نشست قضایی شماره 1400-8505

نشست قضایی شماره 1400-8505

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8505


کد نشست:
1400-8505

تاریخ برگزاری:
1398/10/09

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
بررسی اعلامی یا اجرایی بودن رای الزام زوج به تهیه مسکن مستقل برای زوجه

پرسش:
آیا صدور رای بر الزام زوج به تهیه مسکن مستقل برای زوجه صرفا یک رای اعلامی است یا قابلیت اجرایی دارد و باید طبق ماده 47 قانون اجرای احکام مدنی در صورت عدم تهیه منزل توسط زوج به وجه نقد تبدیل شود؟

نظر هیئت عالی:
حکم به تهیه مسکن علیه زوج جنبه اجرایی دارد و همانند حکم به پرداخت نفقه باید با درخواست محکوم لها (زوجه) اجراییه صادر شود. (طبق ماده 47 قانون اجرای احکام قابل اجراء است.)

نظر اکثریت:
هرچند که در ماده 1107 قانون مدنی مسکن را از مصادیق نفقه برشمرده اما تهیه مسکن هم تکلیفی است بر عهده مرد و وظیفه زن هم تمکین از شوهر است اما باید توجه داشت که مقدمه واجب واجب است یعنی مقدمه تمکین وجود مسکن می باشد. حال اگر زوجه حاضر به تمکین باشد ولی زوج مسکن را تهیه نکرد ایرادی نیست که ما تهیه مسکن را رسیدگی و حکم الزام زوج به تهیه مسکن را صادر نماییم و حتی اگر زوج مسکن را تهیه نکرد اجراییه صادر و زوج را محکوم به پرداخت اجاره مسکن کنیم بنابراین رای اعلامی نیست و در صورت عدم تهیه منزل حکم قابلیت اجرا را دارد و ماده 47 قانون اجرای احکام مدنی را هم می توان اعمال نمود.

نظر اقلیت:
با توجه به ماده 1206 قانون مدنی که زوجه می تواند برای نفقه گذشته اقامه دعوی نماید ولی نسبت به آینده فقط اقارب می توانند درخواست نمایند. بنابراین تهیه مسکن منوط به تمکین زوجه می باشد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 47 ـ هر گاه محکوم به انجام عمل معینی باشد و محکوم علیه از انجام آن امتناع ورزد و انجام عمل به توسط شخص دیگری ممکن باشد محکوم له می تواند تحت نظر دادورز ( مامور اجرا) آن عمل را وسیله دیگری انجام دهد و هزینه آن را مطالبه کند و یا بدون انجام عمل هزینه لازم را به وسیله قسمت اجرا از محکوم علیه مطالبه نماید. در هر یک از موارد مذکور دادگاه با تحقیقات لازم و در صورت ضرورت با جلب نظر کارشناس میزان هزینه و معین می نماید. وصول هزینه مذکور و حق الزحمه کارشناس از محکوم علیه به ترتیبی است که برای وصول محکوم به نقدی مقرر است. تبصره ـ در صورتی که انجام عمل توسط شخص دیگری ممکن نباشد مطابق ماده 729 آیین دادرسی مدنی انجام خواهد شد.

مشاهده ماده 47 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 1206 - زوجه در هر حال می تواند برای نفقه ی زمان گذشته خود اقامه دعوا نماید و طلب او از بابت نفقه ی مزبور طلب ممتاز بوده و در صورت افلاس یا ورشکستگی شوهر زن مقدم بر غرما خواهد بود ولی اقارب فقط نسبت به آتیه می توانند مطالبه ی نفقه نمایند.

مشاهده ماده 1206 قانون مدنی

ماده 1107 - نفقه عبارت است از همه ی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن البسه غذا اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه ی نقصان یا مرض.

مشاهده ماده 1107 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM