملکی ممانعت از حق صرفا نسبت به املاک و اراضی متعلق به اشخاص خصوصی قابل گذشت می باشد. نتیجتا آنچه متعلق به اداره منابع طبیعی می باشد غیر قابل گذشت است.

نظر اکثریت:
با توجه به استدلال های زیر اداره منابع طبیعی مطابق مقررات و رویه جاری شاکی خصوصی تلقی می گردد: اولا؛ اداره منابع طبیعی هم حق و هم تکلیف به پیگیری دارد و در خصوص جرایم قابل گذشت می تواند اعلام گذشت نماید. مانند جرایم موضوع ماده 690 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 در جرایم قابل گذشت طرح کننده دعوی موضوعیت ندارد که دولت باشد یا اشخاص حقیقی. دوما؛ در طرح دعوی حقوقی اداره منابع طبیعی می تواند ذی نفع باشد و چنانچه دعوی را مسترد نماید قابل پذیرش است. لذا موضوعات حقوقی موضوعیت ندارد. در دعاوی کیفری نیز اداره شاکی ذی نفع می باشد سوما؛ فلسفه جرایم قابل گذشت که همان رغبت طرفین جهت سازش و حل و فصل دعوی است با ذی نفع تلقی ننمودن اداره مذکور این مهم محقق نمی شود زیرا دیگر به رضایت اداره شاکی در جرایم قابل گذشت ترتیب اثر داده نمی شود.

نظر اقلیت:
اداره منابع طبیعی اعلام کننده جرم است نه شاکی خصوصی و گذشت آن در جرایم قابل گذشت موجب صدور قرار موقوفی تعقیب و حتی تخفیف مجازات نمی گردد. نکته دیگر اینکه اگر قانونگذار نظر بر شاکی خصوصی بودن اداره منابع طبیعی داشت مانند اداره محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی به آن صراحتا اشاره می نمود.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 12 ـ تعقیب متهم در جرایم قابل گذشت فقط با شکایت شاکی شروع و در صورت گذشت او موقوف می شود. تبصره ـ تعیین جرایم قابل گذشت به موجب قانون است.

مشاهده ماده 12 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 11 ـ تعقیب متهم و اقامه دعوی از جهت حیثیت عمومی بر عهده دادستان و اقامه دعوی و درخواست تعقیب متهم از جهت حیثیت خصوصی با شاکی یا مدعی خصوصی است.

مشاهده ماده 11 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 10 ـ بزه دیده شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان می گردد و چنانچه تعقیب مرتکب را درخواست کند «شاکی» و هرگاه جبران ضرر و زیان وارده را مطالبه کند «مدعی خصوصی» نامیده می شود.

مشاهده ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 690 ـ هر کس به وسیله صحنه سازی از قبیل پی کنی دیوارکشی تغییر حد فاصل امحای مرز کرت بندی نهرکشی حفر چاه غرس اشجار و زارعت و امثال آن به تهیه آثار تصرف در اراضی مزروعی اعم از کشت شده یا در آیش زراعی جنگل ها و مراتع ملی شده کوهستان باغ ها قلمستان ها منابع آب چشمه سارها انهار طبیعی و پارک های ملی تاسیسات کشاورزی و دامداری و دامپروری و کشت و صنعت و اراضی موات و بایر و سایر اراضی و املاک متعلق به دولت یا شرکت های وابسته به دولت یا شهرداری ها یا اوقاف و همچنین اراضی و املاک و موقوفات و محبوسات و اثلاث باقیه که برای مصارف عام المنفعه اختصاص یافته یا اشخاص حقیقی یا حقوقی به منظور تصرف یا ذی حق معرفی کردن خود یا دیگری مبادرت نماید یا بدون اجازه سازمان حفاظت محیط زیست یا مراجع ذیصلاح دیگر مبادرت به عملیاتی نماید که موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی گردد یا اقدام به هر گونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در موارد مذکور نماید به مجازات یک ماه تا یک سال حبس محکوم می شود. دادگاه موظف است حسب مورد رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق یا اعاده وضع به حال سابق نماید. تبصره 1 ـ رسیدگی به جرایم فوق الذکر خارج از نوبت به عمل می آید و مقام قضایی با تنظیم صورتمجلس دستور متوقف ماندن عملیات متجاوز را تا صدور حکم قطعی خواهد داد. تبصره 2 ـ در صورتی که تعداد متهمان سه نفر یا بیشتر باشد و قرائن قوی بر ارتکاب جرم موجود باشد قرار بازداشت صادر خواهد شد مدعی می تواند تقاضای خلع ید و قلع بنا و اشجار و رفع آثار تجاوز را بنماید.

مشاهده ماده 690 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 690 ـ کاهش بینایی درصورتی که مقدار آن قابل تشخیص باشد به همان نسبت دیه دارد و چنانچه قابل تشخیص نباشد موجب ارش است.

مشاهده ماده 690 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM