نشست قضایی شماره 1398-5786

نشست قضایی شماره 1398-5786

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5786


کد نشست:
1398-5786

تاریخ برگزاری:
1396/11/05

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
تعداد مجاز وکلای متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی

پرسش:
متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی حق برخورداری از چند نفر وکیل را دارد آیا در این خصوص برای تعداد نفرات وکلای متهم محدودیتی وجود دارد یا خیر؟ آیا قانونگذار در ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری در مقام بیان احصاء تعداد وکلای متهم بوده است یا خیر؟ نظرات خود را مستدلا بیان فرمایید.

نظر هیئت عالی:
حق بهره مندی متهم از تعدد وکیل در تمام مراحل رسیدگی اعم از تحقیقات مقدماتی و دادگاه را شامل می شود؛ حضور یک وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی نافی حق مرقوم نیست؛ لهذا نظریه اکثریت صایب اعلام می شود.

نظر اکثریت:
قانونگذار در ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری در مقام بیان نبوده است و ذکر عبارت اینکه متهم می تواند یک نفر وکیل به همراه داشته باشد به منزله عدم امکان معرفی وکلای بیشتر نمی باشد و صرفا بدین معناست که یک نفر وکیل می تواند همراه متهم در جلسه حاضر شود ولی تعداد وکلایی که متهم می تواند داشته باشد تابعی از تعداد وکلای او در دادگاه های کیفری می باشد و چنانچه اتهام وی در صلاحیت دادگاه های کیفری یک باشد حق برخورداری از سه وکیل و چنانچه اتهام وی در صلاحیت دادگاه های کیفری دو باشد حق برخورداری از دو وکیل را خواهد داشت.

نظر اقلیت:
قانونگذار در ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری در مقام بیان بوده و ذکر عبارت اینکه متهم می تواند یک نفر وکیل به همراه داشته باشد به منزله آن است که در مرحله تحقیقات مقدماتی در این خصوص محدودیت وجود دارد و این مساله نشات گرفته است نظام حاکم در دادسرا (نظام تفتیشی) و محرمانه بودن تحقیقات است که قانونگذار اجازه داده است در این مرحله متهم صرفا یک نفر وکیل داشته باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 190 ـ متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ می شود. وکیل متهم می تواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته می شود. تبصره 1 ـ سلب حق همراه داشتن وکیل و عدم تفهیم این حق به متهم به ترتیب موجب مجازات انتظامی درجه 8 و 3 است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. تبصره 3 ـ درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد مفاد ماده (191) جاری است.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM