نشست قضایی شماره 1398-6361

نشست قضایی شماره 1398-6361

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6361


کد نشست:
1398-6361

تاریخ برگزاری:
1397/12/09

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر سقز

موضوع:
مستمر یا آنی بودن جرم پیش فروش ساختمان بدون تنظیم سند رسمی

پرسش:
آیا بزه موضوع ماده 23 قانون پیش فروش ساختمان مصوب 1389« پیش فروش ساختمان بدون تنظیم سند رسمی» از جمله جرایم آنی است یا مستمر؟ آیا بزه فوق مشمول مرور زمان می شود یا خیر؟ ؟ پاسخ مستدل تحلیلی و با ذکر مواد قانونی و مستندات باشد.

نظر هیئت عالی:
بزه پیش فروش ساختمان بدون تنظیم سند رسمی از جمله جرایم آنی است نتیجتا صحت نظریه اکثریت اعلام می گردد.

نظر اکثریت:
بزه پیش فروش ساختمان بدون تنظیم سند رسمی موضوع ماده 23 قانون پیش فروش ساختمان مصوب 1389 از جمله مصادیق بارز جرایم آنی است. جرم آنی جرمی است که در زمان مدت کوتاهی به ارتکاب می رسد به عبارت دیگر زمان ارتکاب جرایم آنی بسیار کوتاه بوده و در مدت غیر قابل ملاحظه ای واقع می شود اگرچه نتیجه آن در مدت زیادی ادامه یابد مثل قتل عمدی.

نظر اقلیت:
بزه پیش فروش ساختمان بدون تنظیم سند رسمی موضوع ماده 23 قانون پیش فروش ساختمان مصوب 1389 از جمله مصادیق بارز جرایم مستمر است. جرم مستمر جرمی است که فعل یا ترک فعل در یک لحظه و مدت کوتاه تحقق نیافته بلکه لازمه تحقق آن استمرار عمل مادی جرم در زمان است. بعبارات دیگر جرم مستمر را می توان از توصیف قانونی رفتار مجرمانه شناخت مانند استفاده از لباس های رسمی ماموران نظامی یا انتظامی جمهوری اسلامی ایران«موضوع ماده 556 ق.م.ا» قصد مجرمانه در کسی که البسه نظامی را برخلاف قانون می پوشد ماهیتا مستمر است اگر چه البسه را برای یک بار پوشیده باشد زیرا اگر فاقد چنین قصدی بود از پوشیدن غیر قانونی آن خودداری می نمود. حتی استفاده غیر قانونی البسه رسمی یا علامات و نشان ها و مدال های نظامی توسط نظامیان نیز مورد توجه مقنن می باشد زیرا ماده 95 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران مصوب 1371 صراحتا مقرر می دارد: «هر نظامی که علنا نشان ها و مدال ها و علامت ها و درجات و البسه رسمی نظامی داخلی یا خارجی را بدون تغییر یا با تغییر جزیی که موجب اشتباه شود بدون مجوز و بدون حق استفاده نماید به حبس از دو ماه تا دو سال محکوم می شود.» از مثال های دیگر جرم مستمر می توان به استعمال نشان ها و امتیازات دولتی بدون مجوز قانونی عدم اخذ شناسنامه و خودداری از کمک به مصدومین و کسانی که در معرض خطر جانی هستند نام برد. با توجه به مراتب فوق بزه موضوع ماده 23 قانون پیش فروش ساختمان مصوب 1389« پیش فروش ساختمان بدون تنظیم سند رسمی» از جمله جرایم مستمر بوده و مشمول مرور زمان نمی شود و شاکی خصوصی هر وقت شکایت نماید به شکایت وی باید رسیدگی نمود و صدور قرار موقوفی تعقیب بلحاظ مرور زمان و گذشت یکسال از تاریخ وقوع جرم بر خلاف موازین قانونی و اصول حقوقی است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 23 ـ اشخاصی که بدون تنظیم سند رسمی اقدام به پیش فروش ساختمان یا بدون اخذ مجوز اقدام به درج یا انتشار آگهی نمایند به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزاء نقدی به میزان دو تا چهار برابر وجوه و اموال دریافتی محکوم می شوند. تبصره ـ جرائم مذکور در این ماده تعقیب نمی شود مگر با شکایت شاکی خصوصی یا وزارت مسکن و شهرسازی و با گذشت شاکی تعقیب یا اجراء آن موقوف می شود.

مشاهده ماده 23 قانون پیش فروش ساختمان

ماده 106 ـ در جرایم تعزیری قابل گذشت هرگاه متضرر از جرم در مدت یک سال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم شکایت نکند حق شکایت کیفری او ساقط می شود مگر اینکه تحت سلطه متهم بوده یا به دلیلی خارج از اختیار قادر به شکایت نباشد که در این صورت مهلت مزبور از تاریخ رفع مانع محاسبه می شود. هرگاه متضرر از جرم قبل از انقضای مدت مذکور فوت کند و دلیلی بر صرفنظر وی از طرح شکایت نباشد هر یک از ورثه وی در مهلت شش ماه از تاریخ وفات حق شکایت دارد. تبصره ـ غیر از مواردی که شاکی تحت سلطه متهم بوده درصورتی به شکایت وی یا ورثه او رسیدگی می شود که جرم موضوع شکایت طبق ماده (105) این قانون مشمول مرور زمان نشده باشد.

مشاهده ماده 106 قانون مجازات اسلامی

ماده 2 ـ هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 2 قانون مجازات اسلامی

ماده 107 ـ مرور زمان اجرای احکام قطعی تعزیری را موقوف می کند و مدت آن از تاریخ قطعیت حکم به قرار زیر است: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای بیست سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای پانزده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای ده سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای هفت سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای پنج سال تبصره 1 ـ اگر اجرای تمام یا بقیه مجازات موکول به گذشتن مدت یا رفع مانعی باشد مرور زمان از تاریخ انقضای آن مدت یا رفع مانع محاسبه می شود. تبصره 2 ـ مرور زمان اجرای احکام دادگاه های خارج از کشور درباره اتباع ایرانی در حدود مقررات و موافقتنامه های قانونی مشمول مقررات این ماده است.

مشاهده ماده 107 قانون مجازات اسلامی

ماده 556 ـ در حکم تغلیظ دیه فرقی میان بالغ و غیربالغ زن و مرد و مسلمان و غیرمسلمان نیست. سقط جنین نیز پس از پیدایش روح مشمول حکم تغلیظ است. تغلیظ دیه در مواردی که عاقله یا بیت المال پرداخت کننده دیه باشد نیز جاری است. در قتل عمدی که به علت عدم امکان قصاص یا عدم جواز آن دیه پرداخت می شود نیز این حکم جاری است.

مشاهده ماده 556 قانون مجازات اسلامی

ماده 95 ـ هر نظامی که حکم یا امضاء یا مهر یا فرمان یا دستخط فرماندهی کل قوا را به اعتبار مقام وی جعل کند یا با علم به جعل یا تزویر استعمال نماید به حبس از سه تا پانزده سال محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 95 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 556 - مضارب در حکم امین است و ضامن مال مضاربه نمی شود مگر در صورت تعدی یا تفریط.

مشاهده ماده 556 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM