نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1398/07/25

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر محمود آباد

موضوع:
تکلیف وثیقه گذار در فرض ربوده شدن محکوم علیه (عدم دسترسی)

پرسش:
در یکی از پرونده های مطرح در شعبه اجرای احکام کیفری وثیقه گذار پس از اخطار به حاضر نمودن محکوم علیه مدعی می شود محکوم علیه مورد آدم ربایی قرار گرفته و چندین ماه است که خبری از وی ندارد؛ در نتیجه به دلیل بی اطلاعی از زنده بودن یا نبودن و یا محل حضور محکوم علیه نمی تواند وی را حاضر نماید. با فرض اینکه در شعبه بازپرسی همان دادسرا در مورد محکوم علیه (به عنوان بزه دیده) پرونده آدم ربایی تشکیل و منتهی به صدور کیفرخواست شود آیا می توان این مورد را از موارد عذر موجه برای وثیقه گذار دانست؟ در واقع در این مورد قاضی اجرای احکام با چه تکلیفی مواجه است؟

نظر هیئت عالی:
اگرچه تشخیص معاذیر موجه برعهده مقام قضایی رسیدگی کننده است مورد سوال در صورت احراز از جمله مصادیق بند پ ماده 235 قانون آیین دادرسی کیفری محسوب می گردد؛ نتیجتا نظریه اکثریت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
به عقیده بیشتر قضات حاضر در نشست قضایی این مورد از موارد عذر موجه محسوب می شود؛ در نتیجه تکلیف قانونی از وثیقه گذار ساقط است. مهمترین استدلال های این گروه از قضات بدین شرح است:

نظر اقلیت:
برخی از قضات حاضر در نشست قضایی بر این باور بودند که در فرض سوال باید بسیار محتاطانه عمل شود و اصل را بر عدم پذیرش بگذاریم و در مواردی که به طور استثنایی می پذیریم دایره شمول آن را گسترش ندهیم؛ زیرا تبعات نامطلوبی دارد و ممکن است فتح باب شود؛ بویژه در مورد متهمان و محکومان حرفه ای؛ زیرا به عنوان مثال ممکن است شخص برای عدم تحمل چند سال حبس با خانواده و دوستان خود تبانی نماید و از محل سکونت خود خارج شود تا خود را مفقودالاثر و بزه دیده جرم آدم ربایی جلوه دهد در حالی که چنین نیست یا عنوان جعلی جدید برای خود اتخاذ کرده و در حال زندگی در مکان دیگری است. از طرف دیگر خانواده وی با همدستی وی شکایت آدم ربایی را مطرح کنند. پس از اینکه جرم مشمول مرور زمان شد حضور پیدا کند. بنابراین بهتر است در این موارد هر فرض به طور موردی و دقیق بررسی شود و از بیان یک قاعده کلی اجتناب شود. قاضی اجرای احکام باید پرونده آدم ربایی را مطالبه کند و بر اساس محتویات آن تصمیم مناسب بگیرد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 621 ـ کندن دندان لق یا ترک خورده که منفعت آن باقی است موجب دیه همان دندان و در غیر این صورت موجب ارش است.

مشاهده ماده 621 قانون مجازات اسلامی

ماده 230 ـ متهمی که برای او قرار تامین صادر و خود ملتزم شده یا وثیقه گذاشته است در صورتی که حضورش لازم باشد احضار می شود و هرگاه ثابت شود بدون عذر موجه حاضر نشده است در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه وجه التزام تعیین شده به دستور دادستان اخذ و یا از وثیقه سپرده شده معادل وجه قرار ضبط می شود. چنانچه متهم کفیل معرفی کرده یا شخص دیگری برای او وثیقه سپرده باشد به کفیل یا وثیقه گذار اخطار می شود که ظرف یک ماه متهم را تحویل دهد. در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه و عدم تحویل متهم به دستور دادستان حسب مورد وجه الکفاله اخذ و یا از وثیقه معادل وجه قرار ضبط می شود. دستور دادستان پس از قطعیت بدون صدور اجرائیه در اجرای احکام کیفری و مطابق مقررات اجرای احکام مدنی اجراء می شود. تبصره ـ مبلغ مازاد بر وجه قرار وثیقه پس از کسر هزینه های ضروری مربوط به اجرای دستور به وثیقه‏ گذار مسترد می شود.

مشاهده ماده 230 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 235 ـ متهم کفیل و وثیقه گذار می توانند در موارد زیر ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ دستور دادستان درباره اخذ وجه التزام وجه الکفاله و یا ضبط وثیقه اعتراض کنند. مرجع رسیدگی به این اعتراض دادگاه کیفری دو است: الف ـ هرگاه مدعی شوند در اخذ وجه التزام و وجه الکفاله و یا ضبط وثیقه مقررات مربوط رعایت نشده است. ب ـ هرگاه مدعی شوند متهم در موعد مقرر حاضر شده یا او را حاضر کرده‏اند یا شخص ثالثی متهم را حاضر کرده است. پ ـ هرگاه مدعی شوند به جهات مذکور در ماده (178) این قانون متهم نتوانسته حاضر شود یا کفیل و وثیقه گذار به یکی از آن جهات نتوانسته اند متهم را حاضر کنند. ت ـ هرگاه مدعی شوند پس از صدور قرار قبولی کفالت یا التزام معسر شده‏اند. ث ـ هرگاه کفیل یا وثیقه گذار مدعی شوند تسلیم متهم به علت فوت او در مهلت مقرر ممکن نبوده است. تبصره 1 ـ دادگاه در تمام موارد فوق خارج از نوبت و بدون رعایت تشریفات دادرسی به شکایت رسیدگی می کند. رای دادگاه قطعی است. تبصره 2 ـ مرجع رسیدگی به اعتراض نسبت به دستور رئیس یا دادرس دادگاه عمومی بخش دادگاه کیفری دو نزدیکترین شهرستان آن استان است. تبصره 3 ـ در خصوص بند(ت) دادگاه به ادعای اعسار متهم یا کفیل رسیدگی و در صورت احراز اعسار آنان به معافیت آنان از پرداخت وجه التزام یا وجه الکفاله حکم می کند.

مشاهده ماده 235 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 178 ـ متهم مکلف است در موعد مقرر حاضر شود و اگر نتواند باید عذر موجه خود را اعلام کند. جهات زیر عذر موجه محسوب می شود: الف ـ نرسیدن یا دیر رسیدن احضاریه به گونه‏ای که مانع از حضور شود. ب ـ بیماری متهم و بیماری سخت والدین همسر یا اولاد وی که مانع از حضور شود. پ ـ همسر یا یکی از اقربا تا درجه سوم از طبقه دوم فوت شود. ت ـ ابتلاء به حوادث مهم از قبیل بیماریهای واگیردار و بروز حوادث قهری مانند سیل و زلزله که موجب عدم امکان تردد گردد. ث ـ متهم در توقیف یا حبس باشد. ج ـ سایر مواردی که عرفا به تشخیص بازپرس عذرموجه محسوب می شود. تبصره ـ در سایر موارد متهم می تواند برای یکبار پیش از موعد تعیین شده بازپرس را از علت عدم حضور خود مطلع سازد و موافقت وی را اخذ نماید که در این مورد بازپرس می تواند در صورت عدم تاخیر در تحقیقات تا سه روز مهلت را تمدید کند.

مشاهده ماده 178 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM