نشست قضایی شماره 1399-6899

نشست قضایی شماره 1399-6899

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6899


کد نشست:
1399-6899

تاریخ برگزاری:
1398/02/03

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر اسدیه

موضوع:
تکلیف قرار تامین کیفری در فرض صدور قرار اناطه

پرسش:
در صورتی که در دادگاه یا دادسرا قرار اناطه صادر شود تکلیف قرار تامین کیفری چه می شود ؟

نظر هیئت عالی:
صدور قرار اناطه مادام که به مختومه شدن پرونده امر با لحاظ ماده 21 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 منتهی نشده باشد از موجبات لغو قرار تامین کیفری نمی باشد و لذا با توجه به ماده 21 قانون یاد شده پس از صدور قرار اناطه و قطعیت آن قاضی ملزم به فک قرار تامین صادره نیست؛ زیرا ممکن است پس از انقضاء یک ماه مقرر در ماده همان پرونده مورد رسیدگی واقع شود؛ بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان اسدیه استان خراسان جنوبی در نتیجه مورد تایید است ضمنا نظریه مشورتی شماره 7/96/271 مورخ 1396/2/9 اداره کل حقوقی قوه قضاییه موید این استنتاج است.

نظر اکثریت:
با عنایت به ماده 21 قانون آیین دادرسی کیفری که اشعار داشته پس از صدور قرار اناطه پرونده به صورت موقت بایگانی می شود باید گفت در فرض سول قرار تامین به قوت خود باقی است چه اینکه با صدور قرار اناطه پرونده مختومه نمی شود بلکه صرفا به صورت موقت بایگانی شده و پس از مهلت یک ماهه اعم از اینکه ذینفع در مرجع صالح طرح دعوا نماید یا خیر مجددا پرونده به جریان می افتد بر این اساس نمی توان به استناد ذیل ماده 251 قانون فوق الذکر قایل به رفع قرار تامین شد. ضمن اینکه قانونگذار در مقام بیان بوده و اگر بر این عقیده بود که با صدور قرار اناطه باید قرار تامین لغو شود می بایست مانند قرار منع و موقوفی تعقیب در ماده 251 فوق الذکر به این قرار هم اشاره می نمود. و نکته دیگر اینکه در ماده 217 قانون مار الذکر فلسفه قرار تامین کیفری دسترسی به متهم و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن وی و.. بیان شده اگر در فرض صدور قرار اناطه تامین کیفری ملغی گردد قطعا دسترسی به متهم آسان نخواهد بود و رابعا با صدور قرار اناطه مشتکی عنه کماکان عنوان متهم را داراست و لذا تامین کیفری نیز باقی است هر چند شاید بتوان گفت با توجه به دفاعیاتی که موجب صدور قرار اناطه شده در حقیقت دلایل اولیه ضعیف شده و باید تامین کیفری تخفیف پیدا کند.

نظر اقلیت:
در صورت صدور قرار اناطه تامین کیفری مرتفع می گردد چه اینکه اولا ذیل ماده 251 قانون آیین دادرسی کیفری در مورد قرار منع و موقوفی تعقیب با اینکه این قرار ها قابل اعتراض هستند ولی مقرر داشته در صورت صدور قرار منع موقوفی و یا تعلیق تعقیب قرار تامین لغو می شود و لذا در مورد قرار اناطه هم باید این دیدگاه را پذیرفت و ثانیا پس از صدور قرار اناطه و موافقت دادستان در صورتی که برای متهم قرار تامین کیفری صادر شده باشد از آنجایی که با رعایت شرایط مجرم دانستن متهم متوقف بر صدور تصمیم مقتضی از مرجع صالح است لذا دلیلی بر بقای تامین کیفری صادره وجود نداشته و لذا قرار تامین مزبور لغو خواهد شد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 21 ـ هرگاه احراز مجرمیت متهم منوط به اثبات مسائلی باشد که رسیدگی به آنها در صلاحیت مرجع کیفری نیست و در صلاحیت دادگاه حقوقی است با تعیین ذینفع و با صدور قرار اناطه تا هنگام صدور رای قطعی از مرجع صالح تعقیب متهم معلق و پرونده بهصورت موقت بایگانی می شود. در اینصورت هرگاه ذینفع ظرف یکماه از تاریخ ابلاغ قرار اناطه بدون عذر موجه به دادگاه صالح رجوع نکند و گواهی آن را ارائه ندهد مرجع کیفری به رسیدگی ادامه می دهد و تصمیم مقتضی اتخاذ می کند. تبصره 1 ـ در مواردی که قرار اناطه ‏توسط بازپرس صادر می ـشود باید ظرف سه روز به نظر دادستان برسد. در صورتیکه دادستان با این قرار موافق نباشد حل اختلاف طبق ماده (271) این قانون به عمل می آید. تبصره 2 ـ اموال منقول از شمول این ماده مستثنی هستند. تبصره 3 ـ مدتی که پرونده به صورت موقت بایگانی می شود جزء مواعد مرور زمان محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 21 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 251 ـ هرگاه متهم یا محکوم علیه در مواعد مقرر حاضر شود یا پس از آن حاضر و عذر موجه خود را اثبات کند با شروع به اجرای حبس و تبعید یا اقامت اجباری و با اجرای کامل سایر مجازات ها و یا صدور قرارهای منع و موقوفی و تعلیق تعقیب تعلیق اجرای مجازات و مختومه شدن پرونده به هر کیفیت قرار تامین و نظارت قضایی لغو می شود. تبصره ـ در صورت الغاء قرار تامین یا نظارت قضایی این امر بلافاصله به مراجع مربوط اعلام می شود.

مشاهده ماده 251 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM