نشست قضایی شماره 1400-8534

نشست قضایی شماره 1400-8534

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8534


کد نشست:
1400-8534

تاریخ برگزاری:
1398/11/28

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر خمین

موضوع:
امکان صدور قرار تعلیق اجرای مجازات بصورت غیابی

پرسش:
آیا تعلیق اجرای مجازات بصورت غیابی امکان پذیر است یا خیر ؟

نظر هیئت عالی:
نظر به ضرورت اخذ تعهد از متهم حضور وی لازم می باشد نتیجتا با عدم حضور مشارالیه صدور قرار تعویق یا تعلیق ممکن نخواهد بود.

نظر اکثریت:
منظور از عبارت در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم در ماده 46 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 هجری شمسی قانون مذکور می باشد و تبصره ماده 41 قانون مجازات اسلامی که مقرر داشته دادگاه نمی تواند قرار تعویق صدور حکم را به صورت غیابی صادر کند مشمول تعلیق اجرای مجازات نمی باشد و می توان تعلیق اجرای مجازات را بصورت غیابی صادر کرد و این موضوع به نفع متهم نیز می باشد.

نظر اقلیت:
با توجه به ماده 48 قانون مجازات اسلامی که بیان داشته تعلیق مجازات با رعایت مقررات مندرج در تعویق صدور حکم ممکن است بصورت ساده یا مراقبتی باشد و در تعویق به موجب ماده 41 مرتکب بایستی به دادگاه تعهد بدهد که مرتکب جرم نشود و دستورات و تدابیر دادگاه را انجام دهد و تعهد بایستی پیش از صدور حکم باشد تا زمینه صدور قرار فراهم شود و اگر مرتکب تعهد ندهد بند ب ماده 40 قانون مجازات اسلامی محقق نشده و صدور قرار منتفی خواهد شد که این مقررات در خصوص تعلیق اجرای مجازات نیز مجری است لذا صدور قرار مذکور بصورت غیابی امکان پذیر نمی باشد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 46 ـ در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یکسوم مجازات می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم می تواند پس از تحمل یکسوم مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری تقاضای تعلیق نماید.

مشاهده ماده 46 قانون مجازات اسلامی

ماده 40 ـ در جرایم موجب تعزیر درجه شش تا هشت دادگاه می تواند پس از احراز مجرمیت متهم با ملاحظه وضعیت فردی خانوادگی و اجتماعی و سوابق و اوضاع و احوالی که موجب ارتکاب جرم گردیده است در صورت وجود شرایط زیر صدور حکم را به مدت شش ماه تا دو سال به تعویق اندازد: الف ـ وجود جهات تخفیف ب ـ پیشبینی اصلاح مرتکب پ ـ جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران ت ـ فقدان سابقه کیفری موثر تبصره ـ محکومیت موثر محکومیتی است که محکوم را به تبع اجرای حکم براساس ماده (25) این قانون از حقوق اجتماعی محروم می کند.

مشاهده ماده 40 قانون مجازات اسلامی

ماده 41 ـ تعویق به شکل ساده یا مراقبتی است. الف ـ در تعویق ساده مرتکب به طور کتبی متعهد می گردد در مدت تعیین شده به وسیله دادگاه مرتکب جرمی نشود و از نحوه رفتار وی پیش بینی شود که در آینده نیز مرتکب جرم نمی شود. ب ـ در تعویق مراقبتی علاوه بر شرایط تعویق ساده مرتکب متعهد می گردد دستورها و تدابیر مقرر شده به وسیله دادگاه را در مدت تعویق رعایت کند یا به موقع اجراء گذارد. تبصره 1 ـ دادگاه نمی تواند قرار تعویق صدور حکم را به صورت غیابی صادر کند. تبصره 2 ـ چنانچه متهم در بازداشت باشد دادگاه پس از صدور قرار تعویق صدور حکم بلافاصله دستور آزادی وی را صادر می نماید. دادگاه می تواند در این مورد تامین مناسب اخذ نماید. در هر صورت اخذ تامین نباید به بازداشت مرتکب منتهی گردد.

مشاهده ماده 41 قانون مجازات اسلامی

ماده 48 ـ تعلیق مجازات با رعایت مقررات مندرج در تعویق صدور حکم ممکن است به طور ساده یا مراقبتی باشد.

مشاهده ماده 48 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM