نشست قضایی شماره 1397-4188

نشست قضایی شماره 1397-4188

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4188


کد نشست:
1397-4188

تاریخ برگزاری:
1396/01/23

برگزار شده توسط:
استان ایلام/ شهر ایلام

موضوع:
صلاحیت رسیدگی به جرائم قابل انتساب مدیران

پرسش:
بررسی و تحلیل مواد 307 308 و 309 ق. آ.د.ک مصوب 1392 به ویژه صلاحیت رسیدگی به جرایم قابل انتساب به مدیران مانند اینکه مثلا شهردار شهرستان 50 درصد تقصیر داشته در خصوص تصادفی که حادث شده است که معمولا حوزه قضایی شهرستان جهت رسیدگی به اتهام مدیر مربوطه به دادسرای مرکز استان عدم صلاحیت صادر می نماید حال آیا این مراتب صحیح است؟

نظر هیئت عالی:
رسیدگی به اتهام شخص شهردار در مرکز استان قابل رسیدگی است اما چنانچه به شهرداری به عنوان شخصیت حقوقی اتهام منتسب گردد محل وقوع جرم صالح به رسیدگی می باشد. قسمت دوم سوال واجد ابهام و قابل اعلام نظر نمی باشد.

نظر اتفاقی:
با توجه به فلسفه بیان شده توسط دکترین و نظر قانونگذار بررسی جرایم قابل انتساب به مدیران همانند جرایم ارتکابی که قایم به شخص و موجب ارتکاب آنها خود و شخص مدیران است. بهتر و به عدالت نیز نزدیکتر است که در مرکز استان رسیدگی شود و آن فلسفه این است که امکان دارد این نوع شخصیت ها در شهرستان ها ذی نفوذ باشند و رسیدگی مطابق قانون انجام نشود. 2- با توجه به کلیات ق. آ. د. ک که نظر ویژه ای به متهم دارد و با استناد به مواد 242 و 377 از قانون اخیر الذکر چنانچه وفق قانون شرایط تخفیف یا ابقاء باشد این امکان وجود دارد البته حسب ماده 377 ق. آ.د.ک دادگاه می بایست حکم غیر قطعی (حبس شلاق و جزای نقدی ) محکوم علیه را با احتساب ایام بازداشت قبلی به زندان اعلام کند تا وی بیش از میزان محکومیت در زندان نماند. لذا با صدور رای دادگاه تنها مفاد ماده 377 قانون مذکور را انجام می دهد و تکلیف بیان شده برای هر ماه در ماده 242 ق.آ. د. ک در مرحله دادسرا تا قبل از صدور کیفر خواست است و دادگاه با اقدامی در مدت زمان های بیان شده مواجه نیست.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 242 ـ هرگاه در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون تا دو ماه و در سایر جرایم تا یک ماه به علت صدور قرار تامین متهم در بازداشت بماند و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهائی در دادسرا نشود بازپرس مکلف به فک یا تخفیف قرار تامین است. اگر علل موجهی برای بقای قرار وجود داشته باشد با ذکر علل مزبور قرار ابقاء و مراتب به متهم ابلاغ می شود. متهم می تواند از این تصمیم ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به دادگاه صالح اعتراض کند. فک یا تخفیف قرار بدون نیاز به موافقت دادستان انجام می شود و ابقای تامین باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. فک تخفیف یا ابقای بازداشت موقت باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. هرگاه بازداشت متهم ادامه یابد مقررات این ماده حسب مورد هر دو ماه یا هر یک ماه اعمال می شود. به هرحال مدت بازداشت متهم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند و در هر صورت در جرایم موجب مجازات سلب حیات مدت بازداشت موقت از دو سال و در سایر جرایم از یکسال تجاوز نمی کند. تبصره 1 ـ نصاب حداکثر مدت بازداشت شامل مجموع قرارهای صادره در دادسرا و دادگاه است و سایر قرارهای منتهی به بازداشت متهم را نیز شامل می شود. تبصره 2 ـ تکلیف بازپرس به اظهارنظر درباره درخواست متهم موضوع ماده (241) این قانون در صورتی است که وفق این ماده نسبت به قرار اظهارنظر نشده باشد.

مشاهده ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 308 ـ رسیدگی به اتهامات مشاوران وزیران بالاترین مقام سازمان ها شرکتها و موسسه های دولتی و نهادها و موسسه‏ های عمومی غیردولتی مدیران کل فرمانداران مدیران موسسه ها سازمان ها ادارات دولتی و نهادها و موسسه ‏های عمومی غیردولتی استان ها و شهرستان ها روسای دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی شهرداران مراکز شهرستان ها و بخشداران حسب مورد در صلاحیت دادگاههای کیفری مرکز استان محل وقوع جرم است مگر آنکه رسیدگی به این اتهامات به موجب قوانین خاص در صلاحیت مراجع دیگری باشد.

مشاهده ماده 308 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 307 ـ ارتکاب جنایت در حال مستی و عدم تعادل روانی در اثر مصرف مواد مخدر روانگردان و مانند آنها موجب قصاص است مگر اینکه ثابت شود بر اثر مستی و عدم تعادل روانی مرتکب به کلی مسلوب الاختیار بوده است که در این صورت علاوه بر دیه به مجازات تعزیری مقرر در کتاب پنجم «تعزیرات» محکوم می شود. لکن اگر ثابت شود که مرتکب قبلا خود را برای چنین عملی مست کرده و یا علم داشته است که مستی و عدم تعادل روانی وی ولو نوعا موجب ارتکاب آن جنایت یا نظیر آن از جانب او می شود جنایت عمدی محسوب می گردد.

مشاهده ماده 307 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM