نشست قضایی شماره 1398-5688

نشست قضایی شماره 1398-5688

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5688


کد نشست:
1398-5688

تاریخ برگزاری:
1395/09/15

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر فسا

موضوع:
فرار متهم حین تحقیقات مقدماتی

پرسش:
متهم در زمان انجام تحقیقات در دادسرا از دست مامورین متواری می شود اگر موضوع اتهام در صلاحیت دادگاه کیفری یک باشد مشمول ماده 394 قانون آیین دادرسی کیفری و رسیدگی غیابی می شود یا خیر؟ اگر خود متهم در پرونده آدرس خود را اعلام کرده باشد آیا احضار از طریق نشر آگهی لازم است؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان فسا استان فارس مورد تایید است. ضمنا متذکر می گردد که نشر آگهی در خصوص ماده 344 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 زمانی است که محل اقامت متهم معلوم نیست که بتوان احضاریه را به وی ابلاغ نمود؛ ولی چون در فرض استعلام محل اقامت متهم معلوم ذکر شده بنابراین لزومی به نشر آگهی نیست و ابلاغ احضاریه به نشانی متهم کافی است.

نظر اکثریت:
در جرایمی که دارای جنبه حق اللهی نمی باشد در فرضی که رسیدگی غیابی ممکن باشد با در نظر داشتن شرایط ماده 344 قانون آیین دادرسی کیفری در صورتی که به هیچ عنوان دسترسی به متهم ممکن نباشد و یا آدرسی از وی وجود نداشته باشد می بایست از طریق نشرآگهی احضار شود. در متن تبصره 1 ماده 394 قانون آیین دادرسی کیفری ذکر شده در رسیدگی غیابی می بایست از قبل قرار رسیدگی غیابی صادر شود و حال اگر متهم در مرحله تحقیقات دادسرا متواری شود و موضوع اتهام در صلاحیت دادگاه کیفری یک باشد می بایست تبصره یک ماده 394 قانون آیین دادرسی کیفری رعایت گردد؛ زیرا این تبصره بیان داشته: در هر مورد که دادگاه بخواهد به طور غیابی رسیدگی کند باید از قبل قرار رسیدگی غیابی صادر و چون در جرایم مشمول صلاحیت دادگاه کیفری یک مجازات ها نیز کیفری یک شدید تر می باشد لذا قانونگذار نیز تشریفات سخت تری در نظر گرفته است.

نظر اقلیت:
اگرچه می بایست بر طبق تبصره یک ماده 394 قانون آیین دادرسی کیفری قرار رسیدگی غیابی صادر نمود؛ اما در صورتی که در زمان تحقیقات دادسرا آدرس توسط متهم اعلام شده باشد و ابلاغ به آن غیر ممکن باشد نیاز به انتشار اگهی نیست.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 394 ـ هرگاه متهم متواری باشد یا دسترسی به وی امکان نداشته باشد و احضار و جلب او برای تعیین وکیل یا انجام تشریفات راجع به تشکیل جلسه مقدماتی یا دادرسی مقدور نباشد و دادگاه حضور متهم را برای دادرسی ضروری تشخیص ندهد به تشکیل جلسه مقدماتی مبادرت میورزد و در غیاب متهم اقدام به رسیدگی می کند مگر آنکه دادستان احضار متهم را ممکن بداند که در این صورت دادگاه پس از تقاضای دادستان مهلت مناسبی برای احضار یا جلب متهم به وی می دهد. مهلت مذکور نباید بیشتر از پانزده روز باشد. تبصره 1 ـ در هر مورد که دادگاه بخواهد رسیدگی غیابی کند باید از قبل قرار رسیدگی غیابی صادر کند. در این قرار موضوع اتهام و وقت دادرسی و نتیجه عدم حضور قید و مراتب دو نوبت به فاصله ده روز در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار ملی یا محلی آگهی می شود. فاصله بین تاریخ آخرین آگهی و وقت دادرسی نباید کمتر از یک ماه باشد. تبصره 2 ـ هرگاه متهمان متعدد و بعضی از آنان متواری باشند دادگاه نسبت به متهمان حاضر شروع به رسیدگی می نماید و در مورد غایبان به ترتیب فوق رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 394 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 344 ـ هرگاه ابلاغ احضاریه به علت معلوم نبودن محل اقامت متهم ممکن نباشد و به طریق دیگر نیز ابلاغ احضاریه مقدور نشود وقت رسیدگی تعیین و مفاد احضاریه یک نوبت در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار ملی یا محلی آگهی می شود. تاریخ انتشار آگهی تا روز رسیدگی نباید کمتر از یکماه باشد. چنانچه نوع اتهام با حیثیت اجتماعی متهم یا عفت عمومی منافی باشد در آگهی قید نمی شود.

مشاهده ماده 344 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM