نشست قضایی شماره 1398-6517

نشست قضایی شماره 1398-6517

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6517


کد نشست:
1398-6517

تاریخ برگزاری:
1397/08/02

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر رامیان

موضوع:
تکلیف مراجع قضایی به بررسی صلاحیت قبل از شروع رسیدگی

پرسش:
اگر الف از ج در دادسرای رامیان شکایت کند که موتورسیکلت وی را در رامیان سرقت نموده است و ب نیز از ج در دادسرای رامیان شکایت کند که موتورسیکلت وی را در گرگان سرقت نموده است و پس از انجام تحقیقات دادسرا در خصوص اتهام ج دایر بر سرقت از الف قرار منع تعقیب صادر و در خصوص اتهام ج دایر بر سرقت از ب قرار مجرمیت صادر نماید؛ آیا بعد از صدور کیفرخواست خطاب به دادگاه کیفری رامیان دادگاه کیفری رامیان می تواند اقدام به صدور قرار عدم صلاحیت نماید؟

نظر هیئت عالی:
با تذکر به اینکه با توجه به اصول کلی مربوط به صلاحیت تشخیص صلاحیت یا عدم صلاحیت هر دادگاه با لحاظ قانون حاکم با همان دادگاه است؛ نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان رامیان استان گلستان مورد تایید اکثریت اعضاء هیات عالی است.

نظر اکثریت:
با عنایت به اینکه وظیفه تمام مراجع قضایی قبل از شروع به رسیدگی بررسی این موضوع است که صلاحیت رسیدگی به موضوع مطروحه را دارا می باشند یا خیر ؟ فلذا دادگاه کیفری رامیان بدون توجه به کیفر خواست صادره و با عنایت به عدم صلاحیت محلی در رسیدگی به موضوع نه تنها توانایی صدور قرار عدم صلاحیت را داراست که حسب ماده 340 و 341 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه مکلف به صدور قرار عدم صلاحیت است.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه در صلاحیت شروع به رسیدگی شرط می باشد و به لحاظ اینکه حوزه قضایی رامیان از ابتدا به لحاظ کشف بزه در این حوزه شروع به رسیدگی نموده است و در قسمتی ماهوی اظهار نظر نموده است در سایر موارد هم صالح به رسیدگی می باشد و نمی تواند قرار عدم صلاحیت صادر کند. با توجه به اینکه برای حوزه قضایی رامیان صلاحیت اضافی ایجاد شده است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM