نشست قضایی شماره 1399-7071

نشست قضایی شماره 1399-7071

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7071


کد نشست:
1399-7071

تاریخ برگزاری:
1398/10/14

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر اسدیه

موضوع:
درخواست اعمال ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری توسط وکیل تسخیری

پرسش:
نوجوانی 17 ساله به علت ارتکاب بزه سرقت به نگهداری در کانون اصلاح و تربیت به مدت 8 ماه محکوم شده وکیل تسخیری وی با تقدیم لایحه ای خواستار اعمال ماده 442 شده اولا آیا وکیل تسخیری چنین اختیاری دارد ؟ ثانیا اگر بعدا نوجوان یا ولی وی این امر را تایید ننموده و تقاضای تجدیدنظرخواهی داشتند می توانیم به این امر ترتیب اثر دهیم ؟

نظر هیئت عالی:
وکیل تسخیری حق اقدام موضوع ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری را ندارد؛ زیرا وکیل تسخیری و کیل متهم نیست بلکه وکیل منتخب دادگاه می باشد؛ نتیجتا اقدام وکیل موصوف مانع تجدیدنظرخواهی متهم یا ولی وی نخواهد بود.

نظر اتفاقی:
به نظر می رسد وکیل تسخیری نمی تواند بدون تایید نوجوان یا ولی وی تقاضای اعمال ماده 442 نماید چه اینکه اولا این امر خلاف احتیاط بوده و چه بسا موجب تضییع حقوق نوجوان شود ( چون ممکن است رای مرجع بدوی در دادگاه تجدیدنظر نقض شود) ثانیا اساسا فلسفه تعیین وکیل تسخیری دفاع از اتهام متهم است و لذا می توان گفت بیش از این ایشان اختیاری ندارد کما اینکه ذیل ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری نیز دو بار واژه دفاع را بکار برده بر این اساس به محض صدور رای توسط مرجع بدوی وکالت وکیل تسخیری زایل شده و ایشان هیچ سمتی ندارد و نکته دیگر اینکه ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری اسقاط حق تجدیدنظرخواهی را صرفا در مورد محکوم علیه بیان نموده نه وکیل وی بناء علی هذا به نظر می رسد درخواست اعمال ماده 442 توسط وکیل تسخیری فاقد وجاهت قانونی بوده مگر اینکه موکل وی این امر را تایید نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 415 ـ در جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک است یا جرایمی که مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از خمس دیه کامل است و در جرایم تعزیری درجه شش و بالاتر دادسرا و یا دادگاه اطفال و نوجوانان به ولی یا سرپرست قانونی متهم ابلاغ می نماید که برای او وکیل تعیین کند. در صورت عدم تعیین وکیل یا عدم حضور وکیل بدون اعلام عذر موجه در مرجع قضایی برای متهم وکیل تعیین می شود. در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت ولی یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان می تواند خود از وی دفاع و یا وکیل تعیین نماید. نوجوان نیز می تواند از خود دفاع کند.

مشاهده ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM