نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1388/11/09

برگزار شده توسط:
استان همدان/ شهر همدان

موضوع:
ماهیت اقدام شخص ثالث و مسئول پرداخت محکوم به با توجه به تبصره ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی

پرسش:
تبصره ذیل ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی مقرر داشته است: «شخص ثالث نیز می¬تواند به جای محکوم علیه برای استیفای محکوم به مالی معرفی کند.»؛ اولا: ماهیت اقدام شخص ثالث چیست؟ (عقد رهن ضمان یا تبدیل تعهد)؟ ثانیا: چنان چه مال معرفی شده به هر دلیل به فروش نرسد با توجه به ماهیت اقدام شخص ثالث مسیولیت پرداخت محکوم به برعهده چه کسی است؟ شخص ثالث یا محکوم علیه؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (2) مدنی: اولا: نظر اکثریت: مبنی بر این که عمل حقوقی شخص ثالث عقد رهن ضمان یا تبدیل تعهد نیست صحیح است و عمل حقوقی شخص ثالث منطبق با ماده 267 قانون مدنی است. ثانیا: نظر اکثریت: مبنی بر این که چنان چه مال معرفی شده از سوی شخص ثالث به فروش نرسد ذمه محکوم علیه مشغول است و شخص ثالث مسیولیتی ندارد صحیح است و با تقاضای محکوم له اعمال ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی امکان پذیر می باشد.

نظر اکثریت:
موضوع مطروحه هیچ کدام از عقود قید شده در سوال نمی باشد. عقد رهن نیست؛ چون اولا: برابر ماده 771 قانون مدنی در رهن مدیون مالی را برای وثیقه به داین می¬دهد نه شخص ثالث. ثانیا: طبق ماده 290 قانون مدنی بعد از برایت ذمه مدیون رهن در ید مرتهن امانت است. تبدیل تعهد نیست؛ به لحاظ این که در تبدیل تعهد برابر بند (2) ماده 299 قانون مدنی رضایت متعهدله لازم است. عقد ضمان هم نیست؛ به علت این که طبق مواد 684 و 698 قانون مدنی عقد ضمان برعهده گرفتن دین است و نقل ذمه به ذمه است. در مانحن فیه رضایت مدیون شرعا نمی باشد. وثیقه داده مال هم نیست به صورت امانت هم نمی باشد و برعهده گرفتن دین و نقل ذمه به ذمه هم نمی باشد بلکه مورد سوال وفای به عهد توسط شخص ثالث و ایفای دین است که با ماده 267 قانون مدنی منطبق است. بنابراین چنان چه مال معرفی شده به فروش نرسد و محکوم له هم بابت طلب خود آن را قبول نکند شخص ثالث مسیولیتی ندارد. ذمه محکوم علیه مشغول است و با تقاضای محکوم له اعمال ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت¬های مالی هم امکان پذیر است.

نظر اقلیت:
اولا: مال معرفی شده باید قابلیت فروش داشته باشد تا توقیف شود. ثانیا: در حکم عقد ضمان و نقل ذمه به ذمه است و حق رجوع به محکوم علیه وجود ندارد. ثالثا: اعمال ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت¬های مالی صحیح نمی باشد چون مال معرفی شده است. رابعا: در صورت قابل فروش نبودن مال معرفی شده اجرای احکام مال معرفی شده را قبول نمی¬کند لذا اعمال ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی هم ممکن است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 34 ـ همین که اجراییه به محکوم علیه ابلاغ شد محکوم علیه مکلف است ظرف ده روز مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکوم به بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم و استیفاء محکوم به از آن میسر باشد و در صورتی که خود را قادر به اجرای مفاد اجراییه نداند باید ظرف مهلت مزبور جامع دارایی خود را به قسمت اجرا تسلیم کند و اگر مالی ندارد صریحا اعلام نماید هر گاه ظرف سه سال بعد از انقضاء مهلت مذکور معلوم شود که محکوم علیه قادر به اجرای حکم و پرداخت محکوم به بوده لیکن برای فرار از آن اموال خود را معرفی نکرده یا صورت خلاف واقع از دارایی خود داده به نحوی که اجرای تمام یا قسمتی از مفاد اجراییه متعسر گردیده باشد به حبس جنحه ای از شصت و یک روز تا شش ماه محکوم خواهد شد. تبصره ـ شخص ثالث نیز می تواند به جای محکوم علیه برای استیفای محکوم به مالی معرفی کند.

مشاهده ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 267 - ایفای دین از جانب غیر مدیون هم جایز است اگر چه از طرف مدیون اجازه نداشته باشد ولیکن کسی که دین دیگری را ادا می کند اگر با اذن باشد حق مراجعه به او دارد والا حق رجوع ندارد.

مشاهده ماده 267 قانون مدنی

ماده 771 - رهن عقدی است که به موجب آن مدیون مالی را برای وثیقه به داین می دهد. رهن دهنده را راهن و طرف دیگر را مرتهن می گویند.

مشاهده ماده 771 قانون مدنی

ماده 290 - ابراء وقتی موجب سقوط تعهد می شود که متعهدله برای ابراء اهلیت داشته باشد.

مشاهده ماده 290 قانون مدنی

ماده 299 - در مقابل حقوق ثابته ی اشخاص ثالث تهاتر موثر نخواهد بود و بنابراین اگر موضوع دین به نفع شخص ثالثی در نزد مدیون مطابق قانون توقیف شده باشد و مدیون بعد از این توقیف از دائن خود طلبکار گردد دیگر نمی تواند به استناد تهاتر از تادیه ی مال توقیف شده امتناع کند.

مشاهده ماده 299 قانون مدنی

ماده 684 - عقد ضمان عبارت است از این که شخصی مالی را که بر ذمه ی دیگری است به عهده بگیرد. متعهد را ضامن طرف دیگر را مضمون له و شخص ثالث رامضمون عنه یا مدیون اصلی می گویند.

مشاهده ماده 684 قانون مدنی

ماده 698 - بعد از این که ضمان به طور صحیح واقع شد ذمه ی مضمون عنه بری و ذمه ی ضامن به مضمون له مشغول می شود.

مشاهده ماده 698 قانون مدنی

ماده 2ـ مرجع اجراءکننده رای اعم از قسمت اجرای دادگاه صادرکننده اجرائیه یا مجری نیابت مکلف است به تقاضای محکوم له از طرق پیش بینی شده در این قانون و نیز به هر نحو دیگر که قانونا ممکن باشد نسبت به شناسایی اموال محکوم علیه و توقیف آن به میزان محکوم به اقدام کند. تبصره ـ در موردی که محکوم به عین معین بوده و محکوم له شناسایی و تحویل آن را تقاضا کرده باشد نیز مرجع اجراءکننده رای مکلف به شناسایی و توقیف آن مال است.

مشاهده ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM