نشست قضایی شماره 1400-7893

نشست قضایی شماره 1400-7893

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7893


کد نشست:
1400-7893

تاریخ برگزاری:
1398/07/18

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر کامیاران

موضوع:
تکلیف واحد اجرای کیفری در جایی که مقررات مجازات جایگزین حبس از سوی دادگاه اعمال نشده

پرسش:
چنانچه برابر با قانون مجازات اسلامی شخص مرتکب جرم مشمول مقررات جایگزین حبس گردد و دادگاه در رای صادره به آن توجه ننماید و مقررات مجازات جایگزین حبس را اعمال نکرده باشد در مرحله ی اجرای حکم قاضی اجرای احکام کیفری مجوزی برای درخواست اعمال مقررات جایگزین حبس از دادگاه دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
قاضی اجرای احکام باید به تکلیف مقرر در ماده 491 قانون آیین دادرسی کیفری عمل نماید.

نظر اکثریت:
برابر مقررات ماده 491 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن که مقرر داشته است: « هرگاه قاضی اجرای احکام کیفری رای صادره را از لحاظ قانونی لازم الاجراء نداند مراتب را با اطلاع دادستان به دادگاه صادر کننده رای قطعی اعلام و مطابق تصمیم دادگاه اقدام می کند.» قاضی اجرای احکام کیفری مجوز درخواست اعمال مقررات جایگزین حبس از دادگاه را دارد و در صورت عدم پذیرش درخواست اعمال مقررات جایگزین حبس توسط دادگاه در صورتی که مجازات مقرر مشمول مقررات ماده 65 و 66 قانون مارالذکر باشد و دادگاه تکلیف به صدور حکم جایگزین حبس داشته باشد باید دادستان مجری حکم وفق مقررات بند چ ماده 474 قانون اخیرالذکر از حکم صادره درخواست اعاده دادرسی نماید.

نظر اقلیت:
هرچند که قاضی اجرای احکام کیفری اختیار درخواست اعمال مقررات جایگزین حبس را دارد اما اگر مقررات جایگزین حبس از موارد اختیاری باشد که دادگاه مخیر به صدور آن می باشد در قالب مقررات ماده 77 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی دادگاه ورود و مبادرت به اتخاذ تصمیم می نماید ولی اگر از موارد تکلیف دادگاه به اعمال مقررات جایگزین حبس باشد و دادگاه به تکلیف قانونی خود عمل نکرده باشد صرفا از طریق اعاده دادرسی قابل پیگیری می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 65 ـ مرتکبان جرایم عمدی که حداکثر مجازات قانونی آنها سه ماه حبس است به جای حبس به مجازات جایگزین حبس محکوم می گردند.

مشاهده ماده 65 قانون مجازات اسلامی

ماده 66 ـ مرتکبان جرایم عمدی که حداکثر مجازات قانونی آنها نود و یک روز تا شش ماه حبس است به جای حبس به مجازات جایگزین حبس محکوم می گردند مگر اینکه به دلیل ارتکاب جرم عمدی دارای سابقه محکومیت کیفری به شرح زیر باشند و از اجرای آن پنج سال نگذشته باشد: الف ـ بیش از یک فقره سابقه محکومیت قطعی به حبس تا شش ماه یا جزای نقدی بیش از ده میلیون (10.000.000) ریال یا شلاق تعزیری ب ـ یک فقره سابقه محکومیت قطعی به حبس بیش از شش ماه یا حد یا قصاص یا پرداخت بیش از یک پنجم دیه

مشاهده ماده 66 قانون مجازات اسلامی

ماده 77 ـ قاضی اجرای احکام می تواند با توجه به وضعیت محکوم و شرایط و آثار اجرای حکم تشدید تخفیف تبدیل یا توقف موقت مجازات مورد حکم را به دادگاه صادرکننده رای پیشنهاد کند. قاضی مذکور به تعداد لازم مددکار اجتماعی و مامور مراقبت در اختیار دارد.

مشاهده ماده 77 قانون مجازات اسلامی

ماده 474 ـ درخواست اعاده دادرسی در مورد احکام محکومیت قطعی دادگاه ها اعم از آنکه حکم مذکور به اجراءگذاشته شده یا نشده باشد در موارد زیر پذیرفته می شود: الف ـ کسی به اتهام قتل شخصی محکوم شود و سپس زنده بودن وی محرز گردد. ب ـ چند نفر به اتهام ارتکاب جرمی محکوم شوند و ارتکاب آن جرم به گونه‏ای باشد که نتوان بیش از یک مرتکب برای آن قائل شد. پ ـ شخصی به علت انتساب جرمی محکوم شود و فرد دیگری نیز به موجب حکمی از مرجع قضایی به علت انتساب همان جرم محکوم شده باشد به طوری که از تعارض و تضاد مفاد دو حکم بی گناهی یکی از آنان احراز گردد. ت ـ درباره شخصی به اتهام واحد احکام متفاوتی صادر شود. ث ـ در دادگاه صالح ثابت شود که اسناد جعلی یا شهادت خلاف واقع گواهان مبنای حکم بوده است. ج ـ پس از صدور حکم قطعی واقعه جدیدی حادث و یا ظاهر یا ادله جدیدی ارائه شود که موجب اثبات بی گناهی محکوم علیه یا عدم تقصیر وی باشد. چ ـ عمل ارتکابی جرم نباشد و یا مجازات مورد حکم بیش از مجازات مقرر قانونی باشد.

مشاهده ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 491 ـ هرگاه قاضی اجرای احکام کیفری رای صادره را از لحاظ قانونی لازم الاجراء نداند مراتب را با اطلاع دادستان به دادگاه صادرکننده رای قطعی اعلام و مطابق تصمیم دادگاه اقدام می کند.

مشاهده ماده 491 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 77 ـ در صورت مشهود بودن جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون تا پیش از حضور و مداخله بازپرس دادستان برای حفظ آثار و علائم جمع آوری ادله وقوع جرم و جلوگیری از فرار و مخفی شدن متهم اقدامات لازم را به عمل می آورد.

مشاهده ماده 77 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM