نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1391/04/09

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
اعلامی بودن و یا اجرایی بودن حکم به تقسیم ارث

پرسش:
آیا حکم به تقسیم ارث ملازمه با تحویل موارد دارد یا دارای جنبه اعلامی است؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (5) مدنی: مستفاد از مقررات قانون امور حسبی از جمله مواد 317 و 322 آن قانون در مواردی که امکان تقسیم اموال وجود دارد اعم از این که مال قابل تقسیم بوده یا باید مابه التفاوتی پرداخت شود حکم به تقسیم اعلامی بوده و چنان چه هر یک از ورثه از آن تمکین نکند مستلزم طرح دعوی الزام به تحویل به طرفیت متصرف مال خواهد بود. لیکن در صورتی که مال قابل تقسیم نباشد و به حکم دادگاه فروخته شود وجه ناشی از فروش اموال بین ورثه تقسیم و از این حیث رای اجرایی تلقی خواهد شد. در نتیجه نظرات ابرازی تا حدودی که با این نظر مطابقت دارد تایید می¬شود.

نظر اکثریت:
تقسیم ترکه از جمله دعاوی غیرمالی و جهت تعیین حصه وراث است که پس از صدور حکم مال از حالت اشاعه خارج و تثبیت مالکیت هر یک از وراث می¬شود. بنابراین حالت اجرایی نداشته و ملازمه¬ای با خلع ید نیز ندارد.

نظر اقلیت:
رای باید به نحوه تسلیم حصه هر یک اجرا شود؛ علی¬الخصوص اگر تقسیم به رد باشد. (همانند این که در قبال فلان قطعه مبلغی یا ملکی به دیگری بدهند)رای باید به نحوه تسلیم حصه هر یک اجرا شود؛ علی¬الخصوص اگر تقسیم به رد باشد. (همانند این که در قبال فلان قطعه مبلغی یا ملکی به دیگری بدهند)

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM