نشست قضایی شماره 1398-6358

نشست قضایی شماره 1398-6358

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6358


کد نشست:
1398-6358

تاریخ برگزاری:
1397/08/04

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر تایباد

موضوع:
امکان تخفیف مجازات از سوی دادرسی که سابقا به عنوان دادیار قرار جلب به دادرسی صادر نموده

پرسش:
دادیار در دادسرا قرار جلب به دادرسی صادر می کند و چندی بعد دادرس دادگاه می شود آیا وی می تواند اعمال ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری نماید و مجازات متهم را تخفیف دهد ؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه اعمال موضوع ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری رسیدگی (ماهوی) محسوب نمی شود تا مشمول رد دادرس موضوع ماده 421 بند ب همان قانون شود نتیجتا نظریه اکثریت صحیح اعلام می شود.

نظر اکثریت:
مبنای رد دادرس این می باشد که قاضی 2 بار در ماهیت رسیدگی نکند تخفیف دادن بحثی کاملا جدا و اظهار نظر ماهوی محسوب نمی گردد همچنین مجازات متهم قبلا تعیین شده و اکنون این دادرس در همان موضوع قلم نمی زند در خصوص موضوع اصلی (مجرمیت یا عدم مجرمیت) قبلا رسیدگی و رای صادر گردیده فی الحال در مورد تخفیف متهم که امری جداگانه محسوب می شود اظهار نظر می کند النهایه این دادرس می تواند ماده 442 قانون فوق را درباره متهم اعمال کند.

نظر اقلیت:
شکل ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری گویای این می باشد که اعمال تخفیف از موارد رد دادرس می باشد زیرا همین که دادرس در همان امر کیفری قبلا و تحت هر عنوان یا سمتی اظهار نظر ماهوی نموده باشد اکنون حتی حق باز نمودن پرونده را نیز ندارد چه رسد به آنکه بخواهد ماده 442 قانون فوق را اعمال نماید. ضمن اینکه وقتی دادرس می خواهد اعمال تخفیف نماید باید پرونده را بررسی و شرایط آن را بسنجد و در نهایت یا تخفیف بدهد یا ندهد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 421 ـ دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع کند و طرفین دعوی نیز می توانند در این موارد ایراد رد دادرس کنند: الف ـ قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس و یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم؛ وجود داشته باشد. ب ـ دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین دعوی باشد یا یکی از طرفین مباشر امور دادرس یا امور همسر وی باشد. پ ـ دادرس همسر و یا فرزند او وارث یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم باشند. ت ـ دادرس در همان امر کیفری قبلا تحت هر عنوان یا سمتی اظهارنظر ماهوی کرده یا شاهد یکی از طرفین بوده باشد. ث ـ بین دادرس پدر و مادر همسر و یا فرزند او و یکی از طرفین دعوی یا پدر و مادر همسر و یا فرزند او دعوای حقوقی یا کیفری مطرح باشد یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور رای قطعی بیش از دو سال نگذشته باشد. ج ـ دادرس همسر و یا فرزند او نفع شخصی در موضوع مطروحه داشته باشند. تبصره ـ شکایت انتظامی از جهات رد دادرس محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM