نشست قضایی شماره 1398-5819

نشست قضایی شماره 1398-5819

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5819


کد نشست:
1398-5819

تاریخ برگزاری:
1397/05/25

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر استهبان

موضوع:
بررسی شمول مرور زمان در احکام غیابی

پرسش:
آیا حکم غیابی مشمول مرور زمان موضوع ماده 107 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 می گردد؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اقلیت همکاران محترم قضایی که مرور زمان موضوع ماده 107 قانون مجازات اسلامی را شامل احکام غیابی ندانسته صحیح و صایب است؛ نظریه اداره حقوقی به شماره 7/96/1191 مورخ 96/5/29 که ذیلا نقل می شود مستظهر استنتاج مرقوم است.

نظر اکثریت:
به نظر می رسد در فرضی که حکم به متهم ابلاغ واقعی یا قانونی نشده و قابلیت اجرا پیدا نکرده است مشمول مرور زمان موضوع ماده ی 107 قانون مذکور نخواهد بود لیکن چنانچه حکم پس از صدور به نحو واقعی یا قانونی به متهم ابلاغ شده باشد و پس از انقضای مهلت واخواهی و تجدید نظرخواهی قابلیت اجرایی پیدا کرده باشد با توجه به اطلاق ماده قانونی مذکور حکم غیابی نیز مشمول مرور زمان اجرای حکم خواهد بود زیرا منظور از احکام قطعی مندرج در ماده ی 107 قانون مجازات اسلامی حکمی است که قابلیت اجرا داشته باشد و احکام غیابی هم پس از ابلاغ و سپری شدن مدت واخواهی و گذشت مدت تجدید نظرخواهی قابل اجرا می شوند.

نظر اقلیت:
حکم غیابی که مدت واخواهی و همچنین تجدید نظرخواهی آن پایان یافته باشد و به طریق ابلاغ قانونی قطعی شده باشد لازم الاجرا است و به دایره ی اجرا فرستاده می شود ولی این امر موجب سلب حق واخواهی متهم نمی باشد؛ یعنی محکوم علیه حکم غیابی به محض اطلاع می تواند واخواهی نماید و به همین جهت در احکام قطعی غیابی مذکور حکم مرور زمان موضوع ماده ی 107 قانون آیین دادرسی کیفری جاری نمی شود.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 107 ـ مرور زمان اجرای احکام قطعی تعزیری را موقوف می کند و مدت آن از تاریخ قطعیت حکم به قرار زیر است: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای بیست سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای پانزده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای ده سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای هفت سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای پنج سال تبصره 1 ـ اگر اجرای تمام یا بقیه مجازات موکول به گذشتن مدت یا رفع مانعی باشد مرور زمان از تاریخ انقضای آن مدت یا رفع مانع محاسبه می شود. تبصره 2 ـ مرور زمان اجرای احکام دادگاه های خارج از کشور درباره اتباع ایرانی در حدود مقررات و موافقتنامه های قانونی مشمول مقررات این ماده است.

مشاهده ماده 107 قانون مجازات اسلامی

ماده 105 ـ مرور زمان در صورتی تعقیب جرایم موجب تعزیر را موقوف می کند که از تاریخ وقوع جرم تا انقضای مواعد زیر تعقیب نشده یا از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی یا تحقیقی تا انقضای این مواعد به صدور حکم قطعی منتهی نگردیده باشد: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای پانزده سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای ده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای هفت سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای پنج سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای سه سال. تبصره 1 ـ اقدام تعقیبی یا تحقیقی اقدامی است که مقامات قضایی در اجرای یک وظیفه قانونی از قبیل احضار جلب بازجویی استماع اظهارات شهود و مطلعان تحقیقات یا معاینه محلی و نیابت قضایی انجام می دهند. تبصره 2 ـ در مورد صدور قرار اناطه مرور زمان تعقیب از تاریخ قطعیت رای مرجعی که رسیدگی کیفری منوط به صدور آن است شروع می شود.

مشاهده ماده 105 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM