نشست قضایی شماره 1400-8308

نشست قضایی شماره 1400-8308

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8308


کد نشست:
1400-8308

تاریخ برگزاری:
1398/07/09

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر بوشهر

موضوع:
تقاضای تعلیق تعقیب توسط دادستان بعد از صدور قرار نهایی نسبت به جنبه عمومی جرم

پرسش:
نظر به ماده 81 از قانون آیین دادرسی کیفری در جرایم تعزیری درجه 6 الی 8 با لحاظ شرایط مقرر در ماده امکان صدور قرار تعلیق تعقیب می باشد. حال در فرضی که پرونده ای در بازپرسی منتهی به صدور قرار نهایی جلب به دادرسی شده ولیکن از جهت جنبه خصوص جرم شاکی اعلام گذشت کرده و فقط قرار صادره پیرامون جنبه عمومی جرم باشد. این سوال مطرح است که آیا دادستان می تواند پس از صدور قرار نهایی تقاضای تعلیق تعقیب نماید یا اینکه صدور قرار تعلیق الزاما می بایست قبل از اتخاذ تصمیم نهایی در شعبه باشد؟ و ضمن اینکه در موارد 265 به بعد در خصوص الزام به اظهارنظر دادستان در خصوص پرونده های ارسالی گفته شده آیا در مورد پرونده منتهی به قرار باید اول در مورد قرار نهایی اظهارنظر کند بعد تقاضای تعلیق بدهد؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از ماده 283 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در جرایم غیرقابل گذشت هرگاه شاکی رضایت قطعی خود را پس از صدور کیفرخواست و قبل از ارسال پرونده به دادگاه اعلام کند دادستان در صورت فراهم بودن شرایط صدور قرار تعلیق تعقیب می تواند از کیفرخواست عدول و تعقیب را معلق کند؛ بنابراین به قاعده اولویت و لحاظ تفسیر قوانین به نفع متهم در فرض پرسش نیز که قرار جلب به دادرسی صادر شده است صدور قرار تعلیق تعقیب در صورت وجود شرایط قانونی فاقد منع قانونی است.

نظر اتفاقی:
اختیار دادستان در این خصوص محدود به نظر بازپرسی نبوده و اینکه الزامی وجود ندارد که ابتدا نسبت به قرار جلب به دادرسی اظهار نظر پس تعلیق تعقیب را تقاضا نماید. چراکه تقاضای تعلیق تعقیب تنها در فرضی ممکن است که ما عقیده به مجرمیت فرد داشته باشیم لکن بنا به جهات مندرج در ماده 81 قانون آیین دادرسی کیفری از ادامه تعقیب متهم منصرف شویم لذا نمی توان این فرض را در حالتی که پرونده منتهی به صدور سایر قرارهای نهایی می شود متصور بود و فقط در فرض صدور قرار جلب به دادرسی پذیرفته میشود و تکالیف مندرج در مواد 256 به بعد قانون نافی از این اختیار دادستان نبوده چراکه همانطور که قبلا اشاره شد در صورت تقاضای دادستان به تعلیق تعقیب مانند آن است که قرار جلب به دادرسی را پذیرفته و سپس تقاضای تعلیق تعقیب نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 81 ـ در جرایم تعزیری درجه شش هفت و هشت که مجازات آنها قابل تعلیق است چنانچه شاکی وجود نداشته گذشت کرده یا خسارت وارده جبران گردیده باشد و یا با موافقت بزه دیده ترتیب پرداخت آن در مدت مشخصی داده شود و متهم نیز فاقد سابقه محکومیت موثر کیفری باشد دادستان می تواند پس از اخذ موافقت متهم و در صورت ضرورت با اخذ تامین متناسب تعقیب وی را از شش ماه تا دو سال معلق کند. در اینصورت دادستان متهم را حسب مورد مکلف به اجرای برخی از دستورهای زیر می کند: الف ـ ارائه خدمات به بزه دیده در جهت رفع یا کاهش آثار زیانبار مادی یا معنوی ناشی از جرم با رضایت بزه دیده ب ـ ترک اعتیاد از طریق مراجعه به پزشک درمانگاه بیمارستان و یا به هر طریق دیگر حداکثر ظرف شش ماه پ ـ خودداری از اشتغال به کار یا حرفه معین حداکثر به مدت یک سال ت ـ خودداری از رفت و آمد به محل یا مکان معین حداکثر به مدت یک سال ث ـ معرفی خود در زمانهای معین به شخص یا مقامی به تعیین دادستان حداکثر به مدت یک سال ج ـ انجام دادن کار در ایام یا ساعات معین در موسسات عمومی یا عام المنفعه با تعیین دادستان حداکثر به مدت یک سال چ ـ شرکت در کلاسها یا جلسات آموزشی فرهنگی و حرفه ای در ایام و ساعات معین حداکثر به مدت یک سال ح ـ عدم اقدام به رانندگی با وسایل نقلیه موتوری و تحویل دادن گواهینامه حداکثر به مدت یک سال خ ـ عدم حمل سلاح دارای مجوز یا استفاده از آن حداکثر به مدت یک سال د ـ عدم ارتباط و ملاقات با شرکاء جرم و بزه دیده به تعیین دادستان برای مدت معین ذ ـ ممنوعیت خروج از کشور و تحویل دادن گذرنامه با اعلام مراتب به مراجع مربوط حداکثر به مدت شش ماه تبصره 1 ـ در صورتی که متهم در مدت تعلیق به اتهام ارتکاب یکی از جرایم مستوجب حد قصاص یا تعزیر درجه هفت و بالاتر مورد تعقیب قرار گیرد و تعقیب وی منتهی به صدور کیفرخواست گردد و یا دستورهای مقام قضایی را اجراء نکند قرار تعلیق لغو و با رعایت مقررات مربوط به تعدد تعقیب به عمل می آید و مدتی که تعقیب معلق بوده است جزء مدت مرور زمان محسوب نمی شود. چنانچه متهم از اتهام دوم تبرئه گردد دادگاه قرار تعلیق را ابقاء می کند. مرجع صادرکننده قرار مکلف است به مفاد این تبصره در قرار صادره تصریح کند. تبصره 2 ـ قرار تعلیق تعقیب ظرف ده روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه صالح است. تبصره 3 ـ هرگاه در مدت قرار تعلیق تعقیب معلوم شود که متهم دارای سابقه محکومیت کیفری موثر است قرار مزبور بلافاصله به وسیله مرجع صادرکننده لغو و تعقیب از سرگرفته می شود. مدتی که تعقیب معلق بوده است جزء مدت مرور زمان محسوب نمی شود. تبصره 4 ـ بازپرس می تواند درصورت وجود شرایط قانونی اعمال مقررات این ماده را از دادستان درخواست کند. تبصره 5 ـ در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه می تواند مقررات این ماده را اعمال کند. تبصره 6 ـ قرار تعلیق تعقیب در دفتر مخصوصی در واحد سجل کیفری ثبت می شود و در صورتی که متهم در مدت مقرر ترتیبات مندرج در قرار را رعایت ننماید تعلیق لغو می گردد.

مشاهده ماده 81 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 256 ـ در موارد زیر شخص بازداشت شده مستحق جبران خسارت نیست: الف ـ بازداشت شخص ناشی از خودداری در ارائه اسناد مدارک و ادله بی گناهی خود باشد. ب ـ به منظور فراری دادن مرتکب جرم خود را در مظان اتهام و بازداشت قرار داده باشد. پ ـ به هر جهتی به ناحق موجبات بازداشت خود را فراهم آورده باشد. ت ـ همزمان به علت قانونی دیگر بازداشت باشد.

مشاهده ماده 256 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 257 ـ شخص بازداشت شده باید ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی حاکی از بی‏گناهی خود درخواست جبران خسارت را به کمیسیون استانی متشکل از سه نفر از قضات دادگاه تجدید نظر استان به انتخاب رئیس قوه قضاییه تقدیم کند. کمیسیون در صورت احراز شرایط مقرر در این قانون حکم به پرداخت خسارت صادر می کند. در صورت رد درخواست این شخص می تواند ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ اعتراض خود را به کمیسیون موضوع ماده (258) این قانون اعلام کند.

مشاهده ماده 257 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 283 ـ پس از صدور کیفرخواست و قبل از ارسال به دادگاه هرگاه شاکی در جرایم قابل گذشت رضایت قطعی خود را به دادستان اعلام کند در صورت وجود پرونده در دادسرا دادستان از کیفرخواست عدول می کند. در این صورت قرار موقوفی تعقیب توسط بازپرس صادر می شود. در جرایم غیرقابل گذشت هرگاه شاکی رضایت قطعی خود را اعلام کند دادستان در صورت فراهم بودن شرایط صدور قرار تعلیق تعقیب می تواند از کیفرخواست عدول و تعقیب را معلق کند و در صورتیکه در نتیجه رضایت شاکی نوع مجازات تغییر کند دادستان از کیفرخواست قبلی عدول و بر این اساس کیفرخواست جدید صادر می کند.

مشاهده ماده 283 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM